A legkorszerűbb átvilágítási technológia – Az XCT megérkezett Ferihegyre

A legmodernebb átvilágító berendezésekkel és megnövelt kapacitással várja az utasokat a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér megújult csomagátvilágító és szállító rendszere. A csaknem 3 kilométer hosszú szállítószalag-rendszer az elérhető legjobb átvilágítási technológiával, a Smiths Detection HS 10080 XCT röntgenberendezésekkel egészült ki.

A legszigorúbb előírásoknak, az európai ECAC (European Civil Aviation Conference) és az amerikai TSA (Transportation Security Administration) légügyi hatóságok által támasztott követelményrendszernek is megfelelő Smiths Detection biztonsági röntgenberendezések nemcsak a szolgáltatás színvonalában, hanem a biztonsági szintben is hatalmas előrelépést jelentenek a budapesti légikikötőnek. A most telepített HS 10080 XCT röntgenek ugyanis a feladott bőröndökről nem csak hagyományos képeket, hanem komputertomográfiás felvételeket is készítenek, amelyek három dimenzióban páratlan részletességgel mutatják meg a csomagok tartalmát.

Komputertomográfiás csúcsröntgennel készült felvétel, amelyet vizsgálat közben a kezelőszemélyzet 3D-ben el tud forgatni.  Forrás: Smith Detektion

Komputertomográfiás csúcsröntgennel készült felvétel, amelyet vizsgálat közben a kezelőszemélyzet 3D-ben el tud forgatni.
Forrás: Smith Detektion

Komputertomográfiás felvételek

Ezzel a fejlesztéssel Magyarország legnagyobb utasforgalmú repülőtere is csatlakozott azon légikikötők sorához, amelyek már megfelelnek az Európai Unió és az Egyesült Államok légügyi hatóságai szigorított szabályozásának. Az „ECAC Standard 3” szabvány követelménye eredetileg 2020 szeptemberében lépett volna életbe, de tekintettel a vírushelyzetre a határidőt 2021 szeptemberig eltolták. A hatóságok egyebek mellett az „ECAC Standard 3”-ban írják elő a CT technológia kötelező alkalmazását, így a nemzetközi repülőtereken a feladott poggyászok vizsgálatára a jövőben már csak háromdimenziós képalkotású csomagvizsgáló röntgenek használata engedélyezett.

Az eredetileg az orvostudomány számára kifejlesztett CT technológia a humándiagnosztika után a biztonságtechnikai eszközökben is elérhető lett. Bár a százszázalékos felderítési hatékonyságot nem ígérheti senki, a komputertomográfia minden eddiginél pontosabb és alaposabb eredményeket nyújt a biztonsági átvizsgálás során. A köztudatban a gyógyászati alkalmazású CT berendezések – talán a hagyományos röntgenes képalkotástól eltérő, úgynevezett szeletelés miatt – nem röntgenberendezésként váltak ismertté, pedig ezek is röntgencsővel és generátorral üzemelnek. A CT sebészi pontossággal készít metszeteket a vizsgált tárgyakról és a háromdimenziós képalkotásnak köszönhetően már semmi sem maradhat rejtve egy képzett kezelő szeme előtt.

A szabályozó testületek és a világ élvonalához tartozó Smiths Detection fejlesztői is pontosan tudják, hogy a komputer tomográfia bevezetésével a légiközlekedés és az utasok biztonsága soha nem tapasztalt szintre emelkedhet. A biztonsági protokoll megkülönbözteti a feladott poggyász és a fedélzetre vihető kézipoggyász kockázatait. A kézipoggyász esetében például a szúró- és vágóeszközök, robbanóanyagok, fegyverek és egyéb eszközök szűrése a legfontosabb, addig a feladott poggyász kapcsán a robbanóanyag detektálásán van a fő hangsúly. A Smiths Detection HS 10080 XCT feladott poggyászvizsgáló röntgen automatikus robbanóanyag detektálására is alkalmas, amely kihasználását minden repülőtér saját biztonsági protokolljával határozza meg. Akár úgy, hogy minden bőröndöt az automata CT ellenőri, vagy oly módon, hogy minden bőrönd, vagy csak azok egy részének monitoros átvizsgálásában a kezelőszemélyzet is részt vesz.

A HS 10080 XCT csomagvizsgáló óriás 8 tonnát nyom, 5 és fél méter hosszú és óránként 1500 darab nagyméretű bőrönd átvizsgálására képes. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér megújult poggyászosztályozó rendszerébe négy ilyen berendezést illesztettek, amelyek maximális összteljesítménye 6000 bőrönd minden órában! Az elképesztő átbocsájtási teljesítmény mellett ugyanakkor sokkal fontosabb tényező, hogy a hagyományos röntgenátvizsgáláshoz képest a CT gyorsabb ellenőrzést, tűpontos vizsgálatot és detektálást biztosít. A térbeli képalkotás végtelen mennyiségű információt képes szolgáltatni egy öntanuló szoftver fejlődéséhez, ezáltal egyre pontosabb automatikus detektálásra lesz képes, amely később már az emberi közreműködés szükségességét is kiválthatja.

ZNZ-logo

További információk: www.znz.hu

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások