IT biztonsági trendek

 Az informatika biztonságáról, fejlődési irányvonalairól és stratégiákról tartott előadást Fábián Zoltán, a Computerworld B2B ágazatvezetője a III. MBF Konferencián.


Az IT biztonság témája aktuális: nemrég került nyilvánosságra, az amerikai szakszolgálatok az interneten kémkednek a különböző országok után. Ennek fényében hangsúlyozta az előadó: Titkosítsunk! Fábián Zoltán ebben a témakörben három területtel foglalkozott előadásában: az IT biztonsággal, a trendekkel, s azzal, hogy milyen stratégiákat kövessünk.

Az IT egyre hangsúlyosabb szerephez jut az üzleti életben, a kiváló IT ma már versenyelőnyt jelent. Az informatikai biztonság létfontosságú, alapvető érdek, hogy úgy működjön a rendszer, ahogy kitalálták. A rendszert azonban védeni kell. Nem csak a filmekből ismert adatlopások okozhatnak súlyos károkat, a szándékos vagy véletlen tényezők is, és le is lassíthatják a rendszert.
Egy felmérés szerint a külső, rosszindulatú károkozás kevesebb, mint a negyede a rendszert gyengítő tényezőknek, körülbelül ilyen arányú a belső, szándékos károkozás. A hibák 19 százaléka az oktatás hiányosságából származik, ha például a rendszergazda nem megfelelően frissít, sok a vírusfertőzés. Az adatszivárgás a károk 21 százalékát jelenti – ebben gyakran maguk a felhasználók hibásak, rengeteg helyen kiderült, hogy 123456 volt a jelszó.

Tekintse meg az előadásról készült videót

 

A vírusfertőzés egyre veszélyesebb, több országban tizenéves éves gyerekek irkálják a hekker programokat, egészen egyszerű dolgokon tud elcsúszni egy vállalkozás élete. A vírusirtó rendszerek fejlesztésével igyekeznek mindig egy lépéssel előbb járni, mindig a legfrissebbet érdemes alkalmazni.

Irányvonalak

A trendekről szólva kiemelte: várhatóan mamutméretű vállalatok és sok pici vállalkozás lesz, átalakulnak a munkavégzési szokások. A multik méreteik miatt kevésbé rugalmasan működhetnek, sok tevékenység kikerül külső cégekhez, s ezzel az adatok is kikerülnek.
Egyre többen használnak táblagépet, okostelefont – ezekbe bármilyen adatot, sőt vírust bárki beírhat, ez óriási fenyegetettséget jelent. (Néhány cégnél a vendégnek a portán le kell adni a telefont.)
A felmérések szerint Európában rossz a helyzet, a vállalkozások 63 százaléka digitális középkorban él, mielőbb fel kell zárkóznunk.

Alapvetően fontos a biztonsági normák betartása, a valóban titkos jelszó, a Windows, a vírusirtó állandó frissítése, s hogy megbízható legyen a szállító és az üzemeltető.
Nagyon hasznos a mélyebb elemzés, szakértő biztonsági céggel felméretni, mennyire sérülékeny a rendszer, és mit kell tenni a védelmére. Érdemes olyan eszközöket alkalmazni, amelyek szétválasztják a vállalat és a magánélet ügyeit.

Vélemény, hozzászólás?