Spórolás Zipstream technológiával három példán keresztül


A video-megfigyelő rendszerek mindegyike esetében a tárolás jelenti a költségek jelentős részét. A teljes bekerülési költséget vizsgáló tanulmányok szerint a tárolás költségei a kezdeti befektetés 20–25%-át is kitehetik. Ez azt jelenti, hogy a tárolási igényeket csökkentő műszaki megoldások nagy mértékben befolyásolják a rendszer teljes költségvetését.
(A tömörítési eljárások jelentőségét emelte ki Dr Martin Gren is többek között az idei IP technológiák kulcstrendjei kapcsán lásd hírünk . -a  szerk.)

Az Axis Zipstream technológiája egy olyan kameratechnológia, amely átlagosan 50%-kal vagy még többel (bizonyos forgatókönyvek esetén akár 90%-kal) csökkenti a tárolási igényeket anélkül, hogy károsan befolyásolná a videók nyomozati részletességű minőségét. Mit jelentenek ezek a számok, ha a tényleges költségekről beszélünk?

Ez a tanulmány három videomegfigyelő rendszer példáján mutatja be, hogy a Zipstream révén mennyi pénz takarítható meg a különböző kialakítások esetén.
Spórolás Zipstream technológiával három példán keresztül Forrás bswPéldák a költségcsökkentésre

A három különböző, tényleges ügyfélesetet alapul vevő forgatókönyv szemlélteti a lehetséges költségmegtakarítások mértékét az eltérő méretű rendszerek esetében. Nézzük akkor:

  • Egy kisméretű rendszer nyolc felszerelt kamerával egy kiskereskedelmi üzletben.
  • Egy közepes méretű rendszer 34 felszerelt kamerával egy gyártóüzemben.
  • Egy nagyméretű rendszer 185 felszerelt kamerával egy erőműben.

Bár a megfigyelés alapvető célja az emberek és a vagyontárgyak védelme, ez a három példa más és más igényeket mutat be. A környezet, a létesítmény mérete és a lehetséges károk mind befolyásolják a robusztusság és teljesítmény tekintetében fellépő rendszerkövetelményeket.

Mind a három forgatókönyvre a következő feltételek vonatkoznak:

  • Állandó rögzítés a nap 24 órájában, a hét minden napján.
  • Rögzítés a kamerák maximális felbontásában (HDTV 720p vagy HDTV 1080p a modelltől függően).
  • 18 képkocka/másodperces rögzítés.
  • A videók 30 napos tárolása (vagyis a megőrzési idő 30 nap).

A tárolásigényeinek megbecslése az AXIS Design Tool használatával történt. A fényviszonyok nagymértékben befolyásolják a sávszélességi követelményeket. A gyenge, összetett vagy változó fényviszonyú környezetekben felszerelt kamerák jellemzően több hálózati sávszélességet használnak, mint a stabil, kielégítő megvilágítású környezetekben elhelyezett kamerák. Az egyszerűség érdekében a forgatókönyvekben a kamerákat „normál” vagy „gyenge” fényviszonyok között felszereltnek adjuk meg. Ezekben a példákban feltételezzük, hogy a Zipstream a fényviszonyoktól függetlenül ugyanolyan mértékben csökkenti a sávszélesség használatát. A gyenge fényviszonyok azonban több adatot hoznak létre, mivel ezeken a képeken több a zaj. Ez észlelhetővé teszi a bit/másodpercben számított tényleges megtakarítást.

A tárolási költségek a tárolási megoldások vezető szállítóinak tényleges árain alapulnak (2015. decemberi állapot). A kisméretű rendszer esetén az ár a kereskedelmi forgalomban elérhető listaár. A közepes és nagyméretű rendszerek esetében az árak a szállítóktól kapott tényleges ajánlatokon alapulnak a konkrét rendszerkövetelmények alapján, például hogy a tárolónak tudnia kell kezelni a videorögzítés átviteli sebességét, és rendelkeznie kell professzionális redundancia képességekkel.

1. Forgatókönyv – Kiskereskedelmi üzlet

Egy kisméretű rendszer belépő szintű felszerelt kamerákkal egy kiskereskedelmi üzletben. Az emberek védelme, beleértve a vevőket és az alkalmazottakat is, alapvető feladata minden kiskereskedelmi üzletnek, különösen akkor, ha késő éjszaka is működnek, illetve értékes árut kezelnek. A nyereséges üzletek nem csak bevonzzák az embereket, de megakadályozzák az áruk ellopását is. A tulajdonos valószínűleg nem használja napi szinten a rendszert, csak az incidensekről készült felvételeket tekinti meg. A potenciális behatolók észlelésének és azonosításának képessége, illetve a hatóságok ellátása megbízható igazságügyi bizonyítékokkal létfontosságú.
Spórolás Zipstream technológiával három példán keresztül Forrás: deposiphotos.com
A rendszer nyolc hálózati kamerát tartalmaz: 6 db AXIS M1124 és 2 db AXIS P3224-LVE hálózati kamerákat. Ebben a forgatókönyvben az AXIS M1124 kamerák az üzletben vannak felszerelve, ahol a nap 24 órájában ég a villany. A kültéri használatra is képes AXIS P3224-LVE infravörös megvilágítással rendelkezik. Ebben a forgatókönyvben az AXIS P3224-LVE kamerák a kültéren vannak felszerelve rakodódokkoknál és bejáratoknál, ahol a környező fényviszonyok esetenként gyengék. A rendszer nyolc kamerájának tárhelyigénye az AXIS Design Tool számításai alapján összesen 4,04 TB. A kiválasztott tárolási megoldás a Seagate hálózati tárolója, amelynek listaára körülbelül 900 dollár.

1.1 Költségcsökkentés

A becslés szerint a tárolt adatok mennyisége a Zipstream segítségével 50%-kal csökken, így a tárolási költségek 450 dollárral vagy kameránként 56 dollárral csökkenhetnek. Az ár és a teljesítmény között a kisméretű rendszerek esetében nem lineáris az összefüggés. Még ha a felhasználó talál is egy alacsonyabb kapacitású, valamivel alacsonyabb költségű hálózati tárolót, akkor sem lehetséges pontosan fele áron megvásárolni egy feleannyi merevlemez-kapacitású hálózati tárolót.

Spórolás Zipstream technológiával három példán keresztül Forrás: Axis

Becsült megtakarítás a tárolási költségekből az 1. forgatókönyv esetében

Ehelyett a felhasználónak érdemes megtartania az adott hálózati tárolót, és arra használnia a megnövekedett tárolás kapacitást, hogy jobb minőségben tárolhassa az igazságügyi szempontból fontos bizonyítékokat. Ezt például a kamerák képkockasebességének növelésével vagy a megőrzési idő hosszabbításával teheti meg. Egy másik lehetőség, ha további kamerákat ad a rendszerhez, például a bejáratnál a kifejezetten szemmagasságban való azonosításhoz elhelyezett vagy beépített infravörös-megvilágítással rendelkező kamerákat. A beépített infravörös megvilágítással rendelkező kamerák használatának további előnye az, hogy csökkentik az üzlet energiafelhasználását, mivel lehetővé teszik a világítás lekapcsolását éjszakára.

2. forgatókönyv – Gyártóüzem

Egy közepes méretű rendszer professzionális kamerákkal egy gyártóüzemben. Ez a forgatókönyv egy tipikus közepes méretű vállalkozást mutat be, ahol szükség van egy aktív kezelő számára tervezett megfigyelő rendszerre. Az igények közé tartozik többek között az emberek és a vagyontárgyak védelme. A gyártóüzemekben az anyagok eltűnése vagy az egyéb termelési zavarok hatalmas költséget jelentenek. A közvetlen környezet megfigyelése fontos, mivel így korán észlelhetők a szokatlan jelenségek. Ez a forgatókönyv emellett tipikus esete az igény szerinti bővítésre tervezett megfigyelő rendszereknek. A rendszer bővíthető további kamerák felszerelésével, hogy azok nagyobb területet fedjenek le, vagy további funkciókkal, például a hozzáférés-vezérléssel, az audioközleményekkel vagy a videoelemzési képességekkel.
Spórolás Zipstream technológiával három példán keresztül Forrás: eptar.hu

Összesen 34 hálózati kamera található a rendszerben: 8 db AXIS M1124, 8 db AXIS P3224-LVE, 8 db AXIS P1365-E, 8 db AXIS P3225-LVE hálózati kamerák és 2 db AXIS P5624-E PTZ hálózati dómkamera.

Az AXIS M1124 kamerát különböző, éjszaka kivilágított beltéri helyiségekben használják, a kivilágítatlan területek figyelését pedig az AXIS P3224-LVE végzi, amely infravörös megvilágítást is alkalmaz. Az AXIS P1365-E egy HDTV 1080p felbontású, kültéren is használható térfigyelő kamera, amely bármilyen fényviszonyok között működőképes. A létesítményhatáron, parkolókban és más kivilágított nyílt területeken használják. A kültéren is használható, igazságügyi részletességű felvételek készítésére optimalizált, HDTV 1080p felbontású, infravörös megvilágítást alkalmazó AXIS P3225-LVE épületekre szerelhető, és gyenge fényviszonyok mellett használható. A kerítésen és a létesítmény négy sarkán pedig HDTV 720p felbontású AXIS P5624-E PTZ hálózati dómkamerák találhatók, amelyek folyamatosan 360 fokos pásztázást biztosítanak. A kamerák teljes tárolási követelménye 31,8 TB az AXIS Design Tool szerint. A kiválasztott tárolási megoldás egy Dell közvetlenül csatlakoztatott tárolású T330-as kiszolgáló 33 TB tényleges kapacitással rendelkező bővítő lemezekkel. A tárolási költség ebben a rendszerben 10 571 dollár.

