Digitális kereskedelem, online visszaélések: a Visa biztonsági tanácsai

A világjárvány miatt a kisvállalkozások világszerte hirtelen abban a helyzetben találták magukat, hogy gyorsan biztosítaniuk kellett ügyfeleik online támogatását, amelynek egyik kulcsfontosságú eleme a megfelelő e-kereskedelmi eszközök elérhetővé tétele volt. Ugyanakkor kevesebb figyelem jutott a biztonságra.

A tapasztalt csalók tudják, hogy egyes kisvállalkozások hajlamosak inkább a csalásellenes intézkedések lazítása mellett dönteni, ha a kapacitásaik túlterheltté válnak. A Visa szerint a következő hetek kritikusak lesznek ilyen tekintetben, mivel a csalók megpróbálják kihasználni e lehetőségeket. Ezért a cégeknek átfogó csalásellenes stratégiát kellene kidolgozniuk és alkalmazniuk.

Forrás: Sonline

Forrás: Sonline

A Visa javaslatai

A Visa szakértői néhány javaslatot fogalmaztak meg kereskedőcégek számára a biztonsági stratégiák sikeres megtervezéséhez és végrehajtásához:

Kettős hitelesítés

Amint egy fiók legitimmé válik a kereskedői rendszerben, az rögtön csalás forrásává válhat. Ezért a kereskedők kérjék meg ügyfeleiket, hogy adjanak meg másodlagos e-mail címet vagy mobilszámot, amit a fiókok létrehozásakor vagy vásárlások alkalmával használhatnak ellenőrzési, hitelesítési célból.

Védekezzen a kártyatesztelés ellen!

A csalók számára a kártyatesztelés hatékony módszer annak kiderítésére, hogy az ellopott kártya adatai érvényesek-e. A kis- és középvállalkozások pedig gyakran válnak kártyatesztelési támadások célpontjaivá. Napjainkban a csalók már számítógéppel generált scripteket használnak, hogy egyszerre több ezer hitelesítő adatot ellenőrizhessenek. Ezért olyan védelem kialakítására van szükség, amely képes megakadályozni scriptek futtatását a tranzakciók során. Ezen védelmi megoldások közé tartoznak egyebek mellett a tűzfalak és a különféle CAPTCHA-technológiák is.

Ellenőrizze a szállítási információkat!

A csalók egyik módszere, hogy a szállítási címet manipulálják és a kiszállítást elhagyott, lakatlan házakba, esetleg új épületekbe kérik, majd ezeken a helyeken veszik át a csomagokat. Ezért a szállítási címek esetén is érdemes résen lenni, és a lehetőségekhez mérten ellenőrizni azokat, különösen akkor, ha az gyakran változik egy adott fiókon belül.

Érintés nélküli kiszállítások

Egyre több szállítmányozó és futárcég biztosít érintés nélküli kézbesítést. Ez azonban újabb ügyfélpanaszokhoz vezethet például a kézbesítések esetleges elmaradásakor. Ezért a Visa szerint a csomagátadásokat célszerű megfelelően, akár fényképpel dokumentálni, természetesen a jogszabályi és adatvédelmi előírások betartásával.

Forrás: biztonsagportal.hu

Hozzászólások