Hogyan fejlődik a biztonságtechnika 2013-ban? 2. – Beléptetőrendszerek

Milyen fejlődés várható 2013-ban a biztonságtechnika egyes területein? Milyen irányban haladnak az egyes ágazatok. A securityinfowatch.com írása alapján négy területet nézünk meg: videomegfigyelés, beléptetés, videomenedzsment-szoftverek, integrált rendszerek. Sorozatunk második részében a beléptetőrendszerek újdonságairól szól John Fenske, a HID Global termékekért és marketingért felelős alelnöke.

John Fenske, a HID Global termékekért és marketingért felelős alelnöke

  1. „Súrlódásmentes” biztonság: azon biztonsági megoldásokat nevezünk súrlódásmentesnek, amelyek nem lassítják le a felhasználókat. Az eddigi kártyák, kulcsok, érmék és kódok helyett a jövő NFC-képes okostelefonoké és más mobileszközöké. (Near Field Communications, rövid hatótávolságú vezeték nélküli kommunikációs technológiai szabvány.)
  2. Felgyorsult a mobileszközök használata a beléptetőrendszerekben. 2012-ben rakták le az alapjait az NFC-képes mobil eszközök alkalmazásának a beléptetésben. A mobileszközök széles körű alkalmazásához először is szükség van NFC-képes készülékek elterjedésére megfelelő biztonsági elemekkel. Másrészt olyan beléptetőrendszerekre, illetve azoknak olyan zárakra és más hardverelemekre, amelyek olvasni képesek az okostelefonokat és más NFC-képes mobil eszközöket.
  3. Egyelőre az okostelefonokat és a kártyákat párhuzamosan alkalmazzák a beléptetőrendszerek. Az ismert előnyök nem valószínű, hogy az NFC-képes okostelefonok teljesen lecserélik az intelligens kártyákat a következő évben. Ehelyett a mobileszközök együtt létezhetnek kártyákkal és más RFID-eszközökkel, tehát a rendszereknek párhuzamosan, mindkét eszközt olvasniuk kell.
  4. Hozzáférés-ellenőrzés fejlődése. A felhasználók egyre inkább szeretnék, hogy csak egy hitelesítő adattal hozzáférjenek több mindenhez: az épületbe való belépéshez, az IT-hálózatba való bejelentkezéshez, az alkalmazásokhoz történő hozzáféréshez, és távoli hozzáférést biztosítsanak számukra a hálózathoz anélkül, hogy egyszer használatos jelszót kapjanak (one-time password, OTP) vagy token kelljen alkalmazniuk. Ez így sokkal kényelmesebb, és nagyban növeli a biztonságot azáltal, hogy erős hitelesítést ad a teljes IT-infrastruktúrához. Mindemellett ez a rendszer csökkenti a telepítési és üzemeltetési költségeket is.
  5. A kártyatechnológia folyamatos fejlődése. Az intelligens közelítő kártyák (RFID) a mai legmagasabb szintű kártyák a beléptetőrendszerekhez, amelyek nyílt szabványokon alapulnak. A kártyák biztonságát vizuális és digitális adatok fölvitelével is fokozzák, így például növelik a biztonságot a nagyfelbontású képekkel, holografikus kártyákkal, lézergravírozott személyre szabott adatokkal. Emellett növelik a kártyák digitális tárolási kapacitását is, így rögzíteni lehet rajtuk biometrikus adatokat és más információkat.

Forrás: securityinfowatch.com
 

Kapcsolódó írásaink

Beléptetés, mint szolgáltatás?
NFC-s okostelefonok a munkahelyen
Az NFC-s okostelefonok forradalmasítják a beléptetést
Okostelefonok, mint mobil beléptető kártyák

Hogyan fejlődik a biztonságtechnika 2013-ban? 1. – A videomegfigyelés

Hogyan fejlődik a biztonságtechnika 2013-ban? 3. – Videomenedzsment-szoftverek

Hogyan fejlődik a biztonságtechnika 2013-ban? 4. – Integrált rendszerek

Vélemény, hozzászólás?