Az AI technológia eredményesen segítheti a gyanús események, vagy viselkedés nyomon követését?

Hogyan tudjuk használni az intelligens kamera technológiát a gyaníthatóan antiszociális, bűnözői vagy terrorista tevékenységben résztvevők eredményesebb nyomon követésére. Uri Gutermannak, a Hanwha Techwin Europe termék- és marketingvezetője az IfsecGlobal hasábjain megjelent írását olvashatjuk.

A mozgó tárgyak megfigyelésének és kézi nyomon követésének képessége a PTZ kamerák évtizedekkel ezelőtti bevezetése óta lehetséges. Joystick, egér vagy billentyűzet használatával az operátorok képesek voltak vezérelni a kamerák pásztázási, billentési és nagyítási funkcióit, hogy megfigyelhessék bármilyen tevékenység közeli részleteit. Egy előre beállított „túra” funkció hozzáadta a megfigyelésekhez a PTZ kamerák képességeit, mivel a kamerák programozhatók voltak a látómező körül történő szkennelésre, és így bizonyos mértékig az az idő is jelentősen lecsökkent amelyet az üzemeltetőnek a közvetlen megfigyelésre kellett fordítania.

Forrás: Hanwha Techwin

Forrás: Hanwha Techwin

Jelentős javulást értünk el a nagy nyitott területek hatékony monitorozásában 2008-ban, amikor Hanwha Techwin elsőként mutatta be az automatikus nyomkövető funkcióval rendelkező PTZ kupola kamerát, amelyet az üzemeltetők manuálisan aktiválhattak.

AI alapú automatikus követés

A közelmúltbeli óriási technológiai ugrás azonban új szintre emelte az automatikus követés hatékonyságát és eredményességét. Riasztási esemény esetén a legújabb, nagyon pontos Deep Learning AI alapú videoelemzéssel ellátott videomegfigyelő kamerák a bűncselekményben potenciálisan érintett emberekre, vagy járművekre záródnak, miközben a kamera látómezőjében mozognak. Az operátor részvételére nincs szükség, mivel az elemzés lehetővé teszi a kamera teljesen önálló működését, bár az operátor bármikor manuálisan is átveheti az irányítást.

Az AI-alapú automatikus követés kiemelkedő pontosságot kínál, mivel nem zavarja a videó zaj, hullámzó fák, mozgó felhők vagy állatok. Egyszerűbben fogalmazva, figyelmen kívül hagyja a hamis riasztások e gyakori okait, mert csak embereket vagy járműveket keres. Ez rendkívül hatékony technológia , amely segíti az üzemeltetőket a nyílt környezetben, például repülőtereken, parkolókban, ipari telkeken, stadionokban és városközpontokban történő tevékenységek nyomon követésében.

Az AI-alapú automatikus követést és az innovatív átvezérlési funkciót beépítették a Wisenet X PTZ PLUS kamerákba, amelyek középpontjában a Hanwha Techwin Wisenet7 lapkakészlete áll. Ez ideális videomegfigyelési megoldást jelent számukra nagy, nyitott területeken és kerületi védelmi alkalmazásokhoz.

Átvezérlés-technológia

A Hanwha Techwin által gyártott PTZ kamerákhoz hasonlóan az átvezérlés a szomszédos kamerákat előre beállított pozíciókba mozgatja, így tovább folytathatják a célszemély, vagy jármű automatikus nyomon követését, amikor azok elmozdulnak az első kamera látómezejéből. Ez ismét önállóan az üzemeltetők bevonása nélkül történik, ezáltal minimalizálva annak kockázatát, hogy a bűncselekmények láthatatlanul és rögzítés nélkül történjenek.

A 2MP, 6MP és 4K kamerák pontos manuális PTZ-vezérlést, javított előre beállított pontosságot és kiterjesztett, akár 110 tilt-os dőlési tartományt is tartalmaznak, amely lehetővé teszi a kamerák fölé helyezett bármely tárgy megtekintését is.

Forrás: Hanwha Techwin

Forrás: Hanwha Techwin

Hangsúlyozni kell, hogy az AI auto tracking funkcióját úgy tervezték, hogy kiegészítse és ne helyettesítse az ellenőrző helyiségek üzemeltetőinek szakértelmét, akik manuálisan is használnak PTZ kamerákat, hogy proaktív módon kövessék nyomon a véleményük szerint gyanús tevékenységet, és ha szükséges, közeli képekkel ellenőrizzék részletesen a történéseket. Nem célja továbbá a PTZ kamerák szokásos funkcionalitásának, például a folyamatos pan és az előre beállított pozicionálásnak a helyettesítése. Mindkét funkció fontos szerepet játszik a bűnözés megakadályozásában, mivel erős benyomást kelt az elkövetőkre hogy figyelik őket, még akkor is, ha a kamerák által rögzített képeket nem valós időben nézi a felügyelet.

Az AI automatikus követés azonban jelentősen növeli az operátorok képességeit. Több feladatot végezhetnek el adott idő alatt és csökken annak a veszélye is, hogy valami kialakuló helyzet vagy esemény elkerüli a figyelmüket. A kutatás azt mutatja, hogy bárki számára nehéz körülbelül 20 percnél tovább koncentrálni olyan helyzetekre, ahol kevés a tevékenység, ilyen esetekben gyakrabban fordul elő a figyelem átmeneti csökkenése. Az innovatív technológia ebben is segíthet, hogy az üzemeltetők mégis időben és hatékonyan tudjanak reagálni egy eseményre a koncentráció pillanatnyi elvesztése ellenére is.

Forrás: IfsecGlobal

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások