Trehányság a jelszavaknál! Most azonnal változtassa meg a jelszavát, ha rajta van ezen a listán

Bár az ember alapvetően azt gondolná, hogy a kibertámadások korában a felhasználókban is felébred a félelem, és próbálnak minél erősebb jelszavakkal védekezni a hackerek ellen, úgy tűnik, ez nincs egészen így. A Virginiai Műszaki Egyetem a Dashlane nevű kiberbiztonsági céggel készített elemzése rámutat, a felhasználók többségének nagyjából annyira védett a fiókja, mintha kiírná a jelszavát a közösségi oldalakra.

Forrás: hvg.hu

Forrás: hvg.hu

A 2017-es kutatás során több 61 millió jelszót elemeztek ki, amelyből összeállították a leggyakrabban használtak listáját is – számolt be róla az IFLScience. Ezekből azonban nemcsak ezek gyakorisága, de a jelszóválasztási szokások is kirajzolódtak, ami a kutatók szerint meglehetősen aggasztó képet fest. Sokan például ugyanazt a jelszót használják fel mindenhol, és legfeljebb csak kis változtatást eszközölnek rajta. Ez azonban megnöveli az esélyét, hogy egy adatlopás esetén nemcsak egy platformhoz férnek hozzá a hackerek.

A leggyakoribb probléma, hogy amikor számok és betűk kombinációját kellene megadni, akkor egyszerűen csak “végigfuttatják” az ujjaikat a billentyűzeten, és az egymás mellett lévő karaktereket gépelik be.

Forrás: hvg.hu

Forrás: hvg.hu

Ezek a jelszavak ránézésre persze bonyolultnak tűnnek, valójában azonban rendkívül könnyen visszafejthetők. Ezek közül a TOP 10:

 1. 1q2w3e4r
 2. 1qaz2wsx
 3. 1qazxsw2
 4. zaq12wsx
 5. !qaz2wsx
 6. 1qaz@wsx1q2w3e4r
 7. 1qaz2wsx
 8. 1qazxsw2
 9. zaq12wsx
 10. !qaz2wsx

Aztán ott vannak még azok, akik egyszerűen megjegyezhető jelszavakat akarnak használni, így ehhez kedvenc filmszereplőjük vagy együttesük nevét használják fel. Ezek közül a TOP 10:

 1. superman
 2. pokemon
 3. slipknot
 4. starwars
 5. metallica
 6. nirvana
 7. blink182
 8. spiderman
 9. greenday
 10. rockstar

Szintén gyakran adnak olyan szavakat/kifejezést jelszónak, amely valamilyen érzelmet fejez ki:

 1. iloveyou
 2. fuckyou
 3. asshole
 4. fuckoff
 5. iloveme
 6. trustno1
 7. beautiful
 8. ihateyou
 9. bullshit
 10. lovelove

A tanulmány szerint az is meglehetősen gyakori, hogy valaki egyfajta márkanevet ad meg jelszóként – amit minden valószínűség szerint az adott platformon használnak.

 1. myspace
 2. mustang
 3. linkedin
 4. ferrari
 5. playboy
 6. mercedes
 7. cocacola
 8. snickers
 9. corvette
 10. skittles

Ha ezek közül bármelyik jelszó egyezik az önével, azt ajánljuk, sürgősen változtassa meg.

Forrás: hvg.hu

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások