Védd magad – és az adataidat!

 

Dr. Pataki Gábor, adatvédelmi szakjogász és Molnár Gábor, az L-Tender Consulting ügyvezetője a személyes adatok kezeléséről beszélt az MBF III. Konferenciáján. Előadásukban adataink védelmének fontosságára hívták fel a figyelmet.

Sokan nincsenek tisztában, hogyan védjék a saját és partnereik, munkatársaik adatait. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság 2012-ben 18 600 000, 2013-ban 20 550 000 forint bírságot szabott ki a helytelen adatkezelésért, és több mint 30 eljárás folyamatban van.

Ellenőrzések

Az ellenőrzések során kiderült, sok helyütt, nagyvállalatoknál, önkormányzatoknál nincs megfelelő adatkezelési utasítás.
Idén különös figyelmet fordítottak a társkereső oldalak adatkezelésére, főként a 18 éven aluliak védelmére, és volt egy 3 milliós bírság ebben a témakörben. Vizsgálták a munkaerő közvetítőket is, hogyan kezelik a jelentkezők adatait, hiszen rengeteg magánszemély adatait gyűjtik össze. A legutóbbi bírság összege1 millió 200 ezer forint volt. Az előadó hangsúlyozta, nagyon fontos megfelelő figyelmet fordítani a szerződések tartalmára.
Adatkezelési szempontból lényeges vizsgálati szempont a követeléskezelés, a termékbemutatók, az adatbázisok vétele–eladása és még sok más terület is.

Személyes adat

Mi számít személyes adatnak? Gyakorlatilag minden: a névtől, a születési időtől kezdve az internet használata is, hiszen itt is nyomon követik szokásainkat.
Mindenki érintett, jobban vagy kevésbé, aki bármilyen tevékenységet végez. Egy átlagos magyar cégnél ott vannak a munkavállalók adatai, ha családi adókedvezményre jogosult, a házastársé is, ha elektronikus beléptetőrendszer van a cégnél, további adatokat gyűjtenek. Gyűlnek az adatok az állásra pályázók beküldött önéletrajzaiból is, s általában szabályozatlan, hogy ezeket az adatokat meddig tárolják.

Dr. Pataki Gábor, adatvédelmi szakjogász
Az előadás

Hatósági ellenőrzések

A hatósági ellenőrzések nagy része bejelentés alapján történik, elégedetlen ügyfél, a konkurencia, elküldött munkatárs tesz bejelentést. A jogosulatlan adatkezelés súlyos esetben akár 3 évig terjedő börtönnel is büntethető bűncselekmény, bár a gyakorlatban főleg pénzbüntetéssel sújtható szabálysértés, amely a 2011. évi CXII. törvény hatálya alá tartozik.

Belső szabályozás

A szolgáltatáshoz kapcsolódó adatkezelés vállalatonként változik, ezeknél a cégeknél egyedi belső szabályozásra van szükség Az ügyfélszolgálatoknál mindig adatkezelési tájékoztatóval kell kezdeni a beszélgetést, nem lehet úgy fölvenni az adatokat, hogy az ügyfél ne tudja, mi történik vele.

Megoldás az adatkezelésre

Mi lehet a megoldás? Az L-Tender Consulting cég módszere: a helyszínen felmérik, milyen adatokat használnak, audit jelentést írnak, elkészítik a szabályzatot, amely minden egyes adatkezelést rögzít, ezt bejelentik az adatvédelmi a hatóságnak, – a nyilvántartás kötelező – s ha ez megvan, akkor rendben a cég.

Molnár Gábor, az L-Tender Consulting ügyvezetője, és dr. Pataki Gábor, adatvédelmi szakjogász
Interjú dr. Pataki Gáborral és Molnár Gáborral

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?