2.1 Költségcsökkentés

A becslés szerint a tárolt adatok mennyisége a Zipstream segítségével 50%-kal csökken, így a tárolási költségek 5044 dollárral vagy kameránként 148 dollárral csökkenhetnek. Mivel az Axis Zipstream rendszere támogatja a PTZ kamerákat, a megtakarítás becsült mértéke a jelenlegi szabványokon alapszik. Az 5. ábra a becsült megtakarítást mutatja a tárolási költségekből a különböző becsült Zipstream megtakarítások esetében. A megtakarítás felhasználható a videomegfigyelő rendszer hozzáférés-vezérlési rendszerrel történő bővítésére. Így egyetlen rendszeren kezelhetők a hozzáférési hitelesítő adatok és az ütemtervek, amelyekkel vezérelhető, ki férhet hozzá a létesítményekhez. Emellett az IP-alapú hozzáférés-felügyeleti rendszer méretezhető, így a követelmények változásával lehetőség van a bővítésre.

Spórolás Zipstream technológiával három példán keresztül Forrás: Axis

Becsült megtakarítás a tárolási költségekből a 2. forgatókönyv esetében

3. forgatókönyv – Erőmű

Egy nagyméretű rendszer csúcsminőségű kamerákkal, amelyek egy erőműben és az erőmű körül vannak felszerelve. Egy ilyen nagy és összetett helyszín kezeléséhez fejlett biztonsági és felügyeleti megoldás szükséges, amely az üzleti és üzemeltetési igényekre van szabva. A kritikus fontosságú létesítmények működése során  számos  típusú fenyegetésre  kell  felkészülni. Kisebb incidensek, lopás, terrorizmushoz kapcsolódó tevékenység vagy akár természeti katasztrófa is okozhat üzemzavart vagy biztonsági kockázatot. Elektromosság nélkül azonnal megáll az élet. Itt a biztonságot szolgáló technikáknak, technológiáknak is meg kell felelniük a kritikus fontosságú infrastrukturális felszerelésekre vonatkozó előírásoknak. Bizonyos esetekben a termelési hatékonyság figyelése legalább olyan fontos, mint a létesítmény biztonsága. A megoldás forgatókönyve mindkét alkalmazáshoz ideális. Speciális igényekre példa a behatolók észlelése és a helyük meghatározása a távoli helyszínek hosszú létesítményhatárain, a megfigyelés biztosítása szélsőséges körülmények között is, illetve a termelési folyamatok figyelése.
Spórolás Zipstream technológiával három példán keresztül Forrás: erdely.hu
A rendszer összesen 185 kamerából áll: 20 db AXIS P1365, 50 db AXIS Q1615-E, 50 db AXIS P3225-LV, 45 db AXIS Q3505-VE hálózati kamerák és 20 db AXIS Q6114-E PTZ hálózati dómkamera.

Az AXIS P1365 egy HDTV 1080p felbontású térfigyelő kamerát különböző nagyméretű beltéri helyiségekben használják. Az AXIS Q1615-E egy nagy sebességű, kültéren is használható kamera, amely a nyomozati vizsgálatokhoz megfelelő részletességet biztosít. A létesítményhatáron, parkolókban és más nyílt területeken használják. A felszerelt AXIS Q1615-E kamerák felét mesterséges megvilágítással rendelkező területeken használják, a másik felét pedig megvilágítás nélküli területeken. Az igazságügyi részletességű felvételek készítésére optimalizált, HDTV 1080p felbontású AXIS P3225-LV kamera beltéri helyiségekben, gyenge fényviszonyok mellett használható. Az AXIS Q3505-VE egy vandál biztos, kültéren is használható, rögzített dómkamera, amely magas szintű biztonságot igénylő alkalmazásokra ideális. Az AXIS Q3505-VE kamera bármely épületen használható a bejáratoknál és más jól megvilágított területeken, valamint gyenge fényviszonyok között is. Az AXIS Q6114-E egy HDTV 720p felbontású PTZ kamera, amely az Axis Sharpdome és Lightfinder technológiáját alkalmazza. A kerítésen, a fő épületek sarkain, illetve az összes bejárati kapunál használható. A kamerák teljes tárolási követelménye 230 TB. A kiválasztott tárolási megoldás egy Dell közvetlenül csatlakoztatott tárolású T630-as kiszolgáló 235 TB tényleges kapacitással rendelkező bővítőlemezekkel. A tárolási költség ebben a rendszerben 68 595 dollár.

