Felügyeleti megoldások az ATM – csalások ellen

Az ATM pénzkiadó automaták a kényelmünkért vannak, de gyakran a bűnözők célpontjává válnak. Számtalan módon lehet megtámadni az automatákat. Míg a fizikai támadások is aggodalomra adnak okot, manapság a kártya lehúzás és a csalás sokkal több kárt okoz. Nézzük a videotechnika védekezési lehetőségeit.

Forrás: asmag.com

Forrás: asmag.com

A lehúzás és a kifosztás továbbra is világméretű problémát jelent az ATM – ekkel kapcsolatban. Csak az Egyesült Államokban az érintett ATM-ek és kereskedelmi eszközök száma 30% -kal nőtt 2016-ban, A támadások körülbelül 60 százaléka az USA -ban nem banki elhelyezésű ATM – eken történt, A fennmaradó rész, a banki ATM – eken vagy az értékesítési pontokon (POS) eszközökön, például a kiskereskedelmi kártyás fizetőgépeken követték el a FICO nemrég készített jelentése szerint;

Az európai ATM biztonsági csapatának (EAST) bűnözési jelentése szerint bár a kártyás lehúzási támadások Európában 20 százalékkal csökkentek, az ATM elleni támadások további 26 százalékkal nőttek 2016-ban.

Bár az ATM – csalások számának növekedése túlzott optimizmusra nem ad okot, van ellenszer! A megfelelő típusú kamerák telepítése és a hatékony videókezelő rendszer (VMS) bevezetése lehetővé teszi a hatékony fellépést az ATM -üzemeltetők számára, a támadások megakadályozására.

Kihívások az ATM felügyeletben

Kamerák

A környezeti kihívásokat nehéz befolyásolni. A természetes napfény intenzitásának változása az egyik legfontosabb kihívás az ATM-ek videofelügyeletében. A számos kültéri ATM felügyeleténél a kameráknak meg kell birkózni a nap változó fényerejével, valamint a sötétséggel, miután a nap lenyugszik. 

“A March Networks olyan ATM megfigyelő kamerák sorát kínálja, amelyek mind a nagy dinamikatartományt, mind a kiváló fényérzékenységet biztosítani tudják a túlexponálás vagy a sziluettesedés elkerülésére” – mondta Daniel Caggiula, a March Networks Market Solutions Managere.

A látószög (FOV) szempontjából a March Network ATM kamerák kb. 1m hosszúságú függőleges látómezőt ajánlanak, amely az ATM – felhasználókat a deréktól felfelé rögzíti, hogy a fontos részletek láthatók legyenek.

Visszakeresés

Egy másik megoldásra váró feladat, a tucat vagy több száz telephelyen zajló ATM tranzakció felügyeletének és menedzselésének a képessége ésszerű alkalmazotti létszám mellett.

“A banki csalás nyomozói gyakran kényszerülnek, a bizonyítékok hosszadalmas keresésére, bélyegkép vagy idővonal típusú keresésből kiindulva, olyan rossz minőségű videókra támaszkodva, amelyek csak lassan tölthetők le és költséges a tárolásuk” – magyarázta Uma Welingkar, a 3VR termékmenedzsment igazgatója. “Az idővonal keresések azt is megkövetelik, hogy a felhasználók pontosan tudják az esemény idejét. Minél nagyobb a lehetséges időtartomány, annál több videót kell átnézniük a gyanúsítottak azonosítására és más fontos információk begyűjtésére, amelyek időigényes, nehézkes és drága nyomozást jelentenek. A legfontosabb, hogy így nehéz magas színvonalú bizonyítékokat produkálni a bűnözők elítéléséhez.”

Hatékony felügyeleti rendszer létrehozása

Integráció

A pénzkiadó automaták sebezhetősége miatt, a leghatékonyabb felügyeleti rendszer kiépítésére van szükség az ellenőrzés szempontjából. A kamerák megbízhatósága és jó minősége csak töredéke a sikernek.

“A pénzügyi intézmények jelenleg proaktív megoldásokat követnek, amelyek lehetővé teszik számukra a költségmegtakarítást és a befektetések maximális megtérülését. E célból a jövőbeli kihívásokkal eredményesen megküzdő, elkötelezett gyártókra kell támaszkodniuk,” – mondta Raquel Elias, a SCATI marketing igazgatója.

”A legjobb megoldás lehetővé teszi a csalás megelőzését és valós idejű riasztásokat ad fizikai támadás vagy szabotázs esetén,” Elias szerint. „Ezt a megoldást mindig integrálni kell a tranzakciós felügyeleti rendszerekkel. A legfontosabb dolog az, hogy olyan átfogó és speciális biztonsági platformot kínáljunk, amely adaptálható az egyes bankok sajátos igényeihez a környezet követelményeihez és szabályaihoz” – tette hozzá. 

