A választás dilemmája – Térfigyelés: Ultra HD, többirányú, 360 fokos vagy PTZ kamerák?

uri-guttermannA rendszertervezőknek napjainkban már számos lehetőségük van a nagy területek megfigyelését szolgáló megfelelő kamerák kiválasztásához. A kínálat annyira széleskörű hogy paradox módon olykor a választást sem könnyíti meg. Uri Guterman, a Hanwha Techwin Europe termék- és marketingvezetője mutatja be a leggyakoribb kameratípusokat és a kíválasztás fő szempontjait a Git – Sicherheit portálon.

Forrás: hanwha techwin

Forrás: hanwha techwin

PTZ kamerák

PTZ kamerákat általában városok vagy nagy területek, például repülőterek, parkolóházak, bevásárlóközpontok, sportstadionok és raktárak megfigyelésére használják. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, a mozgások követését. a nagyítások lehetőségével a tevékenységek közeli megfigyelését és így a biztonsági szolgálatok gyors észlelését, reakcióját.

Sok PTZ kamera rendelkezik automatikus nyomkövetéssel, folyamatos pásztázással és előre beállított helyzetszabályozással, így a mozgó tárgyak rögzítésére a biztonsági személyzet távolléte esetén is mód nyílik. Nem szabad lebecsülni a területet automatikusan letapogató PTZ kamerák elrettentő hatását sem. A potenciális bűnözők úgy érzik, hogy akkor is figyelnek rájuk, ha a rögzített képeket valós időben nem figyelik.

8K kamerák

PTZ kamerák továbbra is nagy szerepet játszanak a bűncselekmények elleni védekezésben, de a videomegfigyelési technológia új fejlesztései lehetővé tették további innovatív típusú kamerák használatát, amelyek az alkalmazástól függően még több lehetőséget is rejthetnek. Ilyenek például a 8K videomegfigyelő kamerák a képélesség és tisztaság vonatkozásában.

A 8K kamerákat általában nem csak a látómező általános megfigyelésére használják. A kamerák különös előnye a képteljesítmény, amely 16-szoros 1080p Full HD képalkotásnak felel meg. Ez azt jelenti, hogy egyetlen kamera lenyűgöző mennyiségű információt rögzít és dolgoz fel. A felhasználók kiemelkedő mértékben digitálisan nagyíthatnak egy nagyon kis részt anélkül, hogy a kép pixelezetté válna. A 8K-s kamerák alkalmazási területei pl. a futballstadionok, mivel 20 000 vagy annál akár sokkal több szurkoló felismerhető képeit is képesek rögzíteni a lelátókon. Nagyon jó ár-teljesítmény arányuk okán a 8K kamerák praktikus és költséghatékony alternatívát tudnak esetenként adni több álló vagy PTZ kamera alkalmazásához viszonyítva.

Forrás: hanwha techwin

Forrás: hanwha techwin

A megfelelő megoldás minden helyzetre

A megfigyelések konkrét céljától függ mindig, hogy adott helyzetben a 8K-s vagy PTZ kamerákat (vagy akár ezek kombinációit) alkalmazzuk. A költségvetés nagysága is befolyásolja a választást. A 8K kamera hatékony lehetőség,pl. amikor a kamera látómezőjét folyamatosan rögzíteni kell, miközben a személyzetnek egyidejűleg képesnek kell lennie a kép egy adott területére történő jelentős nagyításra is. A PTZ kamerák viszont .olyan helyzetekre alkalmasak például, amikor egy nagy látómezőt kell folyamatosan pásztázni és egyidejűleg szükség esetén gyorsan nagyítani, hogy részletesen megfigyelhessük a történteket.

Ha a valós idejű monitorozás fontosabb, mint a videofelvétel bizonyítékként, ez a PTZ kamerák használata mellett szól. Még inkább igaz ez a legújabb generációra, amely adaptív IR technológiával van felszerelve. Ez azt jelenti, hogy a beépített IR LED-ek szöge alkalmazkodik a megfelelő zoom szinthez. Messze nem elhanyagolható további szempont. hogy a PTZ kamerák olcsóbbak a 8K technikáknál.

Többérzékelő és többirányú kamerák

A többirányú kamerák két, három vagy négy eszköz funkcióit kínálják egyetlen házban. Mivel azonban csak egyetlen IP-kapcsolatuk van, a felhasználóknak csak virtuális gép-licencet kell vásárolniuk.

