A tűzjelzés jövője. (Fórum a video megfigyelőrendszerek jövőjéről.) „ A tűzjelző rendszerektől nem információt várunk, hanem döntést ”

A témát felvető Lackó Gábor álláspontja szerint a jövőben a videotechnika fokozatosan át fogja venni a beléptetés és riasztás technika, az árúvédelem, de akár a tűzjelzés funkcióit is, az egyre fejlettebb analitikai, átjelzési technológiákka. Előző cikkünkben a behatolás védelem területéről Matkó Csaba hozzászólását olvashattuk, most Farkas Károlynak a Schrack Seconet ügyvezetőjének gondolatait olvashatjuk a a tűzjelző rendszerek jövője vonatkozásában.

Érdekes filmet láttam a napokban, Hét nővér volt a címe és a 2070-es években játszódott egy kamerákkal, szenzorokkal telerakott világban egy olyan elembertelenedett világban, amely reményeim szerint soha nem jön el. A filmben mindenesetre Laczkó Gábor kollégánk minden jóslata valóra vált. Vajon így lesz ez a valóságban is?

Farkas Károly

Farkas Károly

A fejlődés útja

Az elektronikus biztonságtechnikai rendszerek fejlődése mindig szorosan összefüggött az elektronika, a híradástechnika, az informatika fejlődésével, hiszen alapját, bázisát adták a biztonságtechnikai rendszereknek. A tranzisztoros, a mikroprocesszoros technika után az IP technológia is megjelent valamennyi biztonságtechnikai rendszernél. Noha a szabványok és a vonatkozó előírások a tűzjelző rendszerek részére teljesen elkülönült, csak tűzjelzés céljára használható hálózatot írnak elő, a felhasználói piac itt is kikényszeríti a korszerű informatika nyújtotta előnyöket és eszközöket a megjelenítés, távjelzés és távkarbantartás területén, ahol a szabályozás korlátozó hatása már nem érvényesül. Már érintettem is az első akadályt, amit a videórendszereknek abszolválni kell, a szabványosság. A tűzjelző rendszerektől nem információt várunk, hanem döntést. Tűz van! Erre a döntésre komoly erőkkel indul a tűzoltóság, a vaklárma több mint malőr, komoly anyagi következményekkel, emberéletek elvesztésével járhat. Jelen pillanatban amikor a megbízható marketingcélú arcfelismerés is magas léc a videórendszereknek, viszonylag távolinak látszik az ellenőrzött tűzjelzésre alkalmas videótechnika telepítése.

Speciális feladatok – speciális megoldások

Természetesen a tűzjelző rendszerek számos speciális érzékelőt alkalmaznak, elég csak az aspirációs érzékelőkre vagy a legkülönbözőbb működési elvű vonali hőérzékelőkre gondolnunk. Úgy gondolom a videó alapú tűzérzékelésnek is megvan a szerepe egy komplex tűzjelző rendszerben, de hogy önálló tűzjelző rendszerként funkcionáljon azt belátható időn belül nem tartom elképzelhetőnek. Jövőbelátó képességgel sajnos nem rendelkezem, a belátható jövőn én 20-30 évet értek és ebben az időtávban merek tippelni, hogy 50-100 év múlva hol tart a technikai fejlődés azt tippelni sem merném. A tűzjelző rendszerek jövőjével kapcsolatban egy dolog látszik biztosnak. A tűzjelző rendszerek ahogy a múltban úgy a jövőben is együtt haladnak a technikai fejlődéssel mind az érzékelés, az adatfeldolgozás és a megjelenítés területén. Jolly Joker biztonságtechnikai rendszerben nem hiszek, speciális feladatokra speciális megoldások szükségesek. Álláspontom szerint a tűzjelző rendszerek saját útjukat fogják járni, speciális érzékelőkkel, nagy megbízhatóságú központokkal a modern informatika nyújtotta előnyökkel együtt.

Az alapkérdésre visszakanyarodva, vajon a videórendszerek a jövőben képesek lesznek-e helyettesíteni az elektronikus vagyonvédelem olyan nélkülözhetetlen területeit, mint a behatolásvédelem, beléptetés vagy tűzjelzés. A válaszom a fentiek alapján, hogy belátható időn belül nem.

Ennek ellenére Matkó Csaba kitűnő hasonlatával élve, valamennyien tudjuk a párhuzamosok a végtelenben találkoznak…

Farkas Károly

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások