Biztonságos üvegfelületek

Biztonsági fólia használatával sokszor egyszerűen és költséghatékonyan megoldható a biztonság növelése a vagyonvédelemben vagy a személyvédelemben.

Számos esetben szükséges az üvegfelületek biztonságossá tétele, beszéljünk vagyonvédelemről vagy akár személyvédelemről. Ennek egyik lehetősége a biztonsági fóliák használata. A biztonsági üvegfólia előnye, hogy nem csak új üvegszerkezeteken alkalmazható, de már korábban beszerelt üvegfelületekre is felszerelhető. Utólagos felszerelés esetén nem csak gyorsabb, mint egy komplett üvegcsere, de olcsóbb is. Emellett környezetvédelmi szempontból is jobb megoldás a biztonsági fólia használata, mivel így nincs szükség a kiszerelt üvegek kidobására, ami terhelné a környezetet.

Színes vagy színtelen biztonsági üvegfólia

Számos biztonsági fólia létezik, például vannak színtelen és színezett biztonsági fóliák. A színezettek nem csak biztonságot nyújtanak, de csökkenthetik a beáramló hő mennyiségét vagy akár megnehezíthetik a belátást is. A színtelen fóliák megfelelő szakkivitelezés esetén láthatatlanok az üvegfelületen, így annak megjelenését nem módosítják.

A biztonsági üvegfólia vastagsága

A biztonsági fóliák különböző vastagságban választhatók, attól függően, hogy mi a célja a használatuknak. Biztonsági fóliának azokat a fóliákat nevezzük, amelyek legalább 100 micron vastagságúak.

Biztonságos üvegfelületek Llumar biztonsági üvegfóliával

 

Személyvédelem

Személyvédelmi szempontból a fóliáknak MSZ EN 12600 minősítéssel és a MABISZ ajánlásával kell rendelkezniük. Az MSZ EN 12600 három különböző szintre sorolja be a fóliákat, ebből a legmagasabb 1B1 fokozat is számos termékkel elérhető. LLumar estén 1B1 szintű besorolással rendelkezik minden 175 micronnál vastagabb fólia. Személyvédelmi szempontból fontos még megjegyezni a 28/2007.(IX. 29.) miniszteri rendeletet, amely kimondja, hogy „Törés elleni védelemmel kell ellátni azokat az ajtókat és kapukat, amelyeknek az átlátszó vagy áttetsző betétei nem biztonságos anyagból készültek, és emiatt fennállhat a munkavállaló megsérülésének kockázata”. A rendelet előírásai a LLumar biztonsági fóliák felhasználásával költséghatékonyan és gyorsan teljesíthetők. Továbbá minden olyan területen ajánlott biztonsági üvegfólia használata, ahol élelmiszerek gyártása, feldolgozása vagy akár fogyasztása történik. Az üvegfelületeknek csakugyan biztonságosnak kell lenniük, hogy törés esetén ne kerülhessen szilánk az élelmiszerbe.

Biztonságos üvegfelületek Llumar biztonsági üvegfóliával

 

Vagyonvédelem

Vagyonvédelmi szempontból is számos biztonsági fólia alkalmazható. A legmagasabb elérhető szint biztonsági fólia utólagos felszerelésével az MSZ EN 356 bizonyos kategóriái, amelyek hasonlók a korábban használt és a köztudatban még ma is élő DIN 52290 szabványhoz. Az MSZ EN 356 kategória elsősorban pénzintézetek vagy magasabb védelmi szintet igénylő épületek esetén alkalmazott. Magánjellegű felhasználás esetén általában nem szükséges ilyen fokozattal rendelkező fólia alkalmazása, és elegendő a MABISZ által ajánlott vékonyabb biztonsági fólia is, bár a biztosítók sok esetben kedvezőbb kockázati elbírálásban részesítik az MSZ EN 356 minősítéssel rendelkező biztonsági fóliákat. Egy oldalon használt, egy réteg biztonsági fóliával a jelenleg legmagasabb elérhető szint az MSZ EN 356 P2A besorolás, amely a sokak által ismert A1-es biztonsági fokozathoz hasonlítható. Amennyiben a követelmény MSZ EN 356 P1A fokozat, az LLumar SCLSRPS8 fóliával már elérhető. Természetesen a P2A fokozatnál magasabb is kapható, például a következő P3A szint, amely esetében már az üvegfelület mindkét oldalára kerül fólia. A LLumar kínálatában ennek megfelelő fóliakombináció is szerepel, amely a MABISZ ajánlásával is rendelkezik.

Biztonságos üvegfelületek Llumar biztonsági üvegfóliával

 

Felszerelés

Ahhoz, hogy egy biztonsági fólia megfelelően, a tesztekben bizonyított módon funkcionáljon, szakkivitelezés szükséges. A szakkivitelezők megfelelő szerszámokkal és gyakorlattal telepítik a biztonsági fóliát. Ha a felszerelt fólia rendelkezik a MABISZ ajánlásával, akkor a szaktelepítők biztonsági üvegfólia telepítéséről a munka végeztével MABISZ műbizonylatot állítanak ki. MABISZ műbizonylatot csak olyan kivitelező állíthat ki, aki rendelkezik a telepített biztonsági fólia gyári képviseletének vizsgájával és engedélyével. Káresemény követően a biztosító minden esetben kéri a műbizonylatot, ezért fontos a MABISZ által minősített anyagok használata és a szakkivitelezés.

A biztonsági üvegfólia felhasználási területei, referenciák

  • Személyvédelmi és vagyonvédelmi megoldásként számos szervezet, mint például az ENSZ, EUPM, EBESZ vagy különböző nemzetek nagykövetségeik választották a LLumar biztonsági fóliákat, és jelenleg a világ különböző pontjain nyújt védelmet az üvegtörés okozta sérülések vagy károk ellen.
  • Az épületeken való felhasználás mellett egyre nagyobb teret hódít a járműveken az autófólia. Személygépjárművek esetén egy balesetben megóvhatja az utasokat a felszerelt biztonsági fólia a szilánkok okozta sérülésektől.
  • A tömegközlekedésben a személyvédelem mellett fontos szerepe van a rongálások, főképp a graffiti elleni védelemnek is, amely a LLumar Helios bevonatos fóliáival hatékonyan megoldható, mivel a festék és egyéb firkálásra használt anyagok nem vagy nehezen tapadnak meg a felületén és a tisztítás során a firka eltávolítása is egyszerű.
  • A tömegközlekedésben is több nagy társaság, mint például a Deutsche Bahn vagy a Trenitalia is a LLumar fóliákat választotta, de egyre több BKV-járművön és MÁV-szerelvényen is LLumar fólia található.

 

Biztonságos üvegfelületek Llumar biztonsági üvegfóliával

 

Biztonságos üvegfelületek Llumar biztonsági üvegfóliával

 

 

 

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?