A kézremegés alapján történő azonosítás

Két francia intézet: egy olyan algoritmust fejlesztett, ami a finom kézremegések alapján azonosítja a felhasználót, pusztán azzal, hogy megfogja a mobiltelefont – számol be róla híranyagában a HVGtech.

Forrás: Telefonguru

A New Atlas szerint az eljárás 92,5 százalékos pontossággal működik, és nagyjából másfél másodpercnyi idő alatt megy végbe. Vagyis elég gyors, és egészen jól is működik, miközben még csak kísérleti szinten létezik.

A fejlesztés azonban nem is ezek miatt tűnik igazán érdekesnek: a kutatók azt állítják, hogy a HoldPass – ahogy a rendszert nevezik – nem igényel új eszközöket, vagy szenzorokat, a rendszer a gyártószalagról leesett mobiltelefonnál is működik, márkától teljesen függetlenül.

Az eljárás alapja a ballisztokardiográfia, ami a felhasználó szívverését, illetve az általa keltett vibrációt nézi, értelmezi.

A kutatók 217 önkéntes bevonásával tesztelték a rendszert, ami szerintük hatékonyabb és biztonságosabb, mint a ma létező azonosítási technikák – vagyis az ujjlenyomat és az arcfelismerés. A technológia ugyanakkor közel sem tökéletes, és egyelőre az alapvető problémákat sem sikerült kiküszöbölni.

Ilyen például, hogy a technikát csakis nyugodt állapotban lehet használni, mivel az algoritmus azt már nem tudja lekövetni, ha a felhasználót esetleg stressz éri, és emiatt gyorsabb szívverés jelentkezik. De akkor sem igazán használható, ha a mobil tulajdonosa olyan helyen van (mondjuk vonaton, ami eleve rázkódik), ahol a külső tényezők zavarják a jel leolvasását.

A HoldPassnak ugyanakkor már most megvannak a maga előnyei. Ezek közé sorolható az is, hogy mindössze 30 másodpercnyi idő alatt rögzíti a kézremegéseket, ami után azonnal használható.

Forrás: HVGtech

Hozzászólások