105 olyan weboldal amelyik kiemelten is veszélyeztetett adatlopási szempontból

A Netlab 360 kiberbiztonsági cég szakemberei által összeállított listán olyan weboldalak szerepelnek, melyek kódja hackerek kezére játszhatja a bankkártyánk adatait.

Forrás: HVG

Forrás: HVG

Legnagyobb kockázat: kártyaadatok megadása

Az embernek mindig körültekintőnek kell lennie, ha olyan oldalra téved, ahol valamilyen személyes adatot kell megadnia, a hackerek ugyanis előszeretettel igyekeznek csőbe húzni a figyelmetlen lúzereket. Különösen igaz ez akkor, ha az adott oldalon bankkártyaadatokat is meg kell adni, hiszen ezek azok az információk, amelyeket a leginkább szeretnék megkaparintani a kiberbűnözők.

A kínai Netlab 360 kiberbiztonsági szakértői több tucat olyan weboldalt találtak, melyeken a programsorok egy részét arra tervezték, hogy a vásárlásnál észrevétlenül megszerezzék a felhasználók bankkártyaadatait. A magento-analytics.com szkriptjét futtatják. Az oldal a felkeresésekor 403-as hibakódot ad vissza, miközben minden olyan információt lefölöz, ami az online fizetéshez szükséges: nevet, kártyaszámot, CCV kódot, a kártya lejárati idejét.

Jérôme Segura, a Malwarebytes nevű vírusirtó egyik fejlesztője az ArsTechnicának úgy nyilatkozott: a magento adatlopása nem most indult, de jelenleg ez az egyik legaktívabb. Összesen egyébként 203 webhely volt fertőzött de ezek közel fele már orvosolta a problémát. Meglepő, hogy az eredeti listában az Alexa forgalommérő szolgáltatás által az igen látogatott weboldalak közé sorolt áruházak is voltak.

A fejlett antivírus megoldások – melyek közül a hatékonyabbakat itt találja – igyekeznek védelmet nyújtani a hasonló, veszélyes kódok ellen, de a szakemberek szerint olyan gyorsan szaporodnak ezek a károkozók, hogy a szoftverek adatbázisai nem tudnak minden esetben naprakészek lenni, így javasolt a fokozott felhasználói figyelem is.

A Netlab 360 jelentése szerint jelenleg az alábbi oldalak fertőzöttek:

bővebben →

forrás: hvg.hu

Hozzászólások