Röntgenberendezések gyárak, raktárak és szállítmányozók részére

 

A korszerű ipari áru- és szállítmányátvizsgáló röntgenberendezéseket több feladatra is lehet használni a termelő üzemekben és raktárakban. A vagyonvédelem mellet az áru, a szállítmány ellenőrzésére, a selejt kiszűrésére, a hulladék átvizsgálására.

A gyártástechnológia és logisztikai technológia bármely szakaszába könnyen beilleszthető ipari röntgenberendezések jelentős szerephez jutnak a selejtkezelés és hulladékkezelés ellenőrzésében, így a két folyamat ellenőrzése jelentősen befolyásolja a költséghatékonyságot is. Mivel a termelő üzemek és raktárak biztonsági rendszerei a nyilvánvaló eltulajdonítási útvonalakat, illetve módszereket folyamatosan felügyelik, ezért az üzemi szarkák új, nehezebben ellenőrizhető csatornákat keresnek a késztermékek, alkatrészek vagy alapanyagok ellopására.

A selejt

A selejt termék megsemmisítésének és hasznosításának elégtelen nyomon követése, ellenőrzése két jelentős problémát érint:

  • egyrészt a selejt vagy nem szabványos termék a márkanév számára óriási presztízsveszteséggel jár, ha akár alkatrész vagy akár komplett termékként újból forgalomba kerül,
  • másrészt bizonyos alapanyagfajták esetében nyersanyagként is jelentős értéket képviselhet. Például a csaptelep-gyártás esetében az alapanyag 100 százalékban réz, amelynek világpiaci ára – hasonlóan a többi színes- és nemesfémhez – folyamatosan emelkedik: a MÉH telepeken kilogrammja eléri akár az 1500 forintos felvásárlási árat is.

A hulladék

A hulladékanyag-kezelés folyamatának ellenőrzése sem kevésbé fontos feladat. A gyár területén keletkező nagymennyiségű hulladék anyag elsősorban göngyölegből áll, amely egyrészt a beszállított alapanyagok csomagolóanyagát, másrészt pedig a gyártás során keletkezett csomagoló és rendszerező anyagok hulladékát tartalmazza.
Ez az óriási mennyiségű hulladék alkalmas arra, hogy a gyártási- vagy csomagolási láncból ellopott késztermékeket, illetve értékes alkatrészeket, tartozékokat ezekbe vagy ezek közé elrejtve csempésszék ki az üzemből.

Az ellenőrzés

A biztonsági vezető mindkét esetben nehéz helyzetben van, ugyanis ilyen nagymennyiségű inhomogén anyag átvizsgálása komoly személyi erőforrás ráfordítással jár, ráadásul nem is bizonyul hatékonynak. Képzeljük csak el, mit jelent több köbméter hulladék anyagban megtalálni egy mobiltelefont vagy MP3 lejátszót! Tű a szénakazalban – szinte reménytelen vállalkozás pusztán személyi állománnyal.

Milyen hatékony, nagy átvizsgálási kapacitású eszköz jöhet szóba az ellenőrzésre? Semmiképpen sem a kézi fémkeresők, amelyek bár költségtakarékosak, de nagyon sok téves jelzést adnak, ezért sok esetben nem is alkalmasak a feladatra. Gondoljunk csak arra, hogy akár egyetlen szög, fémkapocs miatt feleslegesen fel kell forgatni egy konténer tartalmát, nem beszélve arról, hogy ez esetben kizárólag fémmentes tároló és szállítóedények használhatók e célra.

Röntgenberendezések gyárak, raktárak és szállítmányozók részére

 

A röntgen

A valódi megoldást a csomag- és szállítmány (cargo) átvizsgáló röntgenek jelentik. A röntgenberendezés számára mindegy, hogy a szállítóedény milyen anyagból van, hiszen még a kisebb változatok is áthatolnak a 30 mm-es acélon. Az átvilágítás során a gyakorlott kezelő csak akkor állítja meg a szállítószalagot, ha valami szokatlant, eltérőt, oda nem illőt vagy konkrét eszközt talál a hulladék anyag között. A termelő üzem nagyságának megfelelően kiválasztott röntgenberendezéssel egyetlen biztonsági ember egy óra alatt akár több tíz tonna anyagot is át tud vizsgálni. Természetesen az ilyen nagyteljesítményű röntgenberendezés nem a hagyományos eszközök árkategóriájába tartozik, de a befektetés adott esetben nagyon rövid idő alatt megtérülhet.

Röntgenberendezések gyárak, raktárak és szállítmányozók részére

Oda, vissza

Az ipari röntgenberendezés jó helyre telepítve több funkcióra is alkalmas lehet. Így például a kimenő irány, azaz hulladék és selejt vizsgálata mellett a beérkező nagy értékű és nagy mennyiségű alapanyagok gyűjtőcsomagoláson belüli mennyiségét is ellenőrizni lehet.

Különféle méretben

Csomagvizsgáló röntgenekből a nagy múltú németországi Smiths Heimann cég a 75 × 55 cm-es alagút keresztmetszettől egészen a 180 × 180 cm méretig gyárt termék átvizsgáló berendezéseket. Az óránkénti átvizsgálási kapacitás ennél típusnál a 200 tonnát is eléri. Jelenleg a hazai piacon a legkeresettebb a 145 × 180 cm-es alagútméretű berendezés. Ezek a nagy áthatolással bíró ipari röntgenek éles és rendkívül részletes képet szolgáltatnak az átvilágított szállítmányokról, így képesek kimutatni még a 0,1–0,2 mm átmérőjű rézhuzalt is. A színes megjelenítés és a szerves-szervetlen anyagszétválasztás képes arra, hogy egyértelműen megkülönböztesse a csomagolást a benne lévő terméktől. A detektált képen azonnal felismerhető az eredeti zárt csomagolás legkisebb szerkezeti eltérése a normálistól vagy annak bármilyen hiányossága.

A forgalmazó

A Z&Z Biztonságtechnika által forgalmazott berendezések minden szükséges hatósági engedéllyel rendelkeznek, és azokat a beszerzést követően is teljes körűen támogatja: oktatás, karbantartás, szerviz a 2 éves teljes körű és térítésmentes garanciaidő alatt és azt követően is.

A röntgenberendezések beszerzéséhez különféle lízingkonstrukciókat is ajánl a forgalmazó Z&Z Biztonságtechnika.
Honlapjukon a teljes választék, részletes műszaki leírással megtekinthető.

Z&Z Biztonságtechnika

1141 Budapest, Paskál utca 27/B

Telefon: (+36-1) 220-5391
Fax: (+36-1) 221-1039
Honlap: www.zandz.hu
E-mail: info@zandz.hu

 

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?