Lehallgatásmentesítés 4. – Az ellenőrzés menete

A lehallgató berendezések felderítése haditechnikai szolgáltatásnak minősül, és csak speciális engedéllyel szabad végezni.

A mérési metodikának olyannak kell lennie, hogy képes legyen a legális sugárzó forrásokat, mint például a rádió, tévé, legális rádióforgalom elkülöníteni az illegális, azaz a lehallgató eszköz által kibocsátott sugárzásától.
Ehhez többszöri, precíz mérésre van szükség és természetesen speciális műszerezettségre.
Az inaktív eszközök kimutatásának egyetlen módja a Nonlinear Junction Detektor (NLJD) alkalmazása. Ez képes detektálni minden félvezetőt tartalmazó eszközt. Megfelelő gyakorlattal, és korszerű NLJD műszerrel felderíthetők a kikapcsolt vagy elemes, de már üzemképtelen, lemerült eszközök is. Az ilyen detektor haditechnikai eszköznek számít, csak speciális engedély alapján vásárolható, birtokolható és alkalmazható.

 

A mérés lépései:

 • rádiófrekvenciás környezeti térkép elkészítése a méréshez
 • a kijelölt területen szemrevételezéssel történő ellenőrzés
 • berendezési tárgyak, építészeti elemek (álmennyezet, falburkolat stb.) ellenőrzése
 • a területen belüli rádiófrekvenciás jelforrások felkutatása, azonosítása
 • a területen lévő egyéb elektromos/elektronikai eszközök felkutatása, mint például „alvó” rádióadók, diktafon, rejtett kamera, mobil hírközlő eszköz stb.

A mérés során célszerű elvégezni az alábbiakat

 • a kijelölt területen az elektromos hálózat és berendezések rádiófrekvenciás ellenőrzését, rádiófrekvenciás sugárzási források és szintek meghatározását, rádiófrekvenciás környezeti térkép elkészítését, illegális rádiófrekvenciás sugárzást kibocsátó eszközök felkutatását
 • a mérést szükség szerint többször megismételve, akár a következő alkalomhoz illeszkedve, például fontos megbeszélés előtt vagy akár csak informálisan kiadott találkozóra szóló meghívó után (provokáció)
 • a napi tevékenységhez nem tartozó, jóvá nem hagyott eszközök felderítését, például hangrögzítő eszköz, rejtett kamera stb.
 • passzív, az ellenőrzés időpontjában nem működő félvezetőt tartalmazó eszközök felderítését („alvó” lehallgató eszközök)

A terület ellenőrzése két módon valósítható meg

 • rádiófrekvenciás sugárforrás keresése

Ebben az esetben az aktív, a mérés idején működő jelforrások által kibocsátott rádiófrekvenciás jeleket kell keresni a tipikusan használt frekvenciatartományokban (0–26 GHz tartományban). A méréskor működő eszközök detektálhatók és utána felkutathatók, általában irányméréssel lokalizálhatók. Ez a módszer csak a mérés ideje alatt aktív, stabil sugárzást kibocsátó eszközök lokalizálására alkalmas.

 • bármely elektronikai eszköz felkutatása

Ebben az esetben a helyiségek teljes fal- és padlófelületét megfelelő eszközzel kell átvizsgálni. Ez rendkívül időigényes, de a méréskor nem működő készülékek is lokalizálhatók. Fontos, hogy a területen belül lévő egyéb elektronikát tartalmazó eszközöket csak aktív sugárzás kibocsátása esetén lehet detektálni, NLJD detektor itt nem alkalmazható, mivel maga a legális eszköz is tartalmazhat félvezetőket, ilyen lehet például a számítógép, a billentyűzet, a fénymásoló, a klímapanel stb. Ezeket az eszközöket célszerű eltávolítani a biztonsági térből, mivel csak burkolatbontással ellenőrizhetők megbízhatóan, ez viszont garanciális és egyéb problémákat is felvethet. Így azután egyszerűbb az ilyen berendezések eltávolítása a biztonsági zónából.

Következő írásunkban az ellenőrzés dokumentálását mutatjuk be.

Forrás: Diracom

 

Kapcsolódó írásaink
Technikai ellenőrzés, avagy lehallgatásmentesítés 1. – A gyanú
Technikai ellenőrzés, avagy lehallgatásmentesítés 2. – A lehallgatás eszközei
Lehallgatásmentesítés 3. – A szakember kiválasztása

Lehallgatásmentesítés 5. – Az ellenőrzés dokumentálása

 

 

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?