Caggiula szerint „Az ATM-ek hatékony ellenőrzése érdekében a pénzügyi intézményeknek olyan video-megfigyelési megoldást kell keresniük, amely a nagy felbontású videót integrálja a jelenlét-kimutatási analitikával és a tranzakciós adatokkal, valamint az anomáliákat könnyebben azonosító jelentéskészítési képességekkel rendelkezik.”

Hatékony keresés

A 24 órás Az ATM-ek jelentős mennyiségű videomegfigyelési adatot eredményeznek. Ezen adatok hatékony feldolgozásához egy robusztus videókezelő rendszer (VMS) elengedhetetlen.

“A nyílt architektúrára épülő VMS megoldás integrálható az ATM és a pénztárgép rendszerekkel, hogy összefüggést hozzon létre a videó bizonyítékokkal. Az ilyen integráció lehetővé teszi, hogy egyetlen nyomozó vizsgálja ki a panaszt a videofelvétellel kombinált, -tranzakciós adatok és képek ellenőrzésével,” mondta Welingkar.

Centralizálás

A legtöbb bank és hitelszövetkezet hálózati infrastruktúrájának köszönhetően központosított menedzselésre van szükség a videók világszerte több száz helyszínről történő begyűjtésére és keresésére, a kamerák távoli konfigurálására, a szükséges szoftverfrissítések ütemezésére, valamint a rendszer egészségi állapotának monitorozására.

Forrás: index.hu

Forrás: index.hu

Video analitika

Az ATM-monitorozáshoz való hatékony VMS-nek, egyszerűvé és költségarányossá kell tennie a nagy mennyiségű video tárolását, gyors visszakeresését hogy bizonyítékot találjanak a bűncselekményre. A video analitika, például az arcfelügyelet és a rendszámtábla-felismerés (LPR) kulcsfontosságú eszköz a valós idejű keresések gyors elindításához, konkrét kritériumok alapján, a releváns információk és bizonyítékok megtalálása érdekében. 

Arcfelismerés

Az arcfelismerési elemzések például felhasználhatók valós idejű riasztások biztonyítására a vállalat egész területén, hogy proaktív módon megakadályozzák a bűncselekményt “Sok esetben az intézmények képesek voltak megragadni egy hamis csekkhez kapcsolódó arcot, majd figyelemmel kísérni az egyes fióktelepeket annak érdekében, hogy megakadályozzák az ismétlődő bűncselekményeket” – magyarázta Welingkar. 

Rendszám felismerés

A rendszámtábla-felismerési elemzések újabb biztonsági szintet teremtenek, lehetővé téve a nyomozók számára, hogy nyomon kövessék az ATM – helyszíneket, és azonosítsák a csalásos tranzakciókat. “A 3VR LPR analitikák katalógusba helyezhetik a rendszámtábla-információkat a parkolóhelyekről, az ATM – helyekről és a bejárati kapukról, lehetővé téve a biztonsági csapatok számára, hogy gyorsan keressenek és találjanak bizonyítékokat a járművel kapcsolatos tevékenységekről” – mondta Welingkar. A bankok ezután ezt a technológiát használhatják a rendszámtáblák, és az érintett a szabadtéri ATM gépek összerendelésére.

Jelenlét érzékelés

Az olyan analitika, mint például a jelenlét-felderítés és a zavarás, segítheti a bankokat abban, hogy proaktív módon azonosítsák a készpénzes kifosztáshoz, vagy az ATM lehúzásához vezető eseteket, és gyorsan vizsgálják ki a már történteket. Caggiula szerint. “A lézengés észlelése fontos az ATM előszobákban, ahol a térben ténfergő emberek elriaszthatják az ATM – ügyfeleket az előcsarnokba való belépéstől, vagy biztonsági kérdéseket vethetnek fel.”

A jelenlét-kimutatási elemzés, amely integrálva van a March Networks Searchlight for Banking szoftverbe és az átvitt ATM adatok segíthetnek meghatározni, hogy egy automata támadás alatt áll-e. ” Ha nem történik tranzakció, és valaki szokatlan időben észlelhető az ATM előtt, az intelligens szoftver riasztást indít a vizsgálatot végző felügyelő számára” – magyarázta Caggiula. ” Ezzel ellentétben, ha egy személy több tranzakciót végez ATM-en, az meg a készpénzes kifosztás mutatója lehet. A nyomozó a szoftverünkkel gyorsan áttekintheti az összes adatot és videót annak érdekében, hogy jobban meg tudja határozni, hogy történt-e valamilyen bűncselekmény.”

Szemben a bűnözéssel

Ahogy a technológia továbbfejlődik és intelligensebbé válik, úgy követik a hackerek is. A statisztikák ezt bizonyítják. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az ATM-ek elvesztették volna a harcot. Míg a videós megfigyelés csak egy kis része egy átfogó ATM biztonsági megoldásnak, a megfelelő rendszerrel az ATM-üzemeltetők továbbra is képesek nyomon követni minden szokatlan tevékenységet, és mindent megtenni a csalás elhárítása érdekében.

Forrás: asmag.com

Fordította, összeállította Ecsedi Ákos

Írjon kommentet