A Zipstream technológia – költségcsökkentés a nyomozati szempontból fontos részletek megőrzése mellett.

A tárolási igények csökkentése közvetlenül csökkenti a költségeket.

A videomegfigyelő rendszerek mindegyike esetében a tárolás jelenti a költségek jelentős részét. A teljes üzemeltetési költséget vizsgáló tanulmányok szerint a tárolás költségei a kezdeti befektetés 20–25%-át is kitehetik. Ez azt jelenti, hogy a tárolási igényeket csökkentő műszaki megoldások nagymértékben befolyásolják a rendszer teljes költségét.

A Zipstream technológia egy olyan kameratechnológia, amely átlagosan 50%-al vagy még többel (bizonyos forgatókönyvek esetén akár 90%-al) csökkenti a tárolási szükségleteket anélkül, hogy károsan befolyásolná a videók nyomozati részletességű minőségét.

Mi a Zipstream technológia?

Ez a technológia költséges és bonyolult integráció nélkül, a már meglévő infrastruktúra használatával is lényegesen csökkenti a tárolással kapcsolatos követelményeket. A videomegfigyelésre optimalizált Zipstream a H.264 szabvány egy lényegesen hatékonyabb megvalósítása, amely számos gyakran használt folyamatos megfigyelési esetben átlagosan 50%-kal vagy akár többel csökkenti a sávszélességet és a tárolási igényeket. A Zipstream a frissítés szükségessége nélkül, visszamenőlegesen kompatibilis bármely H.264 szabványt támogató videokezelő rendszerrel (VMS).
A Zipstream technológia - költségcsökkentés a nyomozati szempontból fontos részletek megőrzése mellett. Forrás. www.aspectis.hu
A Zipstream valós időben elemzi a videó adatfolyamot, és biztosítja, hogy az érdekes részletek és a mozgás is tárolódjon az adott videominőség mellett, míg a más, kevésbé érdekes területeket jobban kiszűri, hogy csökkentse a tárolt adatok mennyiségét.

A technológia jelenleg a H.264-alapú termékekhez érhető el, de nincs technológiai akadálya annak, hogy a megoldást H.265 kódolók is használhassák, ha ez a műszakilag lehetségessé válik. Ez egy folyamatosan fejlődő technológia, hiszen most már frissült a PTZ (pásztázás, döntés és nagyítás) vezérlésű kamerák támogatására is. A dinamikus képsebesség funkció is megjelent a Zipstreamben, amely csaknem nullára csökkenti a bitsűrűséget, ha nincs a helyszínen aktivitás. Ez további, nagymértékű megtakarításokra is alkalmat ad az ebben a dokumentumban bemutatott példákhoz képest.

A csökkentések mértéke

A Zipstream technológia - költségcsökkentés a nyomozati szempontból fontos részletek megőrzése mellett. Forrás. www.aspectis.hu

Példa egy helyszínre, ahol a Zipstream nagymértékben csökkenti a bitsűrűséget

A bitsűrűség az időegység alatt továbbított, vagy feldolgozott bitek száma. A Zipstream működési elve, hogy csökkenti a rögzített videók bitsűrűségét. A csökkentett bitsűrűség azt jelenti, hogy kevesebb információt kell a hálózaton átküldeni. A csökkentés mértéke azonban a fény- és mozgási viszonyoktól, illetve a helyszín részleteitől függően változik. Egy éjszakai helyszínen például, ahol csak kevés, kismértékű és gyors autómozgás történik, és ahol folyamatos a videofelvétel, ahogy az az 1. ábrán látható, akár 90%-al is csökkenthető a bitsűrűség. A bitsűrűség csökkentése ugyanakkor kevésbé hatékony az olyan helyzetekben, ahol a helyszínen folyamatos a mozgás, például olyan helyszíneken, ahol sok a vizuális zaj. Ezekben az esetekben elképzelhető, hogy a csökkentés mértéke jelentéktelen.

A tároláson megtakarított összeg a rendszer általános továbbfejlesztésére fordítható, akár további kamerák felszerelésével, akár olyan, nagyobb teljesítményű kamerák és részegységek kiválasztásával, amelyek egyébként nem fértek volna bele a költségvetésbe. A megtakarítások a rögzített videók megőrzési idejének hosszabbítására is használhatók, így hosszabb ideig tárolhatók az igazságügyi szempontból fontos bizonyítékok.
A Zipstream technológia - költségcsökkentés a nyomozati szempontból fontos részletek megőrzése mellett. Forrás. www.aspectis.hu

Különböző tárolási megoldások

NAS (hálózati tároló) és SAN (tárolóhálózat)  

Természetesen többféle tárolási megoldás is létezik, közös vonásuk azonban, hogy mindegyikük használható a Zipstreammel. A végponton történő tárolás révén a videók közvetlenül a kamerában lévő SD-kártyára vagy hálózati tároló (NAS) készülékre kerülnek a hálózati kamerával és video enkóderrel.

A tárolóhálózat (SAN) még nagyobb tárhelyet, rugalmasságot és helyreállíthatóságot biztosít. Redundanciát hoz létre a tárolóeszközben, így a videók vagy más adatok egyszerre több helyre is menthetők

Egyéb redundáns tárolási lehetőségek.

A redundáns tárolást biztosító további lehetőségek közé tartozik a független lemezek redundáns tömbje (RAID),           az adatok replikációja, a kiszolgáló fürtözés  és a több video címzett.

A RAID módszer a szabványos, kereskedelmi forgalomban kapható merevlemezeket úgy rendezi el, hogy az operációs rendszer egyetlen nagy merevlemezként lássa azokat. Az adatreplikáció során az egy hálózaton található fájlkiszolgálók úgy vannak konfigurálva, hogy egymás között replikálják az adatokat, és ezzel biztosítsanak biztonsági másolatot, ha az egyik kiszolgáló meghibásodik. Több videó címzett esetén a videót egyszerre két, különböző helyen található kiszolgálóhoz küldi a rendszer, a Kiszolgáló fürtözéskor pedig két kiszolgáló működik ugyanazon a tárolóeszközön, hasonlóan a RAID rendszerhez. Ha ez egyik kiszolgáló meghibásodik, akkor a másik azonosan konfigurált kiszolgáló átveszi a helyét. Ezek a kiszolgálók akár rendelkezhetnek azonos IP-címmel is, ami teljesen transzparenssé teszi a feladatátvételt a felhasználó számára. Minden redundáns tárolási megoldás biztosít biztonsági másolatot a videók helyreállításához arra az esetre, ha a tárolási rendszer egy része olvashatatlanná válik.

Felhő alapú tárolás: 

Az adatok tárolásának egy másik módja a felhő. Az előfizetés alapú felügyeleti szolgáltatások esetében csökkenthető a befektetés mértéke, és megelőzhető, hogy a megoldás elavulttá váljon. Mivel minden a felhőben található, az üzletmenet támogatása érdekében a rendszerek könnyedén frissíthetők az új funkciókkal, alkalmazásokkal és szolgáltatásokkal. A felhőalapú tárolás izgalmas lehetőség a hatékony megoldásokat kereső kisvállalkozások, illetve a több helyszínnel rendelkező cégek, például az kisboltokból álló üzletláncok számára. Több cég is teljes üzemeltetett hálózati videomegoldást kínál szolgáltatásként. A költségek a kívánt szolgáltatásoktól függően változhatnak, de a tárolás mennyisége természetesen nagyon fontos tényező marad. A tárolási igények csökkentése közvetlenül csökkenti a költségeket.

Kapcsolódó cikkek:
Főként a nagyberuházások húzzák a videómegfigyelési piacot Magyarországon
Axis Open Day: fókuszban az innovatív megfigyelés és az új üzleti lehetőségek

Hozzászólások