3.1 Költségcsökkentés

A becslés szerint a tárolt adatok mennyisége a Zipstream segítségével 50%-kal csökken, így a tárolási költségek 29 862 dollárral vagy kameránként 161 dollárral csökkenhetnek. Mivel az Axis Zipstream rendszere támogatja a PTZ kamerákat, a megtakarítás becsült mértéke a jelenlegi szabványokon alapszik. Az 7. ábra a becsült megtakarítást mutatja a tárolási költségekből a különböző becsült Zipstream megtakarítások esetében. Nagyméretű rendszerek esetén a tárolási költségekből származó megtakarítások jelentősek lehetnek. A megtakarítások felhasználásával a rendszer hőkamerákkal bővíthető, amelyek a tárgyak, járművek vagy személyek által kibocsátott hőről alkotnak képet, akkor is, ha azok rejtettek. Ezek segítségével a kezelők észlelhetik a gyanús tevékenységeket, és intézkedhetnek. Egy további befektetési lehetőség a vizuális hálózati kamerák a létesítményhatárok magasabb szintű védelmét elősegítő videoelemzési képességekkel való fejlesztése.

Spórolás Zipstream technológiával három példán keresztül Forrás: Axis

Becsült megtakarítás a tárolási költségekből a 3. forgatókönyv esetében

Összefoglaló a költségcsökkentési példákról

Az 50%-os sávszélesség-csökkentéssel a Zipstream a táblázatban látható megtakarítást biztosítja a három rendszer esetében.
Spórolás Zipstream technológiával három példán keresztül Forrás: Axis

Szempontok a tárolási rendszerhez

Ahogyan azt ezekből a forgatókönyvekből láthatjuk, a tárolási költség fontos szempont hálózati videomegfigyelő rendszerek tervezésekor. Természetesen a költségek közvetlen kapcsolatban állnak a rendszer méretével. Annak érdekében, hogy ne vesszen el semmilyen igazságügyi bizonyíték, valamilyen biztonsági mentésre van szükség. Kis méretű rendszereknél általában elegendő a végponton történő tárolás egy hálózati tárolóval együtt. Közepes és nagyméretű rendszereknél meg kell fontolni a redundáns tárolást RAID vagy más adatreplikációs technológiával.

A Zipstream jelentősen csökkenti a tárolási szükségletet és ezáltal a tárolási költségeket is. Azonban a nyomozati eljárásokban való felhasználhatóság megőrzése érdekében az alábbi ajánlott eljárásokat kell alkalmazni:

  •  Az alapértelmezett tömörítési beállítások megtartása. Ez szabályozza a tömörítés mértékét a nyomozati szempontból fontos részletek esetében.
  • Változó bitsűrűség használata. Nem ajánlott állandó bitsűrűség használatával csökkenteni a szükséges tárhely mértékét, mivel ebben az esetben nyomozati szempontból fontos részletek veszhetnek el kritikus helyzetekben a bitsűrűség-korlátozás miatt.

 Összefoglalás

A három forgatókönyv azt mutatja, hogy a megtakarítás mértéke a tárolási igények növekedésével párhuzamosan nő. A kiszámított Zipstream általi 50%-os sávszélesség-csökkentéssel több tízezer dollárt takaríthat meg a tárolási költségekből nagyméretű rendszereknél.

Minden rendszer más, ezért nincs garancia arra, hogy mennyi sávszélesség takarítható meg a Zipstream segítségével egy adott megfigyelőrendszerben. A valós esetekből származó tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy az 50% reális érték, és sok esetben a megtakarítások ennél sokkal magasabbak – néha akár 90%-osak lehetnek. Az egyes rendszerek esetében elérhető megtakarítások becsléséhez tesztelje a Zipstream kamerákat abban a környezetben, amelyben használni kívánja őket, és mérje a tényleges sávszélesség-csökkenést.

Forrás: Axis Communications

Kapcsolódó cikkek:

2017-es kulcstrendek az IP alapú biztonságtechnika területén – Dr. Martin Gren szerint
A Zipstream technológia – költségcsökkentés a nyomozati szempontból fontos részletek megőrzése mellett.
Főként a nagyberuházások húzzák a videómegfigyelési piacot Magyarországon

Hozzászólások