A személyazonosítás és arcfelismerés új szintje ( amikor a kapucni sem segít…)

Az NEC Corporation kifejlesztett egy olyan személyazonosító technológiát, amelyről azt állítják, hogy akkor is képes beazonosítani az emberek képeit, ha az alakjuk részben el van takarva a kamera elől, vagy a kép hátulról, esetleg oldalról készült.

Forrás: securityworldmarket

Forrás: securityworldmarket

A technológia elemzi az illető teljes megjelenését – mint például a ruháját és testformáját -, hogy eldöntse vajon az adott személy párosítható-e a más képeken látható emberrel. Kép-elemzési és „mély tanulási” technológiákat használva, amelyet Arcfelismerő és egyéb technológiákból fejlesztettek ki, a NEC létrehozott egy rendkívül pontos, már nem csupán az arcképekre támaszkodó felismerési módszert.

Felismerés takart helyzetekben is

Sok esetben az Arcfelismerő Technológia önmagában nem elég egy félig eltakart arcú ember felismeréséhez. Hagyományosan, amikor egy személyt felismernek a technológia használatával, akkor annak a személynek a felbukkanását a különböző kameraképekről már össze lehet gyűjteni. Azonban amikor a helyszínen sok ember, vagy tárgy van jelen, akkor az ott lévő emberek többnyire nem látszanak teljes mértékben, ami megnehezíti a felismerést. A NEC féle technológia lehetővé teszi a nagy számban jelen lévő emberek egyedi felismerését az egyes személyek teljes láthatóságát akadályozó zsúfolt, vagy vizuális akadályokkal nehezített terepen is.

Az új technológia potenciális alkalmazási lehetőségei közé tartozik az emberekkel zsúfolt nagy kiterjedésű létesítmények, vagy vizuálisan blokkolt területek biztonsági támogatása, valamint az eltűnt gyermekek keresésében való segítségnyújtás.

“A NEC világszínvonalú biometrikus tanúsítási technológiák széles választékával rendelkezik, amelyek magukban foglalják az arc- és ujjlenyomat-felismerést”mondja Masayuki Mizuna, a Biometrics Research Laboratories, a NEC Corporation vezérigazgatója.  “Jelenleg a NEC Safer Cities megoldásainkkal, a Neoface arcfelismerő AI motorjainkkal, bővítjük ezt a portfóliót, hogy a NEC technológia a világ No.1 pontosságú videó elemzőjévé váljon.”

Ennek a technológiának az a legfőbb jellemzője, hogy minden embert, még azokat is felismeri, akik nem teljesen látszanak a képen. A NEC a mély tanulás technológia alkalmazásával képes az egyén képét kirakosgatni úgy, hogy automatikusan összeszedi a kép többi részét más képrészletekből, akkor is, ha több személy átfedi egymást, vagy más módon akadályozott a láthatóság. Az összeillesztési arány 90% a NEC szerint.

Az összeillesztés akkor is lehetséges, ha a kép hátulról vagy oldalról készült. A mély tanulási technikák hatékony használata azt jelenti, hogy az emberek számos szögből, például hátulról vagy oldalról, vagy akár több kamerával követhetők .Ennek eredményeképpen ez a technológia hatékonyan felismerheti az embereket olyan képeken is, ahol az arc nem látható.

Forrás: securityworldmarket.com

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások