Kitekintés a Cathexis újdonságaira- CathexisVision 2019 a láthatáron, sőt!

Az LDSZ Kft. budapesti irodájában ismertette Mark Ross (a Cathexis európai ügyvezető igazgatója) a CathexisVision VMS 2019-es kiadásának újdonságait, illetve a már futó verziókhoz fűződő fontos, de eleddig kevéssé hangsúlyozott funkciókat/megoldásokat.

Mark Ross (alra) és Szabó László LDSZ ügyvezetőForrás: LDSZ Kft

Mark Ross (alra) és Szabó László LDSZ ügyvezető
Forrás: LDSZ Kft

DVR alapú CCTV rendszerek felfűzése egyetlen központba

Egyre több, „sok-telephelyes” vállalkozás szeretné központosítani különálló, DVR alapú CCTV rendszereit. A nehézséget a garantált fel- és letöltési sávszélesség költséghatékony biztosítása okozza. 16 db FULL HD analóg kamerához már stabil feltöltési sebességet csak „horror” áron, vagy egyáltalán nem tudnak biztosítani az Internet szolgáltatók. A Cathexis által javasolt megoldás esetén a DVR alapú rendszereket a végfelhasználó megtarthatja, mindössze egy PC-t (elég lehet egy Intel NUC) kell az egyes DVR-ekhez csatlakoztatni, és a két eszközt összehangolni, a Cathexis segítségével. Ezt követően már csak össze kell kötni a cég központjában üzembe helyezett szerverrel a telephelyek szervereit. Az eredmény egy alacsony sávszélesség mellett is hatékonyan működtethető nagy, központosított rendszer.

Ahhoz, hogy a (többnyire) szűkös sávszélesség problémáját profi módon kiiktassuk, nem árt egy ún. Alarm Gateway-t is beüzemelni a telephelyeken. Azon felül, hogy alkalmazásával tényleg csak a cégvezetést érintő, megfelelő minőségű és mennyiségű információ „megy fel” a központi szerverre, olyan hozzáadott előnyei vannak, mint a beléptető- / riasztó- / áruvédelmi- / tűzjelző rendszerek, valamint POS eszközök (pl. pénztárgép) csatlakoztatásának lehetősége. A felőlük érkező jelzésekre forgatókönyv képezhető.

A fentebb vázolt megoldást a világon több helyen alkalmazták sikerrel. A legfrissebb referencia az Egyesült Királyságban a Home Bargains üzletlánc. Az ő esetükben 450 boltot kapcsoltak rá egyetlen központi szerverre úgy, hogy a szükséges feltöltési sávszélesség a minden szolgáltató által könnyedén biztosított 3 Mbps.

Adjacent Camera Mapping – az okos körbetekintés

A CathexisVision 2019-es verziójához ígérték, de már most elérhető az ún. Adjacent Camera Mapping (szomszédos kamerák) funkció. Használatával végletekig leegyszerűsíthető a felhasználó munkája úgy az élő, mint a visszajátszott képanyag esetén. A funkció aktiválását követően logikai rendszerbe, térképszerűen egymás mellé programozhatjuk a kamerákat leképezve, mintha személyesen lennénk ott a helyszínen és körbe néznénk. Ezt követően egy mozgó objektum/személy követése esetén szükségtelen osztott képernyőre váltani, vagy fejből tudni a mozgásirány/terület szempontjából fontos kamerák nevét/címét; egyszerűen csak rákattintunk a megjelenő a mozgás irányába mutató nyílra és a kép azonnal vált az érintett (következő) kamera képére.

Új integrált márkák

Már most elérhető a HIKVISION rendszámfelismerő megoldásának, a PAXTON és IMPRO beléptető rendszerek integrálásának opciója.

Forrás: LDSZ Kft

Forrás: LDSZ Kft

Tervezett újdonságok röviden

  • A Cathexis sem tehette meg, hogy figyelmen kívül hagyja a GDPR által támasztott követelményeket. Ennek megfelelően, a 2019-es verzió egyik igen hasznos újdonsága az emberi arc pixelesitése, garantálva ezzel az elvárt, személyiségi jogokhoz kapcsolódó igények érvényesülését. Természetesen, megfelelő jogosultsággal ezek a pixelek eltávolíthatók lesznek, amennyiben egy nem kívánt incidens azt szükségessé teszi.
  • A riasztási jelzések befutását követően, a felhasználónak lehetősége van egyéni, szöveges hozzáfűzést rögzítenie az eseményhez. A funkció biztosítja, hogy utólag elemezhető legyen az alkalmazott reakciók jogossága, illetve azok elmaradásának okai.
  • A CathexisVision 2019 már új, a használati ergonómiát központban tartó, megszépült felhasználói felülettel kényezteti használóit.
  • Az új verziótól a képernyő jobb oldalán egy „kamera-fa” struktúra kialakítása is elérhetővé válik.
  • A 2019-es frissítéstől megoldhatóvá válik, hogy egy több-telephelyes (több Cathexis szervert futtató) rendszer esetén, a központi megfigyelő monitoron, osztott képernyős megjelenítés mellett, minden Cathexis szerverről a hozzá csatlakoztatott X-ik kamera képe jelenjen meg.
  • A szerveroldali analitikákat – természetesen – tovább fejlesztik, főként SMART – gépi tanulás – alapú irányba. Ehhez kapcsolódóan, a szél, vagy egyéb fizikai behatás okozta rázkódás szoftveres csökkentése is megjelenik majd a Cathexis szolgáltatásai között.
  • Tablet és érintőképernyő támogatás. Azon ügyfeleiknek szeretnének kedvezni, akik ritkán néznek rá kisebb méretű CCTV rendszereikre. Kétségtelen, hogy a világ ebbe (tablet/okostelefon alkalmazás) az irányba halad egyértelműen. Ez a funkció még nem teljes, jelenleg csak Windows alatt működik.

Zárszó

Őszintén megnyugtató, hogy a CathexisVision marad az ami: egy rendkívül könnyen és egyszerűen telepíthető / üzemeltethető / használható, folyamatosan (az ügyfelek igényeit alapul vevően) fejlődő VMS!

Szabó László
kereskedelmi igazgató
LDSZ Kft.

Kapcsolódó cikkek: