Repterek biztonsága – Előtérben a Távoli szűrés a személyes kontaktusok csökkentésére

A járványos periódusban ( de nyilván azt követően is) az utasok bizalmának helyreállítása vonatkozásában az emberek és a biztonsági ellenőrző technológiák kapcsolatának minimalizálása fontos lesz a légi közlekedés várható fellendülése (visszaállása) mellett. A Smiths Detection szerint a távoli szűrés technológiája segíthet.

Forrás: securitywordmarket

Forrás: securitywordmarket

Amint a repülési ágazat elkezdi kidolgozni az üzemeltetés újbóli bevezetésére vonatkozó cselekvési tervét, a repülőterek fokozott biztonsági intézkedések bevezetésével igyekeznek gyorsan visszanyerni az utazók bizalmát. Számos új intézkedést vezetnek be a higiénia fokozására és a személyes érintkezés csökkentésére a teljes utasút során. A technológia minden bizonnyal kulcsszerepet játszik, mivel az iparág egyre inkább automatizált folyamatok felé halad.

Tartsuk meg a távolságot

Még azt követően is, hogy napjainkban járványügyi szempontból már biztonságosnak nyilvánították a repülést, sok utas továbbra is aggódik a zsúfolt biztonsági ellenőrző pontokon való áthaladás miatt. A Smith Detection szerint a képanalitikusoknak az ellenőrző ponttól távol eső központi telepítése sok előnnyel jár és ebben az esetben egyúttal kevesebb emberi érintkezési pont is realizálódik, ezáltal a folyamat biztonságosabbá tehető mind a személyzet, mind az utasok számára.

Az átvilágítás eredményeként a tálcákat vagy közvetlenül továbbítják vissza az utasnak, vagy automatikusan átirányítják egy újbóli ellenőrzési pontra. A gyanús részletek a képeken megjelölésre és osztályozásra kerülnek, így az ellenőrző pontra visszatérő operátorok pontosan tudják, hová irányíthatják a másodlagos vizsgálatokat – gyorsabbá és kevésbé tolakodóvá téve az ellenőrzéseket.

Működési rugalmasság

A távoli átvilágítás javítja a működési hatékonyságot, és rugalmassága különösen hasznosnak bizonyulhat az utasok közötti kívánatos távolság megteremtésének elősegítésében. Az elemzők az ellenőrző pontoktól távolabb eső nyugodtabb környezetben jobb összpontosítással lesznek képesek gyorsabb, pontosabb döntéseket hozni. Ez pedig támogatja a poggyász zökkenőmentesebb áramlását az átvizsgáláson keresztül.

A hálózatba csatlakoztatott képeket a repülőtéren lévő összes biztonsági sávról összegyűjtik és egy következő központi ellenőrző, elemző szinthez továbbítják – ezáltal hatékonyabban használják fel a személyzet erőforrásait, mivel a képek mind a csendes, mind a nagyon forgalmas sávokról is beérkeznek. Az aktuális forgalmat áttekintve mód nyílhat az átbocsájtási sávok racionálisabb kihasználására, így esetenként néhány sáv lezárására is az egyes terminálokban, hozzájárulva az emberek közötti optimális tér megőrzéséhez.

Ez az elv alkalmazható lehet az országosan is a repterekre, összekapcsolva több száz ellenőrző pontot egy központi elemző létesítménnyel. A kisebb repülőterek így egy hálózat részévé válhatnak, ahol az összes képanalízist nem a helyszínen végzik el. Ugyanígy további (szerintünk döntően biztonsági szempontok figyelembevételével. A szerk.) a nemzetközi hálózatépítésnek is óriási lehetőségei lennének.

Takarékos technológia

A társadalmi távolságtartás és a szigorú higiénia fenntartása kulcsfontosságú tényezők, mivel az iparág arra törekszik, hogy helyreállítsa az ügyfelek bizalmát a repülésben és természetesen megóvja a személyzetet a fertőzéstől, biztosítsa az üzlet folyamatosságát. A távoli átvilágítás privát helyszínt biztosít a képanalitikusok számára, amelyet könnyebb sterilizálni, mint a nyilvános területeket és hozzájárul a kapcsolatmentes környezethez, a kevésbé zsúfolt ellenőrző pontokhoz, ennek a technológiának minden bizonnyal van jövője.

Forrás: securityworldmarket.com

A hírrel kapcsolatban azért vannak némi dilemmáink.
Az átvilágítás – elemzés helyszínről kihelyezett – központosítása a megfelelő színvonalú röntgen technika alkalmazása mellett, maximálisan feltételezi a kommunikációs digitális átviteli csatornák zökkenőmentes, promt és pontos működését (képalkotás). Az ebben a folyamatban keletkező zökkenőknek viszont feltételezzük, hogy problémás – esetenként akár súlyos – következményei is lehetnek. Járványügyi szempontból pl. az emberek feltorlódása, amit leginkább kívánunk jelen helyzetben megelőzni, de persze a szabálytalanságok, és – legrosszabb esetben- a terrorcselekmények szándékának időbeni felismerése is késedelmet szenvedhet el. További kérdés, feltételezhetjük e, hogy a távoli szűrés képalkotási folyamataiba integrálásra kerülnek e a testszkennerek, a fémdetektor kapuk képei is, amelyek a személyi átvizsgálás szempontjából nélkülözhetetlenek?
Szóval a szándék érhető, logikus is, de úgy véljük, hogy nem mehet a kívánatos biztonsági szint rovására. A szerk

Hozzászólások