Device Manager szoftverek – Hálózati felderítésen túl – Eszköz menedzsment

Egy nagyobb darabszámú IP kamera rendszer telepítésénél, vagy karbantartásánál szinte biztosan használunk valamilyen hálózati felderítő szoftvert. Ezeket a szoftvereket általában az IP kamera gyártók rendelkezésünkre adják. Ezek a kiegészítő szoftverek alap esetben nem tesznek mást, mint a helyi hálózaton felderítik, listába szervezik az IP kameráinkat és esetleg egy IP cím beállítást tesznek lehetővé az eszközön. Azonban ma már sokkal több mindenre is használhatóak a Device Manager szoftverek.

Számos ilyen szoftvert ismerhetünk. Ha nem ragaszkodunk a gyártó által adott szoftverhez akkor nyugodtan használhatjuk akár az Onvif Device Managert vagy éppen a Wiresharkot. Nézzük akkor, hogy mi mindenre használhatók még a Device Manager szoftverek.

Egyenkénti beállítás helyett csoportos konfigurálás pár kattintással?

Ha nem akaruk több napot azzal tölteni, hogy helyszínen egyenként konfiguráljuk az IP kamerákat akkor jó esetben azokat „műhely” munkában előre megtesszük. Gondolok itt az IP cím és a mozgásérzékelés beállítására. De ma már számos beállítási lehetőséggel rendelkeznek a kamerák, nem beszélve az Open platformos egyedi alkalmazást, vagy scripteket futtató változatokról. Ezek konfigurációjában segítenek nekünk a Device Manager szoftverek. Az Axis Device Manager szoftverben lehetőségünk van a kamera hálózati és képi jellemzők, kódolási paraméterek beállítására, biztonsági másolat és visszaállítási pont készítésére, felhasználói hozzáférés beállítására, kiberbiztonságot növelő HTTPS certifikációk és alkalmazások feltöltésére és nem utolsósorban firmware frissítés végrehajtására.

Mindezeket elég egy kamerán beállítani, majd erről egy konfigurációs fájlt készíteni, amit további kamerákra tölthetünk fel. A listába felvett kamerákat elmenthetjük projektként és karbantartás alkalmával újra megnyitva, azonnal láthatjuk a kameráink státuszát a hálózaton. Ezek az állapotok exportálhatóak, Device Report funkció használatával megkönnyíti a megvalósulási terv, vagy karbantartási dokumentáció elkészítését.

Forrás: Aspectis Kft

Forrás: Aspectis Kft

Script és CGI parancs kiküldés

Wisenet Device Manager komplexitását mi sem bizonyítja, hogy 65 oldalas felhasználó leírással rendelkezik és az összes típusú Wisenet eszköz beállítását képesek vagyunk egy szoftveren belül megoldani. Hálózati sávszélesség valós idejű monitorizálására is van lehetőségünk, ezzel ellenőrizhetjük a Wisenet kamerák videó adatfolyamát és ha szükséges a kódoláson, tömörítésen változtatni, akkor a változtatás eredményét azonnal, grafikus diagrammon megjeleníti.

Device Manager programban CGI parancs kiküldése is megoldott, így nem kell többet harmadik féltől származó szoftvert használni a CGI utasítások használatához. Open platform kamerák alkalmasak egyedi, saját fejlesztésű scriptek futtatására. A menedzser programban tudjuk ezeket feltölteni, módosítani illetve törölni. E két fent említett funkció különösen hasznos része az eszközkezelő programnak, ha egyedi igényt kell teljesítenünk és valódi rendszerintegrációt várnak el tőlünk.

Forrás: Aspectis Kft

Forrás: Aspectis Kft

Internet böngészők helyett

A két gyártó Eszközkezelő szoftveréből látszik, hogy ma már nincs szükségünk egy telepítésnél egyenként internet böngészőn keresztül be- és kilépve konfigurálnunk a kamerákat, rögzítőket valamint ellenőrizni firmware verziókat. Ehelyett sokkal egyszerűbb és gyorsabb ha Device Manager-eket használjuk. A szoftverek természetesen ingyenesen elérhetőek a gyártók weboldalain. Nevében hordozza a funkcióját, karbantartja, menedzseli a rendszerünk eszközeit.

Menyhárt Tamás
Aspectis Kft

Kapcsolódó cikkek: