Célkeresztben a korszerű személyátvizsgálás

A védett területekre, helyszínekre, objektumokba be-, vagy bizonyos esetekben, kilépés előtt, megelőző céllal személy-, csomag-, küldemény-, illetve szállítmány átvizsgálást szükséges végezni. A személyátvizsgálás több szempontból is a legösszetettebb feladat mindezek közül, amelyhez a szakmai tapasztalat és tudás mellett, rutinra és megfelelő biztonságtechnikai eszközökre is szükség van. Az ilyen átvizsgálásokat leggyakrabban azért vezetik be, hogy az adott területre ne lehessen belépni olyan eszközökkel, amelyek az élet- és vagyonbiztonságot fenyegetnék, az adott üzem működésének folytonosságát veszélyeztetnék, vagy éppen az őrzött területről kilépő személyek ne vihessenek ki bármilyen értéket.

A személyátvizsgálást hagyományos módon kézi kutatással, motozással is el lehet végezni, azonban ez a módszer aggályokat vet fel, így nagyon sok problémát vonhat maga után. Amellett, hogy alacsony a hatékonysága, udvariatlan is, ráadásul felesleges stresszhelyzetek ismétlődését hozza magával. Ez mind az átvizsgálót, mind az átvizsgáltakat jelentősen frusztrálja, amely előbb-utóbb konfliktushoz vezet, csökkentve ezzel az áteresztő pont eredményességét és az átbocsátási képességét.

A több szempontból is leghatékonyabb megoldást az átvizsgálást és a felderítést segítő technikai eszközök alkalmazása és használata nyújtja. A korszerű biztonságtechnika gyors, alapos és mindemellett udvarias módszereket kínál a személyek átvizsgálásához.

Kézi fémkereső

Az olasz CEIA gyártmányú PD240CB kézi fémkereső legnagyobb erénye, hogy egyszerű asztali számítógépről programozható, amely megoldás jelenleg egyedülálló a piacon. A kezelőfelületén elérhető három szintű érzékenység fokozatmentesen növelhető vagy csökkenthető. Az adott körülményeknek megfelelő beállításokat, programozást követően az eszköz kezelőfelülete a számítógépről letiltható, így kizárható a biztonsági személyzet és az átvizsgáltak szándékos összejátszása. Ezen felül ez az egyetlen olyan kézi fémkereső a világon, amely képes már 1 mm(!) pontossággal detektálni a felderített fémtárgy pontos helyét. Ezt a detektort egy intelligens dokkoló-töltőn lehet feltölteni, amelyen feltöltött állapotban is maradhat az eszköz, mivel ilyen esetben az intenzív töltés átvált csepptöltésre. A kézi fémkereső töltés nélkül 100 órán keresztül képes üzemelni.

Forrás: ZandZ Kft

Forrás: ZandZ Kft

Fémdetektor kapu

A CEIA mind az általános, mind a repülőtéri alkalmazásra gyártott fémdetektoros kapuiba is beépíti a gamma detektálási funkciót. Jelenleg három típus rendelkezik gamma detektálási képességgel. Külön kiemelendő, hogy az oldalpaneleken elhelyezkedő LED fénysugárzók nem csak a különböző fémtárgyakat – lőszer, vágó-, szúró- vagy lőfegyvert – jelzik piros fénycsíkkal, hanem ezzel egy időben kék jelzőfénnyel indikálja a gammasugárzást kibocsájtó anyagokat. Mindhárom típus multi-zónás rendszerű, amely azt jelenti, hogy magasságban húsz különböző zónára osztott mezőben képes érzékelni, hogy az átvizsgált személynél milyen magasságban található fémtárgy vagy sugárforrás. Amennyiben egyszerre több zónában is található a beállított detektálási küszöb feletti fémtárgy vagy sugárforrás, úgy egyszerre képes a kapu LED sora több fémdetektálási zónát és több gammadetektálási zónát is kijelezni. A gyár legújabb fejlesztése, hogy a kapuk már képesek megkülönböztetni a gyógyászati felhasználású izotópokat az egyéb célúaktól. Ennek óriási jelentősége van a jelzést követő helyes intézkedés és további kutatási eljárás kiválasztásában.

Forrás: ZandZ Kft

Forrás: ZandZ Kft

Testszkenner

A testszkennerek vagy a testen hordott veszélyes tárgy detektáló rendszerek az utóbbi néhány év alatt kifejlesztett technológiákon alapulnak. Ezeket az berendezéseket a ruházat alá rejtett veszélyes tárgyak felderítésére fejlesztették ki. Számos műszaki megközelítés létezik, úgy, mint a teströntgenek, és a milliméter hullámhosszú testszkennerek vagy más néven testradarok. Alapvető különbség, hogy a röntgenek átvilágítják az emberi testet is, míg a milliméteres hullámhosszú testszkennerek a testfelületről visszaverődő hullámok segítségével jelenítik meg a ruha alatti tárgyakat. A biztonsági teströntgenek alkalmazása Magyarországon nem engedélyezett.

A piacon található legújabb fejlesztés kétségtelenül a Személybiztonsági Testszkenner angol nevén a Human Security Radar (HSR®), amely átvizsgálási eljárása teljesen eltér az eddig kifejlesztett és bevezetett technológiáktól.

A Human Security Radar (HSR®) egy teljesen automatizált, valós-idejű jelzéseket adó tömegátvizsgáló megoldás, amely képes detektálni a robbanószereket és robbanóeszközöket, valamint az automata- és félautomata lőfegyvereket. Mindeközben a berendezés átvizsgálás-technológiája nem igényli a személyek egyenkénti elkülönítését, mozgásuk, útirányuk szabályozását, csökkentését, valamint megállításukat. Egyetlen HSR® alkalmazásával akár óránként tízezer ember is átvizsgálható. Ez óriási átbocsátási kapacitás különösen, annak fényében, hogy a meglévő technológiák felderítési képessége mindössze 300-400 fő óránként.

A Human Security Radar más technológiájú és eltérő képalkotású testszkennerekkel szemben számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik. A HSR a mikrohullámú tartományba tartozó centiméteres hullámhosszú elektromágneses sugárzást alkalmazza, káros egészségügyi hatása nincs, a röntgensugárzással ellentétben nem ionizálja az élő szervezetet. Alkalmazásának személyiségi jogi akadálya sincs, mert a berendezés „nem lát a ruha alá” illetve semmilyen felvétel nem készül az átvizsgált személyek testéről, illetve testrészeiről. Az ellenőrző ponton áthaladó embereket szürke mértani hasábként jeleníti meg, amelynek szürke színe akkor változik pirosra, ha robbanószer, robbanószerkezet, vagy nagyobb méretű fegyver (hadi- vagy vadászpuska, karabély, gépkarabély) van a ruházat alá rejtve. A Human Security Radar legnagyobb vívmánya, hogy a kritikus területektől messzebbre tolja a biztonsági ellenőrzés és átvizsgálás zónahatárát (periméter kiterjesztés). A HSR első védvonalként funkcionál, így a merénylők már jóval hamarabb azonosíthatóak, és cselekményük megakadályozható, még mielőtt végrehajthatnák azt.

Forrás: ZandZ Kft

Forrás: ZandZ Kft

Robbanóanyagnyom-detektorok

A német gyártmányú Ionscan 600 szilárd robbanóanyagnyom-detektor egy új generációs, hordozható, asztali eszköz. A cserélhető akkumulátorai lehetővé teszik a hálózati tápellátás nélküli folyamatos működést akár extrém időjárási körülmények között is. Használata rendkívül egyszerű: az átvizsgált felületen végig kell húzni a speciális papír lapka egyik oldalát mintavétel céljából. A papírt a mintaelemző nyílásba helyezve 6 másodpercen belül megkapjuk az eredményt. Az univerzális szoftverikonos vezérlés rendkívül egyszerű, a kezelő mindössze egy zöld vagy piros jelzést kap a detektálás eredményéről. A továbbfejlesztett manuális mintavételi eljárás költséghatékony, egyszerű és gyors.

Forrás: ZandZ Kft

Forrás: ZandZ Kft

Az olasz CEIA fejlesztése az EMA típusú folyékony robbanóanyagok kiszűrésére szolgáló azonosító eszköz, amely a palackozott folyadékok elemzésére szolgál. A berendezés jelzi a zárt vagy nyitott palackban/tároló edényben levő folyadékok veszélyes összetevőinek jelenlétét, mint például robbanóanyag keverék, gyúlékony és robbanékony folyadék, savak, oxidok. Az elektromágneses hullámot generáló technológia biztonságos, nem veszélyes a kezelőre vagy a vizsgált folyadékra. A nyitott palackban, edényben tárolt folyadékot mintavétellel lehet elemezni a külső szondában egy kis műanyag tégely segítségével, amely így gyakorlatilag nullára csökkenti a téves riasztások számát. Semmilyen mozgó-, forgó alkatrészt nem tartalmaz, ezért rendkívül kicsi a meghibásodás valószínűsége. A mintaelemzés ideje – csakúgy, mint a szilárd robbanóanyag detektornál – mindössze 6 másodperc.

Forrás: ZandZ Kft

Forrás: ZandZ Kft

Solymár Zoltán

üzletfejlesztési igazgató
Z&Z Biztonságtechnika Kft.

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások