Merkel megengedőbb politikát sürget az adatvédelmi törvény gyakorlatában

„Az EU országok  nem szabad hogy túlságosan  szigorúak legyenek az adatvédelmi törvény alkalmazásában, vagy veszélyeztessék a „big data” projektek  fejlesztését” mondta Angela Merkel a Német Kancellár.

Merkel megengedőbb politikát sürget az adatvédelmi törvény gyakorlatában Forrás: Politico Europe

 

„Németország hagyományosan óvatos az adatgyűjtésben, de ha a tagországok túlságosan korlátozóak, akkor a „big data” menedzsment lehetetlenné válik . Az európaiak mindig is tiltás központúak voltak. A jó okhoz  köthető tiltások helyénvalóak,  de rombolhatnak is, ha túlzásba viszik őket” mondta Merkel a 10. IT Csúcstalálkozón  Saarbrückenben..

„Németországban  az adatminimalizálás elvét követjük, de lehet, hogy egy kicsit engednünk kell. Egy ilyen elv nem látszik megfelelőnek akkor, ha „big data” projektekről van szó. Miközben fontos a személyes adatok védelme, fontos az is, hogy engedélyezzük az új fejlesztéseket . A bíróságoknak sem szabad túl szigorúnak lenni, ha az a lehetőségek korlátozását jelenti” mondta Merkel.

A München központú  Pinsent Masons adatvédelmi szakértője  Kirsten Wolgast szerint Merkel nyilatkozatai irányváltást sugallnak.
„Merkel nyilvánvalóan helyet akar csinálni a „big data” üzleti  modelleknek és könnyítené a létrehozásukat. Meg kell várni  vajon az adatvédelmi hatóságok és bíróságok  a megjegyzéseit mennyire veszik figyelembe” mondta Wolgast.

Maja Smoltczyk, Berlin adatvédelmi biztosa szerint, az adott hónapban kilenc tagország szövetségi adatvédelmi hatóságai 500 üzleti adatátviteli intézkedést vizsgáltak. A vizsgálat arra irányult, hogy az aktuális üzleti intézkedés során kerültek-e ki személyes adatok az Európai Gazdaság területén kívülre.

Forrás. https://www.theregister.co.uk/2016/11/22/merkel_data_protection_big_data/

Kis fogalom magyarázat

 „Big data” fogalma alatt azt a komplex technológiai környezetet (szoftverthardverthálózati modelleket) értjük, amely lehetővé teszi olyan adatállományok feldolgozását, amelyek annyira nagy méretűek és annyira komplexek, hogy feldolgozásuk a meglévő adatbázis-menedzsment eszközökkel jelentős nehézségekbe ütközik. Leegyszerűsítve a „Big data” mint fogalom, a nagyon nagy mennyiségű, nagyon nagy sebességgel változó, és nagyon változatos adatok feldolgozásáról szól. Fontos technológiai trend napjaink legfontosabb buzzwordja.

Etikai Problémák :
A „big data” hatalmas lehetőség mind gazdasági szempontból mind az emberek életminőségének javítása szempontjából, de ezzel együtt hatalmas veszélyt is jelent, mivel tág teret ad a személyiségi jogok megsértésére. A lehetőségek és veszélyek egyensúlyának megtalálása korunk egyik legnagyobb erkölcsi kihívása. A „big data“ technológia lényegéből következik, hogy nehéz megtalálni – a technológia természetéből következően, – egyik oldalon az üzleti érdekek (elektronikus kereskedelem stb.), másik oldalon szociális hálók által képviselt veszélyek, (TwitterFacebookWikipédia, stb.) között az erkölcsileg még elfogadható használatot.

Személyiségi jogok – adatvédelmi szabályozás
A „big data“, különösen a szociális háló részét képező oldalak LinkedIn, Facebook és Twitter, de a különböző gazdasági szervezetek, vagy kormányok által üzemeltetett „big data“ adatállományok is, töménytelen személyes adatot, információt tartalmaznak. Ezek az adatok, és főleg az ezekből az adatokból adatbányászati eszközökkel kinyerhető személyiségi profilok, alkalmasak a törvényben nevesített személyhez fűződő jogok  megsértésére. A fejlett államok törvényhozásai a „big data“ térhódításával rákényszerültek adatvédelmi törvények megalkotására.  Az Európai Bizottság a tagországok adatvédelmi hatóságaival együttműködve 2012-től dolgozik az Unió adatvédelmi direktíváinak kidolgozásán. A reguláció 2016. május 24-én lépett életbe és a tagországoknak 2018. május 6-ig kell jogrendszerűkbe beépíteni azt.

Forrás. https://hu.wikipedia.org/wiki/Big_data

Kapcsolódó cikkek:
Az adatvédelem 12+1 kérdése
Kamerás megfigyelések- adatvédelem- telepítői felelősség

Hozzászólások