A két külön lencsével ellátott kamerákat a szomszédos területek nagyfelbontású képeinek rögzítésére tervezték. A kívánt látómezőtől függően választható modulok cserélhetőek, könnyen felszerelhető lencsékkel. Ezek a többes stream lehetőséggel bíró kamerák jelentősen csökkentik a telepítési költségeket, mert az L alakú területek, például a folyosók, vagy egy épület két oldala, így már csak egy kamerával is megfigyelhetők.

Négy külön érzékelővel rendelkező többirányú kamerák is kaphatók. Ezekkel az érzékelőnként állítható szögek és zoom beállítások széles skálájából választhatunk. Ez észrevehető költségmegtakarítást jelent mind a rendszerintegrátorok, mind a végfelhasználók számára, mivel a többszenzoros kamerák akár négy hagyományos eszköz feladatát is átvehetik, kevesebb kábel, vezeték és szerelőanyag felhasználásával. Mivel kevesebb hálózati kapcsolatra van szükség, egyúttal kevesebb kapcsolóra is.

A nagy, nyitott területek egyetlen kamerával történő megfigyelésére tervezett négy érzékelő által készített képek zökkenőmentesen kombinálhatók, így akár 220 ° -os panorámakép is előállítható. Ha motoros PTRZ kardángyűrűkkel rendelkező modelleket használunk, ez jelentősen megkönnyíti a telepítést. A biztonsági személyzet távolról pásztázhat, döntheti és forgathatja az objektívet a kamera látóterének beállításához.

Beépített PTZ

Néhány gyártó, például a Hanwha Techwin 4 csatornás, többérzékelős kamerákat kínál integrált PTZ kamerával. Beállítható úgy, hogy automatikusan nagyítson és nyomon kövessen egy mozgó tárgyat, vagy mozogjon egy előre beállított helyzetbe, amikor a kamera mozgásérzékelő funkciója tevékenységet észlel. Ez esetenként alacsonyabb beruházási, telepítési és karbantartási költségeket jelent, mint öt különálló kamera telepítése nagy terület, azonos funkcióval történő megfigyelésére.

360 fokos kamerák

Egyes esetekben egyetlen 360 fokos kamera a leghatékonyabb és legolcsóbb módszer nagy terület megfigyelésére. Ez különösen igaz akkor, amikor a vakfoltok elkerülése érdekében általában több szabványos kamerára lenne szükség. Kiskereskedőknek vagy más alkalmazási területeken, ahol az esztétika is szempont, a 360 ° -os kamera praktikus, kompakt megoldás.

Mivel a 360 fokos modelleknek nincsenek mozgó alkatrészei, a karbantartási költségek alacsonyabbak, mint más típusú kameráké. A legtöbb 360 fokos vagy „halszemlencsés” kamera számos alternatív megtekintési módot kínál, mint például egy panorámás, kettős panorámás és négyszeres nézet. Gyakran rendelkeznek digitális PTZ-vel is, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a részleteket pásztázzák, dönthessék és nagyítsák miközben továbbra is figyelik és rögzítik a teljes 360 fokos képet. Egyes kamerák integrált egyenirányító funkciót kínálnak. Ha ez nem érhető el, akkor a videokezelő szoftver, például a Wisenet WAVE átveheti ezt a feladatot.

A választás dilemmája

A különféle kamera típusok és képességek sokaságával a biztonsági tanácsadók, a rendszertervezők és az integrátorok nagy kihívásokkal szembesülnek amikor a videokamerás megfigyeléshez szükséges megfelelő kamerákról döntenek. A vezető szempont a biztonsági kockázatok értékelése és a megrendelő működési szükségleteinek szem előtt tartása.

A gyakorlatban a legtöbb magas biztonsági szintű alkalmazáshoz általában két vagy több típusú kamera kombinációjára van szükség. A projekttől függően ez sokféle tényezőtől függ. Ez magában foglalhatja a szükséges képfelbontást, vagy a beépített infravörös megvilágítás szükségességét a kiváló minőségű képek rögzítéséhez a fényviszonyoktól függetlenül is. Figyelembe kell venni a videóelemzés szükségességét és azt a kérdést is, hogy a kameráknak képesnek kell-e lenniük speciális, harmadik féltől származó alkalmazások támogatására. Ez vonatkozik olyan aspektusokra is, mint a sávszélességre vonatkozó követelmények.

Forrás: git – sicherheit.de

Hozzászólások