Jelszószéf – Egy korszerű jelszómegoldás

Jelszavak, ujjlenyomatok, második faktor: a számítástechnikában egyre nagyobb a jelentősége, hogy megbízhatóan tudjuk igazolni személyazonosságunkat. A PCWorld szakírója átfogó igényű cikkben avatja be olvasóit, egyáltalában a jelszavak problematikájába. A cikkből mi most egy népszerű és biztonságos módszert emelünk ki, a jelszószéf megoldást.

passworld-WebID

Széfbe a jelszavakkal

Régóta köztudottak a jelszavas megoldás problémái, elterjedtsége és egyszerű használata miatt azonban eltűnésére nem kell számítanunk. A leggyakrabban felhánytorgatott gyenge pontok megerősítésére viszont megszületett egy külön termék, az úgynevezett jelszószéf, amelyből ma már a népszerűbb böngészők (Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge stb.) is tartalmaznak egyszerűbb változatokat. Mint a névből is látszik, a jelszószéf fő feladata, hogy jelszavainkat egy nagyon biztonságos adatbázisban tárolja, amelyhez csak egy központi kulcs, az úgynevezett mesterjelszó segítségével lehet hozzáférni. Mivel a felhasználónak elég csak ezt az egyetlen jelszót megtanulnia, így ez lehet tényleg egyedi, hosszú és bonyolult, tehát mindaz teljesülhet, amitől egy ilyen rendszer biztonságossá válik. A széfben tárolt jelszavak pedig azért lehetnek egyediek és bonyolultak, mert nem szükséges megjegyeznünk őket, a program elintézi ezt helyettünk, sőt sok esetben még a weboldalakon megjelenő mezők kitöltését is átvállalja. 

Saját jelszószéf ingyen: így használd a KeePasst!

A KeePass telepítése és beállítása

Forrás: PCworld

Forrás: PCworld

A KeePasst ingyen letöltheted a keepass.info oldalról, ahol megtalálod a legfrissebb verziót. Telepítése egyszerű, a szokásos varázsló segít benne. A letöltési oldalon a Translations link alatt találsz hozzá magyar nyelvű fordítást is egy ZIP-fájl formájában. A legegyszerűbb, ha ezt a program telepítési mappájában a Languages-könyvtárba csomagolod ki, majd a View/Change language-menüben aktiválod.

Saját jelszószéf létrehozása

Forrás: PCworld

Forrás: PCworld

Indítsd el a programot, és kattints a bal szélső Új-ikonra. A varázsló lépéseit követve hozz létre egy új adatbázist a jelszavaidnak. Válassz kellően erős mesterjelszót – mivel ez védi az összes többit, semmiképp se spórolj, legyenek benne kis- és nagybetűk, számok, speciális karakterek és így tovább.

A jelszószéf használata

Forrás: PCworld

Forrás: PCworld

A KeePass jelzi, ha nem elég erőset választottál. A Haladó beállításokban kulcsfájlt is beállíthatsz, illetve összekötheted a jelszószéfet Windows-fiókoddal.

A megnyitott jelszószéf mappái között úgy navigálhatsz, mint az Intézőben. Új bejegyzést a Ctrl+I gombokkal tudsz a legegyszerűbben létrehozni, a megjelenő ablakban pedig minden fontos információt megadhatsz. Az Automatikus előzmény-fülön még az automatikus kitöltés egy egyszerűsített változatát is bekapcsolhatod, ha pedig biztonságos jelszót szeretnél generálni, a Bejegyzés-fülön az Ismét-mező melletti ikonra kattintva tudod ezt megtenni.

Javasoljuk egyébként a teljes forráscikk elolvasását, hiszen igen igényesen tekinti át a különböző jelszó megoldásokat, az egyszerű jelszavaktól, a biometrikus megoldásokon keresztül a kétfaktoros azonosításokig, nem feledkezve meg a biztonsági és megbízhatósági szempontokról sem.

Elolvasom a cikket

Forrás: PCWorld

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások