Super Bowl berepülő drónok nélkül!

Az amerikai football világérdeklődésre számottartó eseménye a Super Bowl a bajnokság döntője. A San Franciscoi stadiont területe felett, illetve attól 50 kilométeres távolságban biztonsági okokból betiltották a drónok használatát az esemény ideje alatt.
Super Bowl berepülő drónok nélkül!
Úgy tűnik, hogy világszerte riadóztatta a versenyszervezőket, illetve a hatóságokat Marcel Hirscher osztrák síelő esete akit a decemberben a Madonna di Campiglio-i műlesikló versenyen kis híján súlyos baleset ért, amikor  lesiklása közben – vélhetően a versenyt megfigyelő – drón meghibásodva, közvetlen mögötte csapódott a hóba.

A dróntechnika, illetve annak laikus, házi célú használata dinamikus ütemben terjed világszerte a fejlett fogyasztói társadalmakban, így természetesen az USA-ban is. A Super Bowl rendezői attól tartanak, hogy a rendezvény ideje alatt a várható sok drón berepülés balesetet okozhat. A minimális biztonsági előírások betartása tehát elkerülhetetlen, ugyanakkor – ahogy azt már előző cikkeinkben is jeleztük – a szabályozás világszerte még csak most van kialakulóban, különösen is a légtérhasználat vonatkozásában.

Ezt figyelembe véve az amerikai hatóságok léptek és minta értékű szabályozás keretében tiltották meg, hogy nagy érdeklődést kiváltó sportesemények környékén, illetve védett épületeknél – mint a repülőterek vagy a Fehér Ház – drónokat használjanak. A légügyi hatóság közleményében hozzátette, hogy a légierő és a légvédelem le is lőheti a drónokat, ha azt a közbiztonságra veszélyesnek ítéli meg – ezzel utalnak egyben a terrorcélokat szolgáló drónok elhárítására is.

Eredeti forrás: hvg.hu

Kapcsolódó cikkek:

Drón használat – szabályozási kérdések I.

„A jogkövető drón használat lehetőségei korlátozottak”

A drón támadások ellen is lehet védekezni?

Hozzászólások