A „jelszótárca” használata lenne a legtutibb megoldás a jelszóbiztonságra?

Dirk Yoni Danino-Forsyth

Dirk Yoni Danino-Forsyth

Sok ember úgy gondolja, hogy nagyon okos jelszót választott, de valójában rengetegen választanak hasonló jelszó-kombinációkat világszerte – ismertette Dirk Yoni Danino-Forsyth, a brit miniszterelnöki kabinetiroda munkatársa budapesti látogatása során.

Megoldás a jelszótárca lenne?

Danino-Forsyth a legbiztonságosabb megoldásnak egy úgynevezett „jelszótárca” (password wallet) használatát tartja: ez úgy működik, hogy automatikusan frissíti a jelszónkat különféle weboldalakra és csak a tárcához való hozzáférés őrzéséről kell gondoskodnunk. A szakember nem javasolja a rendszeres jelszóváltoztatást manuális úton, mert nagy az esélye, hogy el fogjuk felejteni.

Megjegyezte azt is, hogy célszerű minden felületen más-más, erős jelszót használni, és nem mindenhol egyetlen jelszót, amit fejből tudunk. Mivel a sok különböző jelszót nehéz fejben tartani, célszerű jelszótárcát használni, ám ha valaki ezt nem szeretné, akkor még az is jobb, ha a jelszavait leírja papírra, és megfelelő helyen tárolja, mintha egyetlen jelszót használ, vagy többet, amelyeket esetleg elfelejt. Manapság már kisebb az esélye annak, hogy a papír alapú jegyzeteinket illetéktelenek megszerzik, mint egy digitálisan tárolt jelszót.  A lényeg, hogy a jelszó bonyolult legyen, mégpedig annyira, hogy szinte képtelenség legyen fejben tartani – és őrizzük biztonságos helyen, akár digitálisan, akár papíron.

Danino-Forsyth a különböző vírusirtók biztonsági réseire is figyelmeztetett: azt javasolja a felhasználóknak, hogy válasszanak megbízható vírusirtó megoldásokat az okos készülékeikre, és amikor nyilvános wifi-hálózatra csatlakoznak, akkor azt VPN-en keresztül tegyék.

Forrás: portfolio.hu

Erről a témáról igazán nem tudunk elégszer cikkezni, mert jelszó ügyben elképesztő – nem ritkán igen súlyos következményekkel járó – trehányságot tapasztalunk már akár közvetlen környezetünkben is. IT biztonságunk érdekében tehát nem spórolható meg a körültekintő tájékozódás, jelszó állományunk és annak minősége felmérése és a szükséges korrekciók mielőbbi elvégzése. A szerk.

Forrás: portfolio.hu

Forrás: portfolio.hu

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások