A város hangja: Commend. – Információs és vészhívó állomások

Mivel a városokban és azok vonzáskörzeteiben élők száma folyamatosan növekszik, egyre inkább szükségessé válik, hogy minden ember biztonságban érezhesse magát városi útjai során. A Commend kommunikációs és biztonsági megoldásai a város közterületei számára létfontosságú kapcsolatot teremtenek a civil emberek és a biztonsági szolgálatok között

Forrás: SBT Protect Kft

Forrás: SBT Protect Kft

Hang alapú felügyelet és ellenőrzés az utcai állomásokról szükség esetén

A rendkívül hatékony hang-, video- és különböző vezérlési módok megbízható kapcsolatot biztosítanak az utcai információs és vészhelyzeti hívóállomásokról a segélykérő központokkal. Ezzel a szolgáltatók számára egy olyan eszközt biztosíthatunk, amely kiemelt városi biztonságot nyújt. A rendkívüli helyzetekben és vészhelyzetekben történő gyors beavatkozás érdekében a Commend hang alapú felügyeletet és ellenőrzést biztosít, amelyet kifejezetten a járókelők biztonsági igényeihez terveztek.

A jól látható, könnyen kezelhető és érthető információs és vészhívó állomások segítséget nyújtanak a gyalogosok számára, akár azonnali beavatkozás kérés biztosításával rendőrségre vagy egyéb szervekhez történő azonnali csatlakozással. Azon felhasználók számára, akik nem ismerik az adott területet, a kommunikátor állomások információs terminálként működhetnek, lehetővé téve számukra segítség igénylését, akárcsak egy turisztikai központ. Az interkom állomások összekapcsolhatók “beszélő kamerákkal”, ami a hangszórók és kamerák szoros együttműködésével elősegíti a gyalogos forgalom figyelését. A gyakorlat azt mutatja, hogy az elkövetőket rendszerint meg lehet állítani a vandál, vagy agresszív tevékenységükben , ha közvetlenül a távoli kommunikáció útján figyelmezteti őket a biztonsági személyzet.

Forrás: SBT Protect Kft

Forrás: SBT Protect Kft

Moduláris felépítés

Moduláris felépítésüknek köszönhetően az információs terminálok és a vészhelyzeti hívóállomások testre szabhatók és egyedileg gyárthatók a várostervezők tervezési követelményeinek megfelelően. Robosztus, masszív kialakításának és a magasfokú szakértelemmel kiválasztott tartós anyagoknak köszönhetően a fizikai erőszak bármilyen formájával szemben ellenáll. Por, eső, fagy, hó vagy hő, az oszlopokat időjárás álló körülményekre készítik fel.

Forrás: SBT Protect Kft

Forrás: SBT Protect Kft

Működési elv

Működési elve roppant egyszerű. A hívógomb megnyomása elindít egy előre rögzített hangüzenetet, hogy megnyugtassa a hívó felet jelezve, valaki hamarosan a segítségükre lesz.

A fogadó oldalon a személyzet nem csak hang, de videó kép útján is tájékozódhat a terminál környezetében történt eseményekről és ennek megfelelő intézkedési rendet foganatosíthatnak. Vészhelyzetekben azonnal reagálhat a kerület egészére kiterjedő bejelentésekre, vagy – szélsőséges esetekben – evakuálást kezdeményezhetnek, mielőtt a vészhelyzeti és mentőszolgálatok megérkeznek a helyszínre. Ez segít időt megtakarítani és életet menthet. A személyzet hívásátirányítást indíthat mobil vagy vezetékes telefonokhoz, valamint mobil rádió (TETRA és analóg) integrálására is van mód a sürgősségi szolgálatokkal való kommunikációhoz. A Commend diszpécser helyiségben elhelyezett vezérlő pultja megkönnyíti az egyes helyszínek szituációs áttekintését és a gyalogosokkal való kommunikációt. Egyetlen gombjának megnyomásával több különböző folyamatot képes egyidejűleg elindítani és vezérelni a rendszer, így például: azonnali kommunikációs kapcsolatot létesít nem csak a vészhívó oszloppal, de a hatóságokkal is. Az automatikusan felugró helyszíni kamerakép megfelelő áttekintést biztosít, továbbá a terminál kimenetei révén egyéb eszközök vezérlését is lehetővé teszi.

A rendszer központja képes a harmadik féltől származó megoldások integrálására, beleértve a telefonok és VoIP rendszerek vagy CCTV rendszerek összehangolását.

Forrás: SBT Protect Kft

Forrás: SBT Protect Kft

Lehetőségeit tekintve a segélyhívó rendszer állandó rendelkezésre állását a folyamatos önellenőrzési funkciójának köszönhetően valósítja meg mikrofonja és hangszórója segítségével. A kiváló beszédérthetőséget a 16 kHz-es hangminőség biztosítja, amely segítségével a városi, esetenként zajos környezetben is rendkívül tisztán és érthetően halljuk, ill. hallják az üzenetet a kommunikációban résztvevő felek. A segélykérő központban nem szükséges manuálisan beavatkozni a rendszer működésébe, ha bele szeretnénk hallgatni bizonyos helységekbe. Az audio monitoring funkció segítségével automatikusan kapcsolja az adott állomást a diszpécser központba, amint rendellenes zajszint emelkedést észlel a rendszer. Opcionálisan indukciós hurok erősítők biztosítják a hallókészülékek közvetlen hangkapcsolatát, de további megoldások is segítik a fogyatékkal élőket, hogy megfelelő tájékoztatásban részesüljenek.

Komplex felépítésének megfelelően nagyméretű, több eszközt átfogó hálózat esetén a könnyű vizualizáció elősegítésére szoftveres megjelenítést is kérhetünk. A terminálokat térképen megjelenített ikonok jelzik, így egy kattintással elérhetővé válik az adott területen elhelyezett segélyhívó oszlop. A szoftver lehetővé teszi az események zökkenőmentes naplózását és a megfelelő részletek tárolását egy adatbázisban. Videó menedzsment felülete képes a video-over-IP források (például az Axis, a Bosch, a Mobotix stb.) élő videófolyamát integrálni. A segélykérő állomásokon lezajlott beszélgetések rögzítésével értékes információkhoz juthat a személyzet, így az adatok és helyzetek elemzése is könnyen megoldható a jövőbeni hatékony megelőzés és elhárítás elősegítésére.

„A projekt sikerét tények és számadatok igazolták, amelyek a városközpontban a súlyos antiszociális magatartás 40 százalékos csökkenését mutatják. Ez azt jelenti, hogy kevesebb rendőri művelet történt, és nem volt szükség arra, hogy a bűnüldöző hatóságokat bevonják, ami időt és energiát takarít meg. Már használunk rugalmas Commend Intercom rendszert és Help Point hálózatot, hogy további szolgáltatásokat nyújtsunk a városközpontban, mint például az automatizált evakuálási eljárások. Ez a hatalmas előnye a Commend technológiának.” Glasgow, Városi Tanács

Kreutzer András

További információk: 1047. Budapest, Váci út 19.Tel.: +36-1-782-9092 E-mail: commend@sbtprotect.hu

Forrás: SBT Protect Kft

Írjon kommentet