Trendek a videofelügyeleti piacon az Omdia elemzése alapján

Az IFSEC 2023-on az Omdia kutató cég munkatársa, Oliver Philippou előadásában jelezte hogy a camera edge AI és a szoftver, mint szolgáltatás, hogyan forradalmasítják a videofelügyeleti piacot.

Forrás: EPS Connect Zrt

A videomegfigyelés jövője

A videofelügyeleti piac trendjeit tekintve Philippou három kulcsfontosságú növekedési területet azonosított.

  • SOC-ok (System on Chip) fejlesztése, amely lehetővé teszi a kameraszél AI-t
  • Többcélú videó, így a felvételek nem csupán biztonsági alkalmazásokhoz használhatók
  • A VSaaS (video szoftver, mint szolgáltatás) üzleti modellek növekedése

Véleménye szerint a mély tanulási elemzések bevezetése jelentőset lendített az iparágon. „A növekedés annyira fel fog gyorsulni, hogy 2022 és 2026 között megduplázódik az AI-folyamatokhoz kapcsolódó bevétel”.

A ma telepített hálózati kamerák 30%-a rendelkezik fejlett SOC processzorral, 2026-ra ez már megközelíti a 70%-ot, – jósolta. A mesterséges intelligencia szélső feldolgozásával csökkenthető a sávszélességgel kapcsolatos munkaterhelés, az architektúra elosztása a többkamerás és több térbeli elemzés lehetővé tétele érdekében, valamint lehetővé válik a hardver eltávolítása a telepítésen belül a költségek kezeléséhez.

Fontos, hogy ezeknek a fejlett, mesterséges intelligencia által vezérelt processzoroknak a beépítése új alkalmazásokat tesz lehetővé a videofelügyeleten túl. „Míg korábban a videó megfigyelést a veszteségek megelőzésére, majd a hálózatbiztonságra vezették be, most azt látjuk, hogy a műveletek, a marketing és az egyéb üzleti egységek integrálása felé halad a biztonság – a biztonság költséghelyből bevételtermelővé válik” – mondta Philippou.

Végül az Omdia előrejelzése szerint a felhő- és VSaaS-megoldásokra való átállás hatással lesz mind a videofelügyeleti, mind a beléptető-felügyeleti piacra. És bár ezek a megoldások az Egyesült Államokon kívül még nem dominánsak Európában növekedni fognak, és számos szolgáltató kínál most sokmindent az egyszerű tárhelyszolgáltatástól a teljes körű szolgáltatás-kezelésig, beleértve a tárolást és az elemzést.

Az Omdia szerint a VSaaS-megoldásnak két fő előnye van: „Az egyik a folyamatos frissítések és az állandó biztonság, a másik pedig az iparág CapEx és OpEx üzleti modellek megtekintése.”

Összefoglalva, Philippou arra a következtetésre jutott, hogy a videó megfigyelés gyorsan a 21. századi fizikai biztonság alapvető technológiájává válik. Ez számos fejlesztés eredménye, köztük a SOC, az új üzleti alkalmazások és a VSaaS bevezetése.

Forrás: IfsecGlobal

Kapcsolódó cikkek: