A csomagátvizsgálás jövője, avagy a computer tomográfia már a spájzban van

Napjainkban a hétköznapi élet minden területén elterjedtté és rutinszerűvé vált a biztonsági röntgenberendezések használata. Biztosan állíthatjuk, hogy alkalmazásuk mára már alapvető és nélkülözhetetlen az egész világon, ugyanakkor a terrorista támadások, módszerek folyamatos fejlődése és rafináltsága a gyártókat folyamatos fejlesztésre kényszeríti.

Eljött a computer tomográfia ideje

A köztudatban a gyógyászati alkalmazású CT berendezések – talán a hagyományos röntgenes képalkotástól eltérő, úgynevezett szeletelés miatt – nem röntgenberendezésként lettek ismertek, pedig ezek is röntgengenerátorral üzemelnek. Az eredetileg az orvostudomány számára kifejlesztett CT technológia a humándiagnosztika után végre a biztonságtechnikai eszközökben is megjelent. Bár a százszázalékos felderítési hatékonyságot több okból sem lehet megígérni, a computer tomográfia minden eddiginél megbízhatóbb eredményekkel kecsegteti a felhasználókat.

Forrás: ZandZ Kft

Forrás: ZandZ Kft

A jövőt kiválóan mutatja, hogy a repülőterek biztonságáért felelős szövetségi amerikai hatóság, a TSA (Transport Security Administration) 96,8 millió dollár értékben, 300 darab Smiths Detection CT szkennert rendelt meg az amúgy irányadó követelményeket diktáló USA repülőtereire. A TSA még 2017-ben kezdte el tesztelni a német gyártmányú csomagvizsgáló CT-ket néhány nagyobb amerikai repülőtéren. A tesztek eredményét jól jelzi, hogy a most megrendelt háromszáz CT-ből százat még idén, a többit pedig 2020-ban állíthatják szolgálatba. A későbbiekben minden amerikai légikikötőt felszerelnek az új technológiával.

Ahogy a CT, úgy maga a csomagvizsgáló röntgen bevezetése és alkalmazása is a repülőtereken kezdődött, amelynek kiváltó oka a hetvenes években elszaporodott repülőgép eltérítések és pokolgépes merényletek elleni küzdelem volt. Ezek a kezdetleges eszközök nem csak ormótlanok és nagy helyigényűek voltak, a képalkotásban sem jeleskedtek. A fekete-fehér – mai szemmel szinte értékelhetetlen – televíziós képek értelmezése szinte lehetetlen feladat elé állította a kezelőket. A technika gyerekcipőben járt, ezért az átvilágítást követően gyakran kellett mind a kézi-, mind a feladott poggyászokat felnyitni, hogy ellenőrizzék azok tartalmát. A kilencvenes években megjelentek az első színes képet szolgáltató berendezések, amelyek már két különböző röntgen energiaszintet használtak a képalkotáshoz. Ezzel végre elérhetővé vált a szerves és szervetlen anyagok megkülönböztetése, amelynek a robbanóanyagok automatikus felderítésében van jelentősége. Ezeknek a gépeknek azonban még csak egy röntgengenerátoruk volt, így csak egy nézetből tudtak felvételt készíteni. Zsúfolt bőröndök és poggyászok esetében ez hátránnyal járt, mert az egymást takaró tárgyak miatt vagy újból meg kellett röntgenezni a csomagot más szögből, elfordítva, vagy ki kellett nyitni és tartalmát teljes kézi kutatással átvizsgálni. Persze az egykori utasforgalom mellett az extra eljárás nem okozott torlódást. Napjainkban, amikor a repülőterek üzemeltetőinek létkérdés az átbocsátási kapacitás biztosítása és folyamatos növelése, az újabb technológiák bevezetése az egyetlen megoldás.

Forrás: ZandZ Kft

Forrás: ZandZ Kft

A kétezres évek második felében jelentek meg a több röntgengenerátorral működő csomagröntgenek, amelyek napjainkban használatosak. A kettő- vagy négy generátorral és azokkal szemben elhelyezett detektorsorokkal úgy alkotják a képet, hogy a csomag forgatása és újbóli röntgenezése már szükségtelen. A több különböző szögből készített röntgenkép sokkal több információt nyújt az átvizsgált csomagok tartalmáról és azok összetételéről. A terrorista módszerek finomodásával párhuzamosan nő az igény a még az ennél is érzékenyebb és hatékonyabb felderítő- és detektáló eszközökre. Példának okáért sokkal nehezebb egy A4-es méretű 1 cm vastagságú, formázott plasztik robbanóanyag felismerése, szemben egy, ugyan azonos térfogatú, de hasáb formájú robbanótesttel. Egy ilyen vékonyra kinyújtott plasztik lapka még egy többgenerátoros, azaz többnézetes röntgent is próbára tesz. Azonban az új-, szigorúbb szabályozásnak is megfelelő, a computer tomográfia elvén működő röntgenberendezés számára már gyerekjáték automatikusan detektálni bármilyen fondorlatos módon formázott és elrejtett robbanóanyagot.

A computer tomográfia egyedülálló képalkotási képessége most már a biztonságtechnika területén is elérhető, amely a csomag- és kézipoggyász átvizsgálás eddig soha nem tapasztalt pontosságát és alaposságát hozhatja el.

Solymár Zoltán
Z&Z Biztonságtechnika

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások