Rendszám alapú beléptetés integrált SEAWING és AXIS megoldással

A SIS funkcióbővülésnek egyik markáns megtestesítője, az AXIS rendszámfelismerő kamerájának integrációja. A megelőző szoftver verziókkal is épültek rendszámfelismerővel kiegészített SIS alapú beléptető rendszerek, de azok egytől egyig egy központi rendszámfelismerő motort tartalmazó architektúrában működnek.

Rendszámfelismerés AXIS módra

A hálózati kamerák fejlődésének legmarkánsabb iránya napjainkban az, hogy a képalkotáson kívül mire képesek. Egy korszerű kamera hardvere és operációs rendszere arra is fel van készítve, hogy olyan alkalmazásokat futtasson, amelyek segítségével a kamera bizonyos feladatokat önállóan is meg tud oldani. Ezeket a képességeket takarja az „edge computing” kifejezés, amikor maga a végpont, esetünkben a kamera végez számítási műveleteket, így futtathatók rajta intelligens analitikák.

Axis-Netzwerkkamera-P1445LE3-LPR-Kit-H-003.xxl3

Az Axis az első IP kamera megjelenésétől kezdve a nyílt platformú működés elkötelezett híve. A VAPIX az AXIS azon programozói felülete, melyen keresztül az alkalmazásfejlesztők hozzáférhetnek a kamerák erőforrásaihoz és elkészíthetik saját alkalmazásaikat. A VAPIX ma is etalonnak számít az iparágban, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy az IP-alapú biztonsági eszközök szabványosításáért és együttműködéséért létrejött ONVIF alapjai részben ebből a technológiából eredeztethetők.

A kamera oldali analitikák előnyei azok, hogy nem a megfigyelőrendszer szervereinek kell elvégezniük minden feladatot: a számításokat disztributálva végzik el a kamerák. Így, különösen sok kamerás rendszereknél, a szerverek terhelése jelentősen csökkenthető, továbbá bizonyos feladatoknál, ahol gyorsan kell reagálni, a késleltetés is csökken, hiszen nem kell megvárni a hálózati késleltetést, mivel a számítás és a reagálás is helyben történik.

Kitűnő példa a kameraoldali analitikára az Axis Communications rendszámfelismerő szoftvermegoldása, az AXIS License Plate Verifier. A szoftverük rendelkezik a kamerán futtatott analitikák minden korábban felsorolt előnyével és egy szempillantás alatt képes kiértékelni, hogy milyen rendszám jelenik meg a kamera élő videóján, és hogy az rajta van-e a beengedhető járművek listáján. Az alkalmazás kitben is kapható, hardverrel együtt, így biztosak lehetünk abban, hogy a rendszámfelismerés kihívásainak megfelelő hardvert választunk: az AXIS P1445-LE-3 csomagban a P1445-LE kamerán előre telepítve fent van az AXIS License Plate Verifier, így azt mondhatjuk, hogy a nagy tapasztalattal rendelkező Axis ezt a kamerát ajánlja rendszámfelismerési feladatokra.

Beléptetés rendszámfelismeréssel SIS-ben

A kamerába épített megoldás egyrészt tehát egyszerűsíti a telepítést, nem kell a központi erőforrások méretezésével törődni. A gépjárműves belépési pontokra egyszerűen telepíteni kell a kamerákat és a hálózatra csatlakozatva indulhat is a kommunikáció a központi SIS beléptető szoftverrel. Tapasztalatok alapján csupán a rendszer felépítéséből adódóan is gyorsabb beléptetés érhető el, mert a kamera felismeri a rendszámot már az autó közeledésekor és amikor a beléptető rendszer jelzést kap az áthaladási igényről, a rendszám rendelkezésre áll, csak a jogosultság ellenőrzés marad. Gyakorlatban tehát, mire az autó a sorompóhoz ér, az már nyílik is, amennyiben jogosult a belépésre.

SiS_laptop

A gépjármű érkezésnek jelzése alap esetben valamilyen fizikai érzékelésen tehát hurok detektor vagy infra sorompóval oldható meg. Az AXIS kamerával mindezt virtuális módon is meg lehet valósítani. Kamera képen kijelölt területen történő áthaladásra indul a beléptetési folyamat, amely tovább gyorsíthatja az áthaladás idejét, nem kell megvárni, amíg a közeledő jármű a sorompó előtti hurokra ér.

A rendszámfelismerés kamera irányba történő áthelyezése nem jelenti azt, hogy a korábbi központi felismerésen alapuló megoldás megszűnik. A kétfajta megoldás jól megfér egymás mellett az aktuális rendszer tervezésekor kell egyik vagy másik mellett dönteni a helyszín és a tervezett megvalósítás igényei függvényében.

Kalcsó Attila – kereskedelmi igazgató Aspectis Kft

Papp Márton – üzletfejlesztési igazgató ASSA ABLOY Opening Solutions Hungary Kft

További információk: www.seawing.eu

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások