Hasznos COVID védekezési praktikum: headset az arcmaszkba, okosmaszk és érintés nélküli ajtócsengő

Az ORIGO az utóbbi napokba több, a járvány elleni személyes védekezés mindennapjait segítő fejlesztést mutatott be.

MaskFone – beépített bluetooth-headset

Az idei Consumer Electronics Show egyik központi témája a „járványtech”, keretében mutatták be a Binatone gyártó a maszk viselése közbeni telefonálást segítő MaskFone termékét

MaskFone Forrás: Binatone

MaskFone
Forrás: Binatone

Alapvetően egy géppel mosható arcmaszkról van szó, amely cserélhető szűrővel próbálja védeni a viselőjének egészségét. A valódi érdekességét az jelenti, hogy integrálva tartalmaz egy Bluetooth-headsetet, így a telefonhívások folytatásakor nagyjából olyan lesz a hangminőség, mint maszk nélkül, egyben védettséget is ad hiszen sokan a nehezebben érthető beszédük miatt egyszerűen leveszik telefonálás közben a maszkjukat, ami magukra és másokra is veszélyt jelenthet.

Okos arcmaszk – Mobilappban nyújt hasznos statisztikákat a viselője számára

A 21. században még a leghétköznapibb tárgyakból is kötelező okos verziót készíteni, így valószínűleg kevesek meglepetésére mostanra az arcmaszkokat is elérte a trend. Az AirPop nevű gyártó Active+ Smart Mask terméke az egyik első fecske, a benne elhelyezett elektronika statisztikákat szolgáltat a maszkviselős időpontjairól és időtartamától, monitorozza a légzést és a levegőminőséget, továbbá szól a maszk cserélhető szűrőjének elpiszkolódásáról. Az adatai és értesítései mobilappban követhetőek.

AirPop Active+ Smart Mask Forrás: AirPop

AirPop Active+ Smart Mask
Forrás: AirPop

A maszk elektronikája olyan fél éven keresztül marad működőképes egy cserélhető gombelemről, a légszűrője pedig nagyjából 80 óránként válik csereéretté. A január közepén piacra kerülő okosmaszk négy filterrel együtt 150 dollárba (nettó 44 ezer forintba) kerül majd, a négy darab új filtert tartalmazó szűrőcsomagjáért pedig 25 dollárt (7400 forintot) kell kiadniuk a vevőknek. Az ár kicsit húzósnak tűnik, ami talán még a nálunk boldogabb világ pénztárcáinak is combos kiadást jelenthet. Ez pedig nehezítheti a tömeges forgalmazást.

Érintés nélküli ajtócsengő – betörők és csomagtolvajok ellen is hatásos lehet

Rendkívül egyszerű, ám annál érdekesebb ötlettel állt elő az otthonautomatizálási és vagyonvédelmi rendszereket kínáló Alarm.com, a CES-en bemutatott Touchless Video Doorbell okos ajtócsengője érintés nélkül működik. Az alapvetően alvó eszközt a mozgásérzékelője aktiválja videorögzítéssel, ha objektumfelismeréssel embert detektál az ajtó előtt, akkor megcsengeti a beltéri egységét, opcionálisan értesítést küld a tulajdonosa mobiljára.

A gyártó szerint elsősorban a koronavírus-járvány ihlette a találmányt, hiszen így a látogatóknak nem kell megérinteniük egy gombot, ezzel potenciális vírust juttatva arra, vagy épp a vírust felszedve arról. A termék váratlan további előnye, hogy alaposan meglepheti a bejárati ajtóhoz settenkedett betörőket és csomagtolvajokat, mikor meghallják, hogy megszólalt a csengő a házban.

Ezen túlmenően az okos ajtócsengő a szokásos funkciókat nyújtja: a vevők láthatják a mobiljukon a kamerájának képét, kétirányú hangkommunikációra nyílik lehetőségük az ajtó előtt állóval, a Full HD kamerája pedig infrás éjjellátó funkcióval is rendelkezik. Természetesen integrálható az Alarm.com többi okoskütyüjével is, így például akár az ajtózár is kinyitható lehet közvetlenül az appjából, ha mondjuk egy barát vagy rokon próbálna bejutni a házba.

Az érintés nélküli ajtócsengő 200 dollár alatti áron kerül hamarosan piacra, és opcionálisan kapható lesz hozzá egy ajtószőnyeg is, rajta egy „Állj ide a becsengetéshez” felirattal. Az utóbbi csak egy szimpla szőnyeg, nincs benne semmi okos, csak a kütyüről nem hallottakat segítheti ki a fura helyzetben.

Hozzászólások