Ampulla, töltött fánk, akkumulátor. Biztonsági röntgengépek szokatlan szerepben

Törött ampulla, töltetlen fánk, hiányzó akkumulátor: a legtöbb esetben a vásárló lesz az, aki szembesül az ilyen bosszantó helyzetekkel, az igazi problémát viszont a gyártónak, a márka megítélésének okoznak. A fogyasztói bizalom mindennél fontosabb, így a termékek tökéletességét, teljességét és érintetlenségét ellenőrizni, biztosítani és vitás helyzetben, igazolni is kell. Ebben segíthet a biztonsági röntgen technológia.

A roncsolásmentes vizsgálatokhoz, az érintés-, vagy a felbontásmentes minőségellenőrzésekhez egyre gyakrabban alkalmazzák a nagyfelbontású csomagröntgenek kifinomult és sokoldalú képességeit. Egy validált, a gyártási folyamat és a logisztikai lánc közé illesztett biztonsági röntgenberendezés kiválóan alkalmas az utólagos ellenőrzési, vagy mintavételezési eljárásokhoz, de a szállítmányok garanciális biztosítása is egyszerűbben oldható meg a segítségével. Az utólagos, kézzel végzett termékvizsgálat, vagy ellenőrzés sok szempontból kockázatos eljárás, ugyanis a manuális átvizsgálás nyomokat, esetenként maradandó sérüléseket hagy a csomagolásokon. A gyógyszerek esetében különösképp, nem csak a vonatkozó előírások és szabványok, hanem a felhasználói bizalom miatt is, az eredeti és érintetlen csomagolás az egyik legalapvetőbb feltétele a készítmények forgalomképességének.

A röntgenképen jól látszik, hogy az egyik ampullában kevesebb folyadék van. Forrás: ZNZ

A röntgenképen jól látszik, hogy az egyik ampullában kevesebb folyadék van.
Forrás: ZNZ

A gyógyszergyártás a GMP, a Good Manufacturing Practice, azaz a „jó gyártási gyakorlat” irányelvét követi, amelynek két alapvető pillére a hatékony gyártási eljárás és a rendszeres, alapos ellenőrzés. A gyártási vagy ellátási lánc megfelelő pontjába, vagy lépéséhez illesztett röntgenberendezés minőségbiztosítási szempontból hatalmas előrelépést jelent bármilyen termék esetében, ahol a teljesség és a tökéletesség alapvető feltétel. Az újszerűnek számító eljárás segítségével nem csak jelentős költségmegtakarítást lehet elérni, hanem minimalizálni lehet a hiányokból, sérülésekből eredő anyagi és reputációs kockázatokat. .Ennek ismeretében egyértelmű, hogy a gyártási és ellátási folyamatban megfelelő helyre implementált nagyfelbontású csomagröntgennel végzett automatikus ellenőrzésnek nincs alternatívája: érintésmentes, gyors és egyszerű az eljárás.

A HI-SCAN 60402is csomagvizsgáló két külön nézetből is megmutatja az átvizsgált árut. Forrás: ZNZ

A HI-SCAN 60402is csomagvizsgáló két külön nézetből is megmutatja az átvizsgált árut.
Forrás: ZNZ

A röntgenes termékvizsgálat a másodperc töredéke alatt megtörténik, de különböző kiszerelésű és halmazállapotú (por, gél, folyadék) termékeket is eredményesen meg lehet vizsgálni. Például egyértelműen megállapítható az is, ha egy ampulla eltört vagy kifolyt, vagy éppen az akkus csavarbehúzó készletből csak pont az akkumulátor hiányzik.

Egy intelligens képelemző szoftverrel felruházott csomagvizsgáló röntgenberendezés nem csak az utólagos termékátvizsgálás, hanem a logisztika területén is kitűnő segéderő. A beérkező áruk csomagolásának sérülésmentessége és a termékek hiánytalansága egyszerűen és gyorsan, egyes esetekben pedig automatizáltan ellenőrizhető. A gép által készített képek digitális formában tárolhatók és mellékelhetők a szállítási okmányokhoz, így egy esetleges későbbi reklamáció esetén bizonyítható a berakodás előtti állapot.

Az intelligens képelemzőszoftver jelzi, ha a sztenderdtől eltérő a csomagoláson belül a termék. Forrás: ZNZ

Az intelligens képelemzőszoftver jelzi, ha a sztenderdtől eltérő a csomagoláson belül a termék.
Forrás: ZNZ

A mostanra elért technológiai fejlettséggel, a nagyfelbontású képalkotás és a mesterséges intelligencia képességével a biztonsági röntgenberendezések olyan ágazatokban is képesek nagyszerű és szokatlan megoldásokat nyújtani, ahol eddig szóba se került az alkalmazásuk. A folyamatos fejlesztéseket és a legmagasabb technológiai színvonalat kikényszerítő légiipari biztonsági követelmények bármilyen termelő ágazat legmagasabb szintű szabványait, vagyis az annak történő megfelelést is kikényszerítik a biztonsági röntgenberendezések teljesítményéből. Ezek közül kiemelt helyen szerepel a gyógyszeripar, amely mind gyártási, mind minőségbiztosítási szempontból a legszigorúbb előírásoknak kell, megfeleljen. A röntgenberendezés nem csak utólagos ellenőrzésre, de akár a csomagolásfejlesztés támogatására, esetlegesen validálására is alkalmas lehet. A minőségbiztosítási szervezeten kívül a kiszerelő üzemek, csomagoló gyáregységek, a termék és csomagolásfejlesztési osztályok, a logisztika is mind-mind jelentős megtakarítást és magasabb szintű termékbiztonságot érhetnek el a biztonsági röntgenberendezések intelligens képességeinek megfelelő alkalmazásával.

znz-logo

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások