A rendszernek márpedig mennie kell!

Az üzletmenet-folytonosság alapkérdései a biztonságtechnika szempontjából

A veszteségeket okozó nem kívánt tevékenységek listájának élén már rég nem is a késztermékek vagy az alapanyagok eltulajdonítása áll. Ennél jóval nagyobb károkat okoz a gyártási folyamat, az ellátási lánc vagy az ügyfelek és dolgozók átvizsgálásának, beléptetésének akadozása vagy szünetelése. A működés folytonosság sérülése azonnali és súlyos anyagi veszteséget okoz ezen felül a cég presztízse is csorbát szenved.

Forrás: ZandZ Kft

Forrás: ZandZ Kft

Az üzletfolytonosság biztosítása is a kapuknál és a bejáratoknál kezdődik. A be- és kilépő munkatársak és ügyfelek ellenőrzése kritikus fontossággal bír, hiszen a fizikai fenyegetettség nagy biztonsággal kiszűrhető a jól kialakított ellenőrző pontokon.

A folyamatos működés biztosítása szempontjából kiemelt területek

Kritikus infrastruktúra: olyan közüzemek, amelyek több millió ember ellátását biztosítják. Vízművek, áramszolgáltatók, gáz- és üzemanyag ellátók, tömegközlekedési vállalatok (MÁV, BKV, Volán, stb.) vagy informatikai- és telekommunikációs szolgáltatók.

Védett objektum: az állam vagy a kormányzat működése szempontjából fontos épületek. Ilyen például a Parlament, a minisztériumok vagy a bíróságok épületei, ahol meg kell akadályozni, hogy az oda belépő személyek olyan veszélyes eszközt vagy tárgyat vigyenek be, amellyel veszélyeztetni vagy akadályozni tudják a törvény- és jogalkotási vagy kormányzati munkát.

Védett terület: állandó jelleggel, a nap 24 órájában vagy ideiglenesen őrzött terület. Akár egy repülőtér nyilvános tere, illetve egy szabadtéri rendezvény, sportesemény vagy koncert biztosított területe. Itt megengedhetetlen, hogy egy fenyegetés miatt a területet üríteni kelljen, mert az járat vagy programkéséshez vezet.

Steril terület: a légiközlekedés szigorúan védett területének „sterilitását” a területre belépő személyek és az oda beszállított légi ellátmány folyamatos átvizsgálásával kell biztosítani. Ennek elmulasztása, a sterilitás elvesztése, jelentős veszteséggel jár, hiszen itt az üzletfolytonosság legkisebb megzavarása is óriási zavarokat, járatkéséseket-, illetve törléseket okoz.

Termelőüzemek: az „üzletmenet folytonosság”, mint fogalom a termelő ágazatokból ered és terjed át más ágazatokra is. Manapság már komoly matematikai módszereket alkalmaznak az üzletmenet folytonosság kockázatainak kiszámítására, pontosan annak érdekében, hogy előre tervezhetően kiküszöböljenek minden olyan kockázatot, amely az üzlet folytonosságát negatívan befolyásolná.

Egy személyátvizsgáló pont általában egy csomagvizsgáló röntgenből, egy fémdetektor kapuból, egy kézi fémkeresőből és indokolt esetben egy robbanóanyag vagy veszélyesanyag nyomdetektorból áll. A szükséges ellenőrző-átvizsgáló pontok összkapacitását úgy kalkulálják, hogy egy rövid idejű kiesés vagy üzemzavar a beléptetés egészét ne veszélyeztethesse. Amennyiben nem történik meg a hibás egység gyors javítása vagy cseréje, akkor az üzletfolytonosságban komoly anomáliák keletkeznek. Ha az ellenőrző pont átvizsgáló eszközei közül bármelyik is kiesik, az negatívan befolyásolja vagy akár meg is akaszthatja az üzletmenet folytonosságát. A mai modern berendezések nem csak egyre kifinomultabbak, hanem egyre bonyolultabbak is. A meghibásodás gyakorisága alacsony, egy javítás esetén legtöbbször megoldást jelent helyszíni szoftverfrissítés vagy néhány esetben egy-egy alkatrész cseréje. A szakértelem mellett így azonnal elérhető alkatrész- vagy részegységkészletre is szükség van ahhoz, hogy az üzletfolytonosság ne sérüljön.

Forrás: ZandZ Kft

Forrás: ZandZ Kft

Az ellenőrző-áteresztő pont gyakori problémái, amelyek megzavarják az üzletmenetet

Csökkent működés vagy meghibásodás miatt az adott belépő- ellenőrző pontokon csökken az átvizsgálás áteresztő képessége, ami miatt kevesebb személy tud belépni vagy kevesebb áru tud beérkezni az adott területre. Ez például egy autógyártó esetén több tíz- vagy akár százmilliós veszteséget okoz néhány óra leforgása alatt. Az előző okból kényszerűségből alkalmazott kézi kutatás miatt csökken a felderítés hatékonysága, drámaian lecsökken az átbocsátóképesség, ráadásul feszült viszony vagy akár konfliktus is kialakulhat az operátor és az átvizsgált személy között. Ez feleslegesen tovább növeli az átvizsgálás idejét. Az őrzött, ellenőrzött terület elvesztheti sterilitását, ezért egy közveszéllyel fenyegetés esetén nem lehet eltekinteni a terület kiürítésétől. Ilyen esetben leáll az ott folyó munkavégzés, amely csak a terület újbóli átvizsgálása után állhat helyre. Ez a kimaradás termelő üzemek esetében akár 8 óra is lehet, a kimaradásból keletkezett kár mértéke esetenként elérheti a több százmillió forintot is.

Az üzletfolytonosság biztosítása érdekében a biztonságtechnikai eszközök rendelkezésre állása kritikus fontosságú. Ezért a folyamatos működés érdekében szükség van

  • angolul jól beszélő, magasan képzett (külföldi gyártónál rendszeresen elvégzett szerviztanfolyam) és megfelelő létszámú szervizmérnöki csapatra,
  • kritikus meghibásodás esetén, rendkívül gyors reakcióidejű készenléti szervizszolgálatra,
  • a kezelői hibák azonnali javítása érdekében pedig egész évben a nap minden órájában telefonon elérhető folyamatos támogatásra.

A szervizszolgáltatás mellett szükség van az azonnal vagy rövid időn belül saját raktárról elérhető alkatrészkészletre, vagy akár cserekészülék biztosítására, amennyiben 4 órán belül nem javítható a röntgenberendezés, a fém-, vagy robbanóanyag detektor. A védelmi koncepció alapján kikalkulált átbocsátási kapacitás csökkenése már rövid távon is veszélyezteti az üzletmenet folytonosságát, amely súlyos károkat okoz egy vállalat vagy egy szervezet működésében.

Solymár Zoltán
Z&Z Biztonságtechnika