A videofelügyelet integrációja a behatolásjelző – riasztó piac jövője

A CCTV által kínált innováció és alacsony árak azt jelentik, hogy a riasztórendszerek világpiaca viszonylag stagnál – hangzott el az IFSEC a 2023-as show első napján. A részvevők véleménye ugyanakkor, hogy a videofelügyeleti rendszerekkel való nagyobb integráció eredményezhet további növekedést a szegmensben. Oliver Philippou, az Omdia piackutató cég fizikai biztonságért felelős kutatási menedzsere előadásában hangzott el, hogy a riasztórendszerek piaca – szöges ellentétben videofelügyeleti megfelelőjével – stagnál az innováció hiánya és a kedvezőtlen gazdasági feltételek miatt.

Forrás: Alarmzona

Videó megfigyelés dominanciája

A szegmens csökkenésének döntő okaként alkatrészhiányt és a nagy felbontású, funkciókban és szenzorokban gazdag kamerák iránti növekvő keresletet jelzi. A videóelemzés, a Software as a Service (SaaS) megoldások és a teljes körű videofigyelés – a „PIR kamerák térhódítása – vonzóbbá teszik a videó megfigyelési megoldásokat a telepítők számára – tette hozzá Philippou.

Ennek eredménye az, hogy a globális videofelügyeleti piac kétszer olyan gyorsan növekszik, mint a behatolásjelző piac. Mind e mellett azért messze nem kell elsiratni ezt a szegmenst, de véleménye szerint a videomegfigyelő rendszerekkel való integráció – jelenti itt majd a továbblépést. A behatolóriasztó piac termékösszetétele véleménye szerint ugyanakkor valószínűleg nem fog jelentősen megváltozni a következő öt évben.

Piaci arányok

A kínai piac – egyébként nyilván a video dominancia okán – különösen visszafogott a behatolásjelző -riasztórendszerek terén, ami megmagyarázza, hogy Ázsia és Óceánia piacra mért 0,7 milliárd dollárt, ami a világpiacon16%-os globális részesedést jelent.

A hatalmas amerikai lakossági szegmens által vezérelve Amerika vezet 2,4 milliárd dolláros globális bevétellel, 51%-os részesedéssel és a CAGR leggyorsabb, 7,2%-os növekedési ütemével.

Philippou szerint az EMEA 1,5 milliárd dolláros piaca 33%-os globális részesedésének növekedését a növekedést korlátozza az itteni piac telítettsége és a szigorúbb szabályozási környezet.

Eközben Európában elhanyagolható növekedés várható az elkövetkező években az „ellátási lánc korlátai, késedelmes projektek, gazdasági nehézségek és itt is a szigorú szabályozási környezet okán.

Forrás: IfsecGlobal