Nem gondolnánk, de: a meghekkeltek egy éven belül valószínűleg ismét áldozatokká válnak

Crowdstrike Services Cyber Front Lines kiberbiztonsági cég jelentése az általuk megtapasztalt, valós eseteikre épít, ez alapján figyelmezteti a cégeket, hogy akit támadás ért, azoknál kifejezetten nagy az esélye, hogy egy éven belül megismétlődik a gond. Elmondásuk alapján, az általuk védett cégek 68 százalékánál próbálkoztak meg újra támadni a hackerek, miután első behatolásuk sikeres volt.  

Forrás: itcafe.hu

Forrás: itcafe.hu

Nesze még egy „púp”

“Azok a szervezetek, akik nem használják ki a lehetőséget, hogy tanuljanak a korábbi esetből és jobban felkészüljenek egy következő behatolásra, olyan támadást szenvedhetnek el, mely eredményeként, adatokat veszíthetnek el, zsarolásokat kaphatnak vagy egyéb pénzbeli veszteségeket könyvelhetnek el.” – írja a cég közleményében. 

Szerintük a hackerek is abból indulnak ki, hogy sokan azt gondolják: annyi támadható cég és magánszemély van a világon, hogy velük aztán úgysem történik meg újra mindez “a nagy számok törvénye alapján”, így aztán végül semmit nem javítanak cégük kiberbiztonságán. A hackerek viszont tisztában vannak ezzel a nemtörődöm hozzáállással, pont ezért ilyen magas az esélye annak, hogy újra, ugyanott próbálkoznak – gyakran sikerrel.

Ha valakit megtámadnak, akkor a hálózat biztonságossá tétele után mindenképp fontos, hogy rendszeres biztonsági frissítéseket telepítsenek, erős (és természetesen új) jelszavakkal védjék a fiókokat, valamint a szükséges esetekben használjanak kétlépcsős azonosítást. A nagyobb cégeknél persze fontos a biztonsági szakértők bevonása is, akik pontosan tudják, hogy hol lehetnek sebezhetőségek, és segítenek ezeket kiküszöbölni.

Forrás: computerworld

Hozzászólások