Kamerák minősítési kritériumai kültéri megfigyeléshez

A téli hónapokban különösen fontos a megfelelő kültéri kamerák kiválasztása az olykor szélsőséges időjárási körülmények elviseléséhez. Amellett, hogy tudjuk, hogyan kell a biztonsági kamerákat ilyenkor működtetni, fontos megérteni a kamerák minőségi osztályozását is.

Forrás: Neuf.tv

Nézzük tehát, hogy mire kell figyelni a kültéri megfigyelőeszköz kiválasztásakor

IP67 minősítés

A kamerák IP-besorolásának áttekintése a legegyszerűbb módja adott technika külső környezeti képességeinek az áttekintésére. Az IP65, IP66, IP67 vagy IP68 besorolású kamera azt jelenti, hogy a kamera teljes védelmet nyújt a por ellen, és különböző fokú vízállóságot biztosít a vízsugártól (IP65) egészen az 1 méteres vízbe merülésig (IP68). Egyéb gyártók mellett, a Dahua legtöbb kamerája is IP67-es kültéri besorolással rendelkezik.

Még a kamerák kültéri IP-besorolásával is előfordulhat, hogy a helytelen rögzítések, vagy rögzítési technikák használata a kamera teljesítmény hiányosságait okozhatja. Fontos gondoskodni arról, hogy megfelelő rögzítéseket használjanak, és csepegtető hurkot szereljenek fel, hogy megakadályozzák a víz bejutását a kültéri vezetékbe és az alkatrészekbe. Ezt minden kültéri alkalmazásnál egyike a legfontosabb szempontoknak.

Hőmérséklet-értékek

A kültéri víz- és porállóság besorolás áttekintése mellett az is fontos, hogy a felhasználók vagy az integrátorok ellenőrizzék az adott kamerák hőmérsékleti besorolásait (viselhető hőmérsékleti tartomány), hogy azok megfeleljenek a telepítés speciális igényeinek. Míg a kültéri besorolású kamerák sok márkája akár -22°F-ig is képes működni, például a Dahua kamerák is, a rendkívül hideg éghajlaton a -40°F hőmérsékleti besorolás javasolt.

Fontos megjegyezni azt is, hogy még a kültéri használatra tervezett kamerákat is általában időjárásálló házba kell beszerelni, és extrém hideg esetén még fűtőberendezésre is szükség lehet, hogy stabilizálja a házon belüli hőmérsékletet.

Fűtőelemek

Különösen hideg alkalmazásokhoz a legjobb, ha beépített fűtőelemmel rendelkező kamerákat keresünk. Ez a funkció lehetővé teszi a kamerák számára, hogy ellenálljanak a szélsőségesebb téli hőmérsékleteknek. Ugyanakkor a beépített fűtőelemekkel rendelkező kamerák több energiát igényelnek, mint a fűtőelem nélküliek.

A -40 alatti hőmérsékleti környezet esetén beépített fűtőberendezéssel rendelkező Dahua kamerák is telepíthetők. Néhány ideális példa az ilyen típusú forgatókönyvekre: HFW5241E-ZHE modell (IPC); SD5A432XB-HNR modell (PTZ); és HAC-HFW3802E-ZH-VP modell (HDCVI).

Ablaktörlők

Esővel, hóval vagy köddel sújtott kültéri környezetben, ahol nagy teljesítményű PTZ kamerákra van szükség, amelyek a távoli részleteket is képesek rögzíteni, szükségesek lehetnek a beépített ablaktörlő lapátok. Ezek képesek védeni a kamera lencsét a víztől és egyéb szennyeződésektől így segítve a megbízhatóbb képalkotást.

Megtáplálás, Feszültségvédelem

Végül, de nem utolsósorban beszéljünk a feszültségvédelemről. Fontos, de sajnos gyakran figyelmen kívül hagyott specifikáció a kültéri kameráknál. Számos gyártó technikája, így a Dahua kamera is képes kezelni a kamerába érkező feszültség 25%-os változását, ami kültéri alkalmazás esetén fontos, mivel a környezeti feltételek könnyen befolyásolhatják az áramforrás teljesítményét. A fejlettebb védelem érdekében speciális villámvédett kamerák találhatók akár 8 kV-os túlfeszültségvédelemmel.

Forrás: securityworldmarket

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások