Négy ok, amiért terjed az EDGE-alapú rögzítés

Az EDGE-alapú (Enhanced Data rates for GSM Evolution) rögzítés terjedésének legfontosabb tényezője az SD-kártya (Secure Digital) tárolókapacitásának jelentős mértékű növekedése.

 

Az elmúlt években jelentős fejlődésen ment keresztül az SD-kártya tárolókapacitása, 10 éve még 2 GB-os volt, 5 éve a nagy kapacitású SD-kártya (Secure Digital High Capacity, SDHC) pedig 32 GB-ot volt képes rögzíteni. Ez a fejlődés ösztönözte az IP-kamerák gyártóit, hogy SD-kártya nyílással lássák el készülékeiket, és ez hozta meg az EDGE-alapú rögzítés robbanásszerű elterjedését.

Ma már az új, 2 TB tárolókapacitású SDXC-kártya (eXtended Capacity SD) is megjelent a piacon, de a128 GB-os SDHC és SDXC az árak gyors csökkenése miatt egyre elterjedtebb. Ennek köszönhető az EDGE-alapú adattovábbításra való áttérés, hiszen könnyen és olcsón tárolhatók a kamerában a nagy képfrissítésű HD-minőségű felvételek. Szinte valamennyi idén kijött új kameratípus már rendelkezik beépített SD-kártya nyílással.

Az Axis Communications táblázata mutatja, hány napi felvétel tárolható a 32 GB-os SD-kártyán

32 GB SD/SDHC kártya* (nap) Rögzítés/nap* (GB) Frissítés (fps) Képfelbontás
45 0,7 15 VGA
27 1,2 30 VGA
19 1,7 10 HDTV 720p
9 3,6 30 HDTV 720p
* Az értékek kiszámításához az Axis Design Tool-t használták, 30 százalékos H.264 tömörítéssel, 20 százalék mozgásérzékeléssel és átlagos tevékenység mellett.

 

A táblázatból kiolvasható, hogy a legjobb feltételek mellett: HD 720p felbontás esetén, 30 másodpercenkénti képkockarögzítéssel 9 napnyi felvétel tárolható a 32 GB-os SD-kártyán, az alapértelmezett 30 százalékos H.264 tömörítés és átlagos tevékenység mellett a mozgásérzékelés használatával. Így ha a négyszeres kapacitású 128 GB-os SD-kártyát használunk, akkor közel egy hónapig működik a már említett feltételek mellett. Így az EDGE-alapú kapcsolat is elég a mentésre egy központi archívumba, akár időszakosan, akár a képelemzések hatására vagy már ismert biztonsági kockázatot jelentő esemény miatt.

E bevezető után következzen a négy ok, amiért terjed az EDGE-alapú rögzítés

1. Változó sávszélesség

A nagyobb felbontású videokamerák miatt megnőtt az igény a nagyobb sávszélességre, de ez nem mindenütt adott. Az EDGE-alapú felvételtovábbítás különösen előnyös megoldás alacsony sávszélesség esetén. Ugyanis a felhasználók megtekinthetik az élő képeket kis felbontásban, alacsony sávszélességen, miközben a kiváló minőségű képeket az SD-kártyán rögzítik, és ha kell, akkor könnyen megtekinthetők.

2. A helyi rögzítési és elemzési lehetőségek

Egyre inkább lehetséges a videofelvételek kifinomultabb elemzése és feldolgozása a kamerákban. A vezető gyártók kamerái ma már alkalmasak mozgásérzékelésre, hangérzékelésre, rendszámfelismerésre, szabotázsriasztásra vagy épp automatikus követésre. Az Ifsec-en már bemutatott a Mobotix néhány kamerát, amely kifinomult tanulási folyamatokat végez az elemzéshez, ez segít megkülönböztetni a valódi mozgást a háttérmozgásoktól, mint például szél, eső vagy havazás, és hamarosan megbízható arcfelismerésre is képesek lesznek a kamerák. Beállítható lesz a kamerákban a napszaknak, az észlelt fenyegetettség szintjének megfelelően a képfrissítés és az SD-kártyán rögzített felvétel felbontása a hálózati kapcsolat megszakadása idejére.
„Fail-over” rögzítésnek nevezik, amikor a hálózati hiba esetén a kamera rögzíti a képeket. Ez jelentősen növeli a kritikus biztonságú területen alkalmazott rendszerek megbízhatóságát. A videomegfigyelő rendszer központjában beállíthatók a forgatókönyvek, amelyek letöltik, majd egyesítik a videofelvételeket, úgy, hogy az esetleges hálózatkimaradások alatt rögzített képek a tényleges eseményeknek megfelelő helyre kerüljenek. Például a Genetec Omnicast Archiver szoftver képes megoldani EDGE-alapú rögzítések esetén, hogy a hálózatkimaradás miatt eltérő időben letöltött videofelvéleleket a helyes sorrendbe rakja.

3. Szétszórt egységek, ahol helyi felvételekre van szükség

Egyre több étterem, bolt része egy nagyobb láncnak. Számukra nem jó megoldás csak egy központi biztonsági rendszer kiépítése. A láncok esetén egyre népszerűbb az a megoldás, hogy SD-kártyával ellátott hálózati kamerákat helyeznek el, így az adott lánc központjából is megnézhetik a felvételeket – akár mobil eszközökről is –, amíg a tényleges rögzítés az üzletben történik.

4. Telepítés

A videó menedzsment szoftverek (Video Management Systems, VMS) könnyebb alkalmazásért és telepíthetőségért történt fejlesztéseknek köszönhetően a kameragyártók a VMS-ek funkcióit beépítik a kamerákba is. Alapvető tendencia, hogy ne csak a videofelvételek rögzítése, hanem az elemző feldolgozás és videók menedzselése is átkerüljön az EDGE-alapú rendszerekbe.
Az EDGE-alapú rögzítés gyors terjedése növeli a „videomegfigyelés, mint szolgáltatás” (video-surveillance-as-a-service, VSaaS) elterjedését is. A legnagyobb felügyeleti rendszerek esetén a videofelvételek központi helyen történő tárolása és kezelése pedig már csak egy lesz a számos beállítási lehetőség között.

Frank Crouwel, a NW Systems Group ügyvezető igazgatója

Frank Crouwel, a NW Systems Group ügyvezető igazgatója

Forrás: ifsecglobal.com

 

Vélemény, hozzászólás?