Drónzavarás miatt kellett hétfőn felfüggeszteni a ferihegyi reptér forgalmát

Drónészlelés miatt korlátozták a budapesti repülőtér forgalmát hétfő este, írta az airportal.hu. A Budapest Airport a lap kérdésére elmondta, a repülőtér forgalmát előbb 20:51 és 20:53 között, majd 21:06-tól 21:29-ig kellett felfüggeszteni. A nyitás óta újra fogad és indít járatokat a Budapest Airport.

Forrás: aberdeenimagyarok.co

Forrás: aberdeenimagyarok.co

A HungaroControl 2019. januári közlése szerint egy év alatt megnégyszereződött a szabálysértő drónreptetésekkel kapcsolatos bejelentések száma. 2018-ban több mint egy tucat repülőgép személyzete jelezte a HungaroControl légiforgalmi irányítóinak, hogy drónt láttak a gépek közelében, ami komoly kockázatot jelent.

Eddig az egyik legkirívóbb eset tavaly novemberben történt, amikor egy érkező járat pilótája azt jelezte a HungaroControl irányítónak, hogy egy drón mindössze hatvan méterrel volt a repülőgép alatt.

Forrás: index.hu

A hír ennyi, mégis meglehetősen rémséges és persze régóta tudott veszélyről szól. A probléma nem csak az engedélyhez kötött és legálisan használt technikák légiközlekedésre ható kockázatait jelenti, habár ez sem lebecsülendő, de ezeknél legalább feltételezhetjük, hogy az üzemeltetők ismerik és jórészt be is tartják a reptetés korlátaira vonatkozó szabályokat.
Véljük, hogy az igazi veszély az illegális, szürke zónás drónreptetés területén jelentkezik, hiszen egyre több és magasabb teljesítményű drón kerül privát kezekbe is felelőtlen, (és ne feltételezzük) de akár ártó szándékkal is, teljesen figyelmen kívül hagyva a repterek körüli tiltott reptetési zónákat. A szerk.

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások