Biometrikus arcfelismerés a Dél- Walesi rendőrségnél

Az arcfelismerés is része lehet a bűnügyi azonosítás folyamatának elfogadásához, azonban új „többirányú biometrikus stratégiára” lesz szükség. A megoldás széleskörű bevezetése ugyanakkor hozzájárulhat az adatvédelmi aggályok leküzdéséhez is.

Hordozható arcfelismerő

A brit dél-walesi rendőrség megerősítette, hogy ebben a hónapban folyamatban van egy hordozható kézi arcfelismerő alkalmazás próbaverziója, amely ugyanakkor jogi vitát is kivált. A három hónapos próba periódus során során 50 tiszt használja az alkalmazást az arcok térképezéséhez a tömegben az arcvonások közötti távolság mérésével, majd összehasonlítja az eredményeket a „megfigyelési listán” szereplő képekkel.

Forrás: ifsecglobal

Forrás: ifsecglobal

Richard Lewis államtitkár – helyettes elmondta: „Ez az új alkalmazás azt jelenti, hogy egyetlen fotóval a rendőrök könnyen és gyorsan megválaszolhatják a kérdést:„ Te tényleg az a személy vagy, akit keresünk? ”. Azonnali, igénybe vehető adatokhoz férhetnek hozzá, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy meghatározzák, vajon a leállított az a személy e akit keresnek és mindezt anélkül, tudják kideríteni, hogy vissza kellene térniük a rendőrségre. Ugyanakkor hangsúlyozta: a technológia alkalmazása során a szükségesség és arányosság szempontjainak mindenkori feltétlen figyelembe vételét.

Alun Michael rendőrségi és bűnüldözésért felelős biztos elmondta, hogy „ A lakosság biztonságának megőrzése mellett az emberi jogok védelme ügyében is elkötelezett”.

arcfelismerés-delwales-2.

Forrás: ifsecglobal

Jogi kifogások

Jason Tooley, akinek a társasága több tényezőjű hitelesítési megoldásokat kínál, amelyek magukban foglalják a biometrikus hitelesítést, elmondta: „A szélesebb körű digitális rendészeti kezdeményezés részeként elengedhetetlen, hogy a rendőri erők stratégiai megközelítést alkalmazzanak, amikor kipróbálják a biometrikus technológiákat és nem koncentrálnak idő előtt csak egyetlen biometrikus megközelítési megoldásra.

Hangsúlyozta „Nyilvánvaló, hogy a magánélet védelmével kapcsolatos aggályok enyhítését a rendőrségnek kiemelten kell kezelnie, a technológia ezen a területen történő alkalmazására vonatkozó átfogó stratégia keretében. A nyilvánosság számára eredményesen kell bemutatni a technológiai innováció értékét, hasznát hogy aztán azt a társadalom minél szélesebb kőrben elfogadja.”

Hannah Couchman, a Liberty polgári jogi csoport képviselője véleménye szerint az arcfelismerés bűnüldözés általi használata egyáltalán nem indokolt. “Szégyenteljes, hogy a dél-walesi rendőrség hordozható arcfelismerő technológiát vezet be. A rendőrség évtizedek óta sokkal kevésbé zavaró eszközöket használt, hogy szükség esetén személyt azonosítson. Ez a technológia tolakodó, felesleges, és nincs helye az utcáinkon. ”

A rendőrség álláspontja szerint az arcfelismerési technológia, csökkentheti a gyanúsítottak felkutatására és nyomon követésére fordított ember órákat és a költségvetési korlátozások közepette is javíthatja rendőrségi munka hatékonyságát. ( Sokan vélik úgy, hogy a rendőrség finanszírozásának 19% -os csökkentése közel 45 000 fős embervesztesége 2010 óta hozzájárult a bűnözés és különösen az erőszakos bűncselekmények számának növekedéséhez a szigetországban.)

A BBC szerint a dél-walesi rendőrség által kipróbált alkalmazás az arcfelismerő technológiát a NEC japán cég által kínált technológiával használja, ám a szoftver felhasználói felületét házon belül tervezte.

Szóval azért ebben a kérdésben ezek szerint változatlanul „forró a pite” még azokban a nálunk „boldogabb” világokban is, ahol efféle – egyébként igencsak indokoltnak tűnő – fejlesztésekre futja a helyi rendőrségeknek. A szerk.

Forrás: ifsecglobal.com

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások