Intelligens zebra: lézeres mozgás kijelzés. – Úttörő megoldás lehet a gyalogosgázolások elkerülésére

Hazánkban és az EU tagországaiban is kiemelt probléma a zebrákon történő gázolások problémája. Okos zebra megoldás már nálunk is bevezetésre került néhány helyen ezek mellé lép fel most egy zseniálisnak tűnő 100 százalékig magyar fejlesztésű rendszer, aminek lényege: az átkelést tetszőleges megvilágítási viszonyok között is jelző lézeres rendszer. Az intelligens zebra segítségével pedig már öt magyar településen biztonságosabban kelhetnek át az úton a gyalogosok.

Forrás: Visiblecrossing.com

Forrás: Visiblecrossing.com

SafeXOne rendszer – lézerfény a láthatóságért

Az intelligens közlekedési megoldásokkal foglalkozó Visiblecrossing Kft SafeXOne névre keresztelt rendszere több évnyi fejlesztés után készült el, a megvalósítását kockázati tőkebefektető is támogatta.

Az intelligens zebra négy oszlopból áll, melyek a zebra négy sarkán egymással szemben helyezkednek el. A rendszer 0-24 órában működik, nappal egy narancssárga villogó figyelmezteti az autóvezetőt, ha gyalogos lép az átkelőre, szürkületkor pedig bekapcsol a kiegészítő lézerfény, mely a gyalogos pontos tartózkodási helyét mutatja a jármű vezetőjének. Ennek a dupla védelemnek köszönhetően rossz látási viszonyok között is kiemelt védelmet nyújt a rendszer, és megelőzi a baleseteket.

A cég célja, hogy minél több település megismerje a okos gyalogátkelőhelyet, ugyanis az valóban életmentő lehet bizonyos esetekben.

Forrás: visiblecrossing.com

Forrás: visiblecrossing.com

Jelenleg több, mint öt magyar településen teljesítenek szolgálatot a rendszerek, baleset pedig ezeken a helyeken egy alkalommal sem történt. Szigetszentmiklós önkormányzata videóval szemlélteti, hogyan működik a rendszer a gyakorlatban:

A rendszer emellett képes adatokat továbbítani számítógépre. Így a megrendelő figyelemmel kísérheti, melyik napszakban, pontosan hány gyalogos használta az átkelőt, hány órakor kapcsolt be a lézerfény, illetve az akkumulátor állapota is látható. A távmegfigyelésnek köszönhetően bármilyen probléma esetén gyorsan be lehet avatkozni. Ráadásul a rendszer zöld megoldás, ugyanis üzemeltetése napelemről is lehetséges.

Felgyorsult világunkban sokszor fordulnak elő olyan szituációk, mikor a figyelem megoszlik, nem nézünk kellően körül, vagy egy sofőr nem hajt megfelelő sebességgel egy zebra előtt, hogy időben megálljon. A SafeXOne rendszerrel védett zebrák képesek a rossz látási viszonyok kiküszöbölésére, ezáltal a balesetek megelőzésére is.

Forrás: drivemebaby.hu

Portálunk a legritkább esetekben foglalkozik közlekedésbiztonsági témákkal, de egyrészt tényleg úgy gondoljuk, hogy ennek a megoldásnak a tömegesítése a leginkább kitett helyeken valóban nagyon hasznos lehet, másrészt úgy véljük, hogy a lézeres technológia alkalmazása– egyébként igencsak bölcsen – talán leginkább a biztonságtechnikából került átvételre. A szerk.

Hozzászólások