„Árnyékoló gombával”a hallgatózó okoshangszóró ellen

Tekintve, hogy az Amazoné és a Google-é az EMEA (Európa, Közel-kelet, Afrika) régió okoshangszóró-piacának közel 90 százaléka, valószínűleg lesz kereslet erre a kis védelmi kiegészítőre is. Bár ha valaki fél, hogy otthoni beszélgetései illetéktelen kezekbe kerülnek, talán egyszerűbb lenne, ha nem telepítene lakása kellős közepébe olyan eszközt, ami lehetőséget ad a lehallgatásra.

Projekt Alias

Két dán dizájner, Bjørn Karmann és Tore Knudsen egy mikrofonból, egy hangszóróból és egy Raspberry Pi-ből rakott össze egy Alias fantázia nevű eszközt, amit rá kell helyezni az Echóra vagy a Google Home-ra, és máris nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat. Biztosak lehetünk például abban, hogy ha nem akarjuk használni az okoshangszórót, akkor az valóban nem tudja kihallgatni, mi zajlik a lakásban. Az egész rendszert egy nyílt forráskódú szoftver vezérli.

A gomba

A dolog elve roppant egyszerű: az Aliast rá kell helyezni az okoshangszóróra. A kis kiegészítő, ami leginkább egy gomba kalapjára hasonlít ( nem véletlenül), olyan statikus fehérzajszerű zajmintát bocsát ki az okoshangszórónak, hogy az ne tudjon rögzíteni semmiféle egyéb hangot (lásd az ábrát).

Az Alias működési elve és felépítése

Az intelligens eszközök mikrofonjainak megfertőzésére használt zaj hangmintája

Utána már egy teljesen egyedi parancs kiadásával, lényegében az Alias közvetítésével lehet csak kommunikációra késztetni az Echót vagy a Home-ot. Erre természetesen az Aliast gépi tanulási algoritmusát fel kell készíteni, azaz először meg kell neki tanítani egy egyedi parancsot, amelytől leáll a zavaró jel sugárzása, és bekapcsolja az okoshangszórót. Ekkor csupán annyi történik, hogy az egyedi utasításra az Alias elsuttogja az okoshangszórónak a sztenderd ébresztős utasítást (Hey Google/Alexa). Onnantól kezdve normál módon kommunikálhatunk az Echóval vagy a Home-mal. A kikapcsolás ugyanígy történik. De akár arra is használható, hogy minden parancsot csakis rajta keresztül kapjon meg az intelligens asszisztens.

Az okoshangszórók – működési elvükből adódóan, – a bekapcsolástól a kikapcsolásig hanggal vezérelhetők – mindig hallgatóznak. Ha nem tennék, hogyan ismernék fel, hallanák meg a Hey Google/Alexa! parancsot?

És bármennyire is megbízunk a nagyvállalatok adatvédelmi előírásaiban, jó, ha tudjuk: ha egy olyan óriásvállalat, mint a Google lehetőséget kap arra, hogy valamit kihallgasson, akkor nem biztos, hogy sokat habozik majd.

A gomba története

Karmann és Knudsen a gombákhoz hasonlítja a berendezését. Mint Karmann írja a weboldalán, az Alias lényegében olyan mint egy gomba, azaz egy “parazita”. Ha az őserdőkben túlságosan dominánssá válik egy faj, akkor sokkal nagyobb esélye van arra, hogy például egy gombától megfertőződjön. Ez biztosítja azt, hogy egyensúlyban maradjon a fajok sokfélesége. A két fejlesztő ilyen parazitának tekinti saját eszközét is, amely segít a felhasználónak ellenőrizni az intelligens asszisztensét, hogy az ne uralja el az életét, és ne szolgáltassa ki teljesen a magánéletét a lényegében ellenőrizhetetlen óriásvállalatoknak.

Forrás:

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások