A cél adekvát kameraválasztás útján. Különbségek a többszenzoros és a halszem panoráma kamera között.

A panoráma kamera a lehető legnagyobb lefedettséget biztosítja bizonyos területek befogásakor a lehető legkisebb kameraszám mellett. Ebben a cikkben a panoráma kamerák két típusát hasonlítjuk össze, a „halszem” és a többszenzoros kamerákat.

Forrás: sworld.hu

Forrás: sworld.hu

Többszenzoros kamerák

A többszenzoros kamerák több kamera modulból állnak, hogy minden irányban készítsenek a felvételeket, majd összetűzzék egyetlen panoráma képpé őket a lefedett területről.  A felvételek integrálását vagy a felügyeleti rendszer videó-vezérlő szoftvere (VMS), vagy hálózati video-rögzítő (NVR), végzi. A többszenzoros kamerák előnye elöljáróban az egyetlen telepítési pont, egyetlen szoftverlicenc és egyetlen hálózati kábel. Ez jelentős költségmegtakarítást eredményezhet a megrendelőnél.

A többszenzoros kamerák előnyei:
 • Megnövelt mélységélesség – A távoli felvételek minőségében a többszenzoros kamerák jobbak a halszem társaiknál.
 • Jobb képminőség – A többszenzoros kamerák általában részletesebb felvételeket készítenek, összehasonlítva ugyanazon felbontású halszem kamerákkal.
 • Megnövelt flexibilitás – A  többszenzoros kamerák többségének lencséit és érzékelőit az üzemeltető „hangolhatja” be, hogy a felhasználó igényei alapján ideális lefedettséget és képminőséget érjen el.
 • Nincs szükség korrekcióra – A többszenzoros kamerákban nincs szükség perspektivikus korrekcióra, mivel minden érzékelő, egy torzításmentes keskeny látószögű kamera modul.
 • Jobb látómező és magasabb pixelszám – A többszenzoros kamerák különböző lencséi különböző látómezőket érhetnek el és / vagy növelhetik a rögzített képek pixelszámát.

celadekvat-kamera-valasztas-2.

A többszenzoros kamerák néhány hátránya
 • Fokozott meghibásodási kockázat a felépítés bonyolultsága miatt – A kamerák komplexitása miatt, magasabb a hibalehetőség.  Azonban a prémium többszenzoros kameramodellek hibaszázalékai már nagyon alacsonyak.
 • Nem ajánlott, vagy korlátozottan használható szűk helyeken – A több szenzoros kamerák használata kisebb helyiségekben, problémát vagy kihívást jelenthetnek, különösen a mélységélesség vagy a lefedettség tekintetében. Ez azért van így, mert a lefedettség a kamerák érzékelőinek elrendezésén alapul, és a szerkezet nagyobb méretű a fisheye kameráknál a nagyobb szenzorok / lencsék miatt.
 • Blind spot problémák – A többszenzoros kamerák több objektívet használnak egy bizonyos terület lefedésére és a képeket egyesítik, hogy egyetlen panorámaképet hozzanak létre. Ennek a folyamatnak köszönhetően nagyobb a valószínűsége vak foltok, vagy hiányzó területek képződésének.

Halszem kamerák

A halszemkamrák a megfigyelt hely kiterített látómezejét hozzák létre egyetlen érzékelő és speciális lencse használatával. Ezek a kamerák 180 fokos vagy 360 fokos panorámaképet képesek rögzíteni a környező területről. Az ilyen kamerák által rögzített képek vagy videók általában körkörösek vagy ovális alakúak, és az objektívek egyedi jellemzői miatt az élek közelében jelentős torzulást okoznak. Ezt a torzított képminőséget “hordóhatásnak” is nevezik. Az esetek többségében ez a probléma könnyen megoldható a dewarping nevű módszer alkalmazásával, amely egy kép torzításának megszűntetésére szolgál közvetlenül a kamerában vagy a VMS-ben vagy az NVR-ben.

A halszem kamerák előnyei
 • A képminőség konzisztenciája – Mivel a halszem kameráknak csak egy objektívje, vagy érzékelője van, nincs szükségük a rögzített videók vagy képek összeöltésére vagy integrálására. Ez meglátszik a felvételek vagy videók egyenletes fényerején, élességén és kontrasztján.
 • Csökkentett költség – A halszem kamerák általában olcsóbbak, mint a többszenzoros társaik, mivel kevesebb alkatrészből állnak és egyszerűbb a kialakításuk.
 • Igazi 360 fokos lefedettség – Ez a típusú panorámakamera egyetlen objektív használatával készít 360 fokos videót vagy felvételt, így elkerülhetők a vakfoltok.
 • Csökkentett meghibásodás – A halszem kamerák kialakítása egyszerűbb, a többszenzoros kameráknál. Emiatt a halszemkamerákban kisebb a meghibásodás kockázata, és megbízhatóbbak, mint a többszenzoros társaik.
 • Csak egy kamera licenszet igényel – A halszem kamerák csak egy kamera licencet igényelnek a videó / felvétel készítéséhez és rögzítéséhez az NVR-ben, vagy a VMS keresztül
Forrás: Aqua

halszemoptikás képalkotás

Halszem kamerák néhány hátránya
 • Szükséges a korrekció – A hordó torzítás feloldására jó korrekciós rendszerre van szükség. Ez járulékos infrastruktúrát és feldolgozási teljesítményt jelent.
 • Gyengébb képminőség – A halszem kamerák kör alakú képet hoznak létre egy négyzet alakú érzékelőn, ami gyengébb minőségű felvételeket, vagy videókat eredményez a többszenzoros társaihoz képest.
 • Rossz fényérzékenység – A többszenzoros kamerákkal szemben, a halszem kamerák fényérzékenysége nem kielégítő, alacsony, vagy egyenetlen megvilágítású területeken.
Forrás: Aqua

Forrás: Aqua

Ajánlott alkalmazások mind a többszenzoros, mind a halszemes panoráma kamerák számára

 • Video felügyelet a közlekedési ágazatban, különösen a busz- és vasútállomásokon, valamint a közúton és az autópályákon.
 • A bolti lopás megelőzésére és az ügyfelek biztonságának fokozására a kiskereskedelemben.
 • A vandalizmus és a bűncselekmények / tevékenységek megelőzésére / felügyeletére a szerencsejátékokban, különösen a kaszinókban.
 • Az utasok és a munkavállalók megfigyelésére, biztonságuk garantálására valamint a bűncselekmények és vandalizmus megelőzésére repülőtereken és tengeri kikötőkben.
 • A vandalizmus és a bűncselekmények megelőzésére, valamint a vendéglátás védelmére a vendéglátóiparban, különösen a szállodákban.
 • A nyersanyag-lopás megelőzésére, a munkavállalók és berendezések védelmére, valamint az ipari létesítmények napi működésének felügyeletére.

A többszenzoros és halszem kamerák még számos alkalmazást kínálnak otthoni és kereskedelmi beállításokban. Rendkívül nagy látóterük különösen alkalmas széles, nyitott területek, vagy nyilvános helyek lefedésére. A megfelelő kameratípus kiválasztása a garancia a legjobb képminőség biztosítására az Ön különleges biztonsági igényeinek megfelelően.

Forrás: annke.com

Fordította: Ecsedi Ákos

Hozzászólások