A mobil eszközök túlsúlya az internetezésben – beköszöntött a web mobilos korszaka

A webes forgalmat monitorozó StatCounter számításai szerint az elmúlt hónap volt az első, amikor okostelefonokon és táblagépeken nagyobb adatforgalmat generáltak az emberek, mint asztali és hordozható számítógépeken. Gyökeresen változnak tehát az internet használati szokások.

A korszakváltás tendenciája

2009 őszén még szinte kimutathatatlan volt a mobil eszközök jelenléte, és 2010 közepén is mindössze 10 százalék körül volt a használati arány az internetes adatforgalmazásban. Az okostelefonok erőteljes ütemű elterjedése, illetve a mobilinternet gyorsulása és relatíve olcsóbbá válása azonban az utóbbi időszakban a feje tetejére állította a világot (lásd: a lenti grafikont).

 

A mobil eszközök túlsúlya az internetezésben – beköszöntött a web mobilos korszaka Forrás: Bitport2016.11.02.Közösség & HR

Az internethasználati szokások változása az elmúlt hét évben

A StatCounter adatai alapján idén októberben fordult elő első alkalommal, hogy a mobil eszközökön átmenő internetes adatforgalom meghaladta a desktopokét. Semmi okunk azt feltételezni, hogy a vonalak trendje az előttünk álló néhány évben megváltozna, azaz elsősorban az okostelefonoknak köszönhetően beköszöntött a web mobilos korszaka.

Az olló  immár ellenkező irányban nyílik nyilvánvalóan szét, hiszen miközben a PC-piac vergődik, a mobileladások még mindig tudnak növekedni. Utóbbi ugyan már nem akkora ütemben bővül, mint egy-két évvel ezelőtt, de a fejlődő régiókban még mindig nagy tartalékok vannak.

Nyugaton a helyzet (még) változatlan

Ami ugyanakkor érdekes, de érthető, a fejlett nyugati országokban – a hagyományos számítógépek dominanciája mellett – még nem történt meg az a “hatalomátvétel”, ami globálisan már kimutatható. Az USA-ban, az Egyesült Királyságban vagy éppen Ausztráliában még legalább 55 százalék a desktopos netezés aránya.Hiába tehát a rendkívül magas mobil penetráció ezekben az országokban, a hagyományos számítógépek erős bázisa egyelőre még elegendő erőt jelent. Ezzel szemben az ázsiai és afrikai térségek fejlődő piacain jellemzően csak egy eszközt engedhetnek meg maguknak a felhasználók, az pedig jobbára az okostelefon.

Szerkesztői kiegészítés. Nálunk is dinamikus ütemben nyer teret az internetes mobil kommunikáció a magán, de persze az üzleti szférában is Ugyanakkor az online fenyegetések korszakát éljük és figyelnünk kell okostelefonunk biztonságára. A témába Harangi László a PC Word portálon adott megszívlelendő tanácsokat. Az alábbiakban idézzük írását

5 biztonsági tipp az okostelefon használathoz

A mobil eszközök túlsúlya az internetezésben – beköszöntött a web mobilos korszaka Forrás: www.minuszos.hu

Használjunk jelkódot

A személyes információink védelme érdekében házon kívül érdemes legalább egy négy számjegyű jelkódot használni a zárolt képernyő biztosítására. A valódi jelszó még jobb, de természetesen az ujjlenyomat is megfelel, ha a készülék támogatja.

Nincs nyomon követés használata

A “nincs nyomon követés” funkció lényege, hogy a böngésző egy kérelmet küld el a weboldalaknak arra vonatkozóan, hogy ne gyűjtsék be az adatainkat, és ne bombázzanak minket személyre szabott hirdetésekkel. A funkciót Androidon a Chrome, iOS-en a Safari egyaránt támogatja. Természetesen a semminél jobb a nyomkövetés ilyen tiltása, de ezzel még nem garantálható, hogy mindegyik oldal tiszteletben is tartja a böngésző által továbbított kérésünket.

Elveszett telefon felkutatása

Android és iOS rendszereknél egyaránt érdemes élni a gyári lehetőséggel, és vagy az Android Eszközkezelőt vagy az iPhone keresése szolgáltatást igénybe venni. Ezek segítségével nem csak felkutatható egy ki tudja hol elveszett okostelefon, de amíg előkerül, zárolható is a hozzáférése.

A tulajdonos adatai

Ha elveszett a telefon, és esetleg olyan valaki kezébe kerül, aki azt visszaszolgáltatná, valahogyan meg is kell találja a tulajdonost az illető. Éppen emiatt érdemes némi elérhetőségi adatot megadni magunkról a készülék beállításainál. Nem kell a teljes név, elég a keresztnév és a vezetéknév első betűje, valamint a telefonszáma mondjuk egy rokonnak vagy jó barátnak.

Fizikai biztonság

A két előző tipp arra vonatkozott, mi van, ha az okostelefon eltűnik, esetleg ellopják. Ezeket a helyzeteket nem megoldani, hanem megelőzni célszerű, értelemszerűen. A fizikai lopás megakadályozása természetesen sokkal fontosabb az appok bebiztosításánál. Tartsuk a készüléket nehezen hozzáférhető helyen, mondjuk szoros első nadrágzsebben vagy a táska mélyén – mindenképp olyan biztonságos helyen, ahonnan nem lehet látni, hogy milyen új és trendi a készülék.

Kapcsolódó cikkek:
IT-rendszerek biztonsága, az „emberi tényező”
Az adatvédelem 12+1 kérdése

Hozzászólások