Mégiscsak lesz laptop tilalom az USA-ba tartó repülőjáratokon?

Az Európai Bizottság és az USA a laptopok repülőjáratokról való kitiltásának tervezetéről a múlt héten még nem döntött, a tárgyalások a jövő héten folytatódnak Washingtonban.

Mégiscsak lesz laptop tilalom az USA-ba tartó repülőjáratokon?

A jelenlegi tárgyalásokra azért került sor, – Elain Duke a belbiztonsági helyettes,  két  Európai Biztos  és más prominens személyiségek részvételével –  mert márciusban az USA már megszorításokat vezetett be az utasok laptopjainak felvitelére a Törökország , Marokkó, Jordánia, Egyiptom, az Emiratus, Qatar, Szaúd Arábia és  Kuwait-ból induló repülő járatokra, miután leleplezték egy laptopról indítható bomba támadás lehetőségét.

Laptop repülés alatt zárt kazettákban?

A másik veszélyforrás az elektronikus eszközök  líthium akkumulátora . Emiatt az UK tiltotta meg a Közép Keletről és az Észak Afrikai desztinációkból  közvetlenül beérkező járatok légiutasainak a mobil telefonoknál nagyobb, – mint pl. tablet vagy laptop – elektronikus eszközök felvitelét. Az Angol Légiközlekedés Pilótáinak Szövetsége figyelmeztet arra, hogy a lítium akkumulátorok tüze, ha idejében nem oltják el, nagyon gyorsan terjed. Ezért az ICAO (International Civil Aviation Organization ) azt tanácsolja, hogy azokat zárt kazettában tartsák a repülés alatt, hogy ezekből a potenciális veszélyforrásokból származó tüzek idejében felfedezhetők és elolthatók legyenek, még mielőtt kialakul a termikus hőmegfutás, amikortól  is az oltás szinte lehetetlen.

A BAPA értesülései szerint, hogy a lítiumtűzről  a korábbiakban már két balesetnél is beszámoltak.

Lapzárta után:

Oroszország nem fogadta el az európai tulajdonu laptopok repülési szállítási tilalmát a tájékoztatás ellenére sem. Amerika fontolóra veszi az összes USA-ba tartó gépre a laptop tilalmat, de egyelőre nincs végső döntés…

Forrás. https://www.theregister.co.uk/2017/05/18/no_ban_on_euro_flights_to_us_yet/

Kapcsolódó cikk:
A mobiloknál nagyobb műszaki eszközt terrorveszély okán, nem lehet a repülőkre felvinni

Hozzászólások