A drón támadások ellen is lehet védekezni?


A kamerák és szenzorok rendszerbe kapcsolásával megvan a védekezés módszere? A „Falcon Shield” technológia segítségével az ellenséges drónokkal szemben talán védekezhetünk. A detektáló, elhárító rendszert az olasz Selex ES cég fejlesztette.

A drón támadások ellen is lehet védekezni? (forrás bumm.sk)

Fenyegetettség

A drón technika tömeges terjedése a közismert és széleskörű hasznos alkalmazásokon kívül sajnos veszélyeket is hordoz. Napjainkba már könnyedén juthatunk olyan repülőeszközökhöz melyek távirányítással, akár nagy távolságokból is egyszerűen vezérelhetőek, és kamerával, fényképezőgéppel felszerelve kitűnő eszközei lehetnek az ipari és egyéb célú hírszerzésnek, de tudjuk, hogy fegyverekkel, robbanószerekkel felszerelve „durvább ” célokra is alkalmazhatóak. A terrorfenyegetettség ezzel világszerte nő és nem kérdéses, hogy a drónok bevetésére kész erők sem tétlenkednek.  Az ártó szándékú pilóta nélküli repülőgépek elhárítása súlyos probléma, hiszen számukra a földi kerítések, védelmi rendszerek és őrök nem jelentenek akadályt.
A drón támadások ellen is lehet védekezni? (forrás technikai - kisokos weebly.com)

Egy Lehetséges megoldás

A Selex ES (az olasz Finmeccanica biztonságtechnikai céghez tartozó vállalkozásként) mutatta be a Falcon Shield drónok elhárítására alkalmas eszközt Londonban. Az elhárító rendszer egy összehangolt kamerákból, szenzorokból és szoftverekből álló technológia, melyek egymással együttműködve határozzák meg az ellenséges drónok helyzetét majd hatástalanítják őket , vagy átveszik az irányítást felettük.

Az eszköz a Selex ES nagy teljesítményű passzív elektrooptikai és elektronikus biztonsági érzékelőit és speciális radarjait használja. Ezek szinkronizált működése egy komoly biztonsági hálózatot hoz létre, mely detektálásra, azonosításra és nyomkövetésre is lehetőséget ad, emellett hatalmas területeken lehet alkalmazni átfedve a városi tömegeket, közlekedést és az úgynevezett „városi kanyonokat” (a felhőkarcolók közötti alacsonyabb részek). A Falcon Shield számos irányban el tud fordulni, így érzékelői is több irányban működnek, emellett rugalmasan bővíthető további mozgató motorokkal.

A drón támadások ellen is lehet védekezni? (forrás:  http://d.ibtimes.co.uk/en/full/1459168/falcon-shield-counter-uav-system.jpg)

 

Az alkalmazott eszközök

A detektor rendszer részeként öt különböző technikát említ meg a Selex ES. Az első a NERIO-LR nagy hatótávolságú kamera, melyet őrzésre és felderítésre terveztek, 360 fokban képes elfordulni a saját tengelye körül másodpercenként 60 fokot. 12 km-ről érzékel egy embert, 40 km-ről egy helikoptert, 70 km-ről pedig egy repülőt. A NERIO-ULR már rendelkezik beépített GPS-szel, és 30 km-es távolságból észleli a kiszemelt egyént. A harmadik elem az Observer 100 típusú kamera, ami 9,75 méter magasságban is elhelyezhető, szintén képes teljesen körbe fordulni, éjszakai funkciókkal és radarral rendelkezik valamint ideiglenes és fix biztonsági rendszerekhez is egyaránt használhatják. A Vantage egy taktikai célra használt szenzoros megfigyelő rendszer. Végül pedig a Horizon HD infrakamera, mely tovább növeli az egész rendszer biztonsági szintjét, szélesíti és növeli az észlelési távolságokat.

A Falcon Shield segítségével a drónok téves koordinátákkal téveszthetőek meg, haladási irányuk megváltoztatható, és Wi-Fi hálózaton keresztül akár a kikapcsolásukra is mód nyílik.  Még pontosan nem tudjuk, milyen technológiát használ az irányítás átvételére, azonban azt már láthatjuk, hogy a szenzorok segítségével nyomon tudja követni a repülő drónokat.

ANGOL FORRÁS, egyben a működést bemutató video:  http://www.popsci.com/defense-company-unveils-anti-drone-system,     http://www.selex-es.com/media/media-gallery

Az angol nyelvű cikk alapján összeállította: Valkó Máté

kapcsolódó cikkek:

Növekvő igény a Drónok detektálására
Drón használat – szabályozási kérdések I.
„A jogkövető drón használat lehetőségei korlátozottak”

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?