Add az életed! A személyazonosság ellopása, tönkreteheti az életünket

Személyazonosságunk ellopása  komoly problémát okozhat, amely alapvetően befolyásolhatja a további életünket. Nem kaphatunk bankkártyát, hitelt, de akár még a munkavállalási esélyeink is összeomolhatnak. A személyiség lopás már évszázadok óta létezik, de a technológia fejlődésével egyre gyakoribbá és veszélyesebbé vált.

Hamis személyazonosság és a személyazonosság lopás

A korai amerikai történelemben a személyazonossággal való visszaélés leginkább a szavazók nyilvántartásba vétele és a szavazólap kitöltése kapcsán merült fel. A szesztilalom eltörlését követően, az alkoholfogyasztás alsó határának megállapítása tagállami hatáskörbe került. A 18-tól 21 évesig változó korhatár következtében a 21 évesnél fiatalabb főiskolai hallgatók gyakran utaztak az állami vonalakon az államok között, ahol a kiszolgálási korhatár 18 vagy 19 év volt. Sok esetben egy hamis személyazonosítót használtak a személyazonosság-lopás korai formájaként, hogy kiskorúként lehetővé váljék számukra az alkoholfogyasztás.

Személyazonosság lopás és bevándorlás

A másik személyazonosságának kisajátítási gyakorlata az illegális bevándorlók beáramlásával, majd 1965-ben a Bevándorlási és Állampolgársági Törvény elfogadásával vált közismertté az államokban. E törvényt megelőzően az illegális bevándorlás sokkal kevésbé volt elterjedt, mert sok helyen a betakarítási időszakok alatt legalizálták a bevándorlók munkához jutását az országban. Habár a közösségek és az államok a bevándorló munkavállalókkal szemben jogszabály szigorításokat léptettek életbe, ezeket többnyire figyelmen kívül hagyták, mivel az illegális bevándorlók általában letelepedtek és beilleszkedtek a közösségbe.
A legutóbbi jogszabály, amely a mai napig tartó bevándorlással összefüggő személy azonosság-lopás hullámát elindította, az 1986-os Bevándorlási Reform és Ellenőrzési Törvény. E törvény elfogadása óta minden munkáltatónak munkavállalónként ki kell tölteni az Amerikai Állampolgársági és Bevándorlási Szolgáltatási formanyomtatványt, amelyet a köznyelv általában I-9 formanyomtatványnak nevez. Ehhez az amerikai munkavállalás jogszerűségét bizonyító kormányzati okiratokra van szükség.  Ez ösztönözte és ösztönzi ma is, az érvényes társadalombiztosítási számok és vezetői engedélyek megszerzését. Ma ez a szociális biztonsági személyazonosság-lopás elsődleges oka.

Hitel lopás

A jó hitelt ki kell érdemelni. A jó hitelminősítéssel rendelkező személy évek óta folyamatosan és időben fizeti a számláját. A jó adósok jelentős kedvezményeket kapnak: így pl. alacsonyabb kamatlábbal több hitel áll a rendelkezésükre.  Az a személy, aki ellopja a másik személy hiteljogosultságát, lényegében kisajátítja a jogosult előnyeit és elveszi az áldozat jogosultságát az alacsony költségű, jó minőségű hitelhez. Ez súlyos helyzet mind az áldozat, mind a hitelező számára.
A személyazonosság-lopás egyik leggyakoribb formája a hitelkártyák körét érinti. Az ilyen típusú személyazonosság-lopásra elsősorban a hitelkártya-társaságok figyelnek fokozottan, akik a hitelkártya bevezetése óta ilyen csalási formák felderítésével is foglalkoztak.

add az eleted szemelyzonossag 2

Betéti kártya lopás

Ez persze az esetek túlnyomó többségében nem a személyi azonosságunk ellopását jelenti, mégis egy záró megjegyzéssel idekívánkozik, mert ez talán a legszélesebb kört érintő probléma, hiszen ezekkel, ténylegesen hozzá lehet férni illetékteleneknek a jogosult bankszámlájához, leemelve róla, vagy rosszabb esetbe teljesen lenullázva azt.  Igaz, folyamodhatunk a bankhoz, hogy az elcsalt összegeket visszaszerezzük, egyes esetekben még sikerülhet is, de ez a folyamat akár két hónapot is igénybe vehet, addig viszont viseljük a károkozás – gyakran súlyos – anyagi problémákat okozó következményeit.

Forrás: www.thebalance.com

Fordította: Ecsedi Ákos