Marshalls GateKeeper – Hatékony köztéri védelmi megoldások

A cég nemrégiben dobta piacra legújabb termékét, a RhinoGuard Steel GateKeeper-t amely tökéletes megoldást nyújt tömegrendezvények számára. Képes védelmet nyújtani gépjárművel végrehajtott terrortámadások ellen, vagy akár csak véletlen balesetekkel szemben, melyekre hazai példa is akadt az elmúlt évben (buszmegállók letarolása stb).

A Covid-19 krízis által okozott jelentős változás magában a közlekedésben is megfigyelhető. A jelenlegi járványhelyzet mellett mind a hatóságok, mind az emberekben felmerülő félelemnek ’köszönhetően’ jelentősen csökkent a tömegközlekedésben résztvevők száma. A gyaloglás vagy biciklizés lett a két legelterjedtebb alternatívája a tömegközlekedés kiváltásának. A GateKeeper segítségével meghatározott területeket biztosíthatunk a gyalogosok, biciklisek számára, mindeközben a fent jelzett védelmi szempontoknak is eleget tesz.

Forrás: Marshalls Landscape Protection

Forrás: Marshalls Landscape Protection

RhinoGuard Steel GateKeeper

A GateKeeper gyorsan és könnyen szállítható a helyszínekre, de a telepítése és bontása sem bonyolult, ellentétben a hagyományos megoldásokkal, melyek során nagy, robosztus betontömbök kerülnek elhelyezésre acél sorompókkal vagy egyéb mozdíthatatlan záró elemekkel. Az ilyen telepítések esetén az elv az, hogy bármilyen, a helyszínhez vezető útra úgynevezett ’holt terhet’ kell elhelyezni.

A GateKeeper rendszer úgy került kialakításra, hogy képes legyen a maximális megállító erő kifejtésére. Az eszköz rendelkezik az egyik legelterjedtebb nemzetközi minősítéssel is IWA 14.1, mely azt jelenti, hogy akár 2,5 tonnás járművet is képes megállítani még közel 50 km/h sebességnél is. Természetesen ennél nagyobb tömegű és sebességű járműveket is képes hatástalanítani, csak ebben az esetben az un. ’impact zone’ – azaz a becsapódás mélysége, jelentősen nőhet.

Az rendszer csupán felszíni szereléssel telepíthető, semmilyen további rögzítést/horgonyt sem igényel. Bármilyen felületen használható, akár egyenletlen talajon is, nem igényel semmilyen szegélyt vagy bármilyen egyéb külső strukturális erősítést. Ennek okán széleskörűen felhasználható, bárhol elhelyezhető, s mivel a tervezés során a könnyű súly is szempont volt, könnyen mozgatható és telepíthető, amit egy négy fős csapat is képes megoldani.

Forrás: Marshalls Landscape Protection

Forrás: Marshalls Landscape Protection

A könnyű szerkezetes és moduláris kialakításnak köszönhetően, a telepített rendszerek különálló elemei bármely ponton kivehetőek, így biztosítva azonnali áthaladást az egészségügyi, vagy rendvédelmi gépjárművek számára. A tervezés másik fő szempontja volt, hogy az ideiglenes rendszer valós védelmet nyújtson, ugyanakkor a rendezvényt követően könnyen és gyorsan el legyen távolítható.

A galvanizált felület biztosítja a korrózió védelmet, ezen felül az egyéb opciók között szerepel a porbevonatos, vagy akár egyedileg rendelt, design felület. Ahogy a képen is látható az elválasztó elemek egyedi megjelenést biztosítanak, mely illeszkedik a rendezvény arculatához, így akár reklám felületként is szolgálhat, melynek segítségével megrendelőink az eszközökbe fektetett bérleti, vagy vásárlási díjat is ki tudják termelni és akár még extra profitot is realizálni tudnak..

További információ: orion21@orion21.hu, www.orion21.hu

Az Orion 21 Kft által forgalmazott professzionális közterületi védelmi megoldásokról korábbi cikkeinkbe is rendszeresen beszámoltunk, így ezeket csokorba szedve ajánljuk cikkünk végén olvasóink figyelmébe.

Azonban egy záró megjegyzés idekívánkozik. A terrorizmus sajnos igen tanulékony és alkalmazkodó, ahogy azt az elmúlt napok sajnálatos eseményei is igazolják. Az védekezés napjainkban már széleskörűen és egyre eredményesebben alkalmazza a gépjárműves támadások elhárításának, megakadályozásának technikai, technológia arzenálját, jelen cikkünk is ebből mutatott be egy megoldást. Az egyéni merénylők elleni védekezés azonban láthatóan súlyos problémákat okoz és nemigen láthatók az eredményes módszerek. Itt sokkal nagyobb jelentőséggel szerepelnek nyilván a hírszerzés módszerei, a potenciálisan veszélyes személyek, csoportok időbeni feltárása, nyomon követése és lekapcsolása, szoros nemzetközi együttműködéssel. A szerk.

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások