A legújabb londoni felhőkarcoló passzív tűzvédelme

 

Ifsec & Firex-díj 2013 (Ifsec & Firex Awards 2013) nyertese Az év passzív tűzvédelmi rendszere kategóriában a Sharpfibre Limited lett a londoni Fenchurch Street 20 alatt épült 37 emeletes felhőkarcoló építészeti, passzív tűzvédelmi rendszeréért.

A londoni városkép legújabb elemét jellegzetes alakja miatt a helybéliek csak „walkie talkie-nak” becézik. A 160 méteres, Rafael Viñoly tervezte épület három legfölső emelete a nagyközönség számára is látogatható lesz, és legfölül helyet kap egy tetőkert is.

A tűzvédelmi előírások szerint az acélszerkezeteknek 90 és 120 perc közötti tűzvédelmi határértékkel kell rendelkezniük. Az összesen 80 ezer négyzetméternyi felületű acélszerkezetet cementbázisú tűzvédelmi anyaggal vonták be (Grace Monokote Z-106 és MK-6). Az építkezés során hetente egy szintet kellett a bevonattal ellátni, úgy hogy közben folyamatosan ellenőrizte a munkát a szigorú környezetvédelmi hatóság. A munkát még az üveghomlokzat fölhelyezése előtt végezték az egyes szinteken, így a nagy szél miatt először is ideiglenes burkolattal látták el az adott emeletet. Az acélszerkezetre felvitt cementbázisú tűzvédelmi anyagot egy helyen, az erre a célra a földszinten kiépített telepen keverték be, majd szivattyúk segítségével juttatták el a megfelelő szintre.

 Az év passzív tűzvédelmi rendszere az Ifsecen

Time lapse videó az acélszerkezetek tűzvédelméről

Az építészeti tűzvédelmi munkát a helyszínen 2012 júniusában kezdték el, és annak ellenére, hogy különösen hideg, havas tél volt, sikerült időben befejezni 2013 márciusára. A Sharpfibre munkája kiterjedt még a több mint 10 ezer légcsatornanyílás és más áttörések tűzvédelmére is.

 

London Fenchurch Street 20
Építtető: Canary Wharf Group Plc
Építész: Rafael Viñoly
Passzív tűzvédelem
80 ezer m² acélszerkezet cementbázisú tűzvédelmi bevonata: Grace Monokote Z-106 és MK-6
Hőszigetelés: 3300 m² Rockwool Slab és Promat TL Board
Tűzgátló és behatolási tömítés: Firetherm tűzgátló termékek

 

Forrás: sharpfibre.com

Ifsec és Firex-díj 2013

Az év passzív tűzvédelmi rendszere az Ifsecen

 

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?