ROGER beléptető rendszerek

A beléptető rendszerek alkalmazása manapság kezd egyre szélesebb teret nyerni. Ennek a folyamatnak többféle mozgatórugója lehet, de talán két fontosabb emelhető ki közülük.
Az egyik értékeink védelme, beleértve mind az anyagi, mind a bizalmasabb üzleti információk védelmét is. Másik oldalon a munkaadók részéről megnyilvánuló, az alkalmazottak munkaidejének automatikus és egyszerű nyilvántartására vonatkozó törekvés.

Mindezen igények teljesítése legegyszerűbben a beléptető rendszerek alkalmazásával valósítható meg. Ezen rendszerek a felhasználó azonosításának segítségével határozzák meg, hogy az adott felhasználó bizonyos helyre beléphet-e vagy sem. Azonosításra leggyakrabban a közelítő tagokat – kártyákat vagy kulcstartós jeladókat – használhatunk. Ezeken kívül napról-napra népszerűbbek az azonosításra alkalmas eszköz átruházását lehetetlenné tevő, biometrikus, elsősorban az ujjlenyomatot használó azonosítási módok.

A MASCO Kft. kínálatában megtalálhatóak az 1991 óta ilyen rendszereket fejlesztő és gyártó lengyelországi Roger termékei.

Ha a legegyszerűbbtől haladunk az összetettebb beléptető rendszerek felé, akkor elsőként az önállóan használható kód- és proximity-zárakat kell megemlíteni. Ezek maximum 120 felhasználó kezelésére és egy-egy átjáró, ajtó autonóm működtetésére alkalmasak, valamint manuálisan programozhatóak.

Összetettségben a következő lépcsőfokot már a beléptető rendszerek képviselik, melyek nevükből fakadóan már egy jóval kiterjedtebb és funkciók széles körét megvalósítani képes komplex rendszer kialakítását jelentik.

Ebből a felhasználók napi szinten azokkal a terminálokkal találkozhatnak melyek az azonosításra szolgáló információ rendszerbe történő bevitelét biztosítják – például kártya vagy ujj olvastatása. Ezek az eszközök, a felhasználói igények leginkább megfelelő széles kialakítási választékban és színben állnak rendelkezésre.

Természetesen az ilyen módon bevitt információt fel is kell még dolgozni, melyre az un. vezérlők szolgálnak. Ezek az egységek döntik el a beállításaiknak és a bennük eltárolt adatbázisnak megfelelően a beléptetés engedélyezését vagy megtagadását. A rendszer minél rugalmasabb kialakítása érdekében ezen eszközök is számtalan változatban érhetőek el, akár rögtön a terminállal egybeépítve is. Akik viszont a terminál és a vezérlő szétválasztását preferálják azok számára rendelkezésre állnak a 35 mm-es DIN sínre szerelhető műanyag házzal rendelkező vezérlők is.

Az összetettebb rendszerek beállításához és napi szintű üzemeltetéséhez már mindenféleképpen számítógépre van szükség. Az erre szolgáló magyar nyelvű szoftvert a gyártó díjmentesen bocsátja rendelkezésünkre. 

Az így kialakított rendszerek sokrétű speciális funkció végrehajtására alkalmasak. Ilyen lehet például a belépők számának korlátozása, a légkondicionáló és fűtés vezérlése vagy akár a rendszer működése során keletkező adatok alapján a munkaidő nyilvántartása is.

ROGER beléptető rendszerekSajnos egy ilyen rövid írásban nem lehet elmélyedni a beléptető rendszerek kialakításának és használatának részleteiben, de természetesen meghirdetett ingyenes képzésekkel és akár személyre szabott konzultációs lehetőséggel igyekszünk minden ezzel kapcsolatos hasznos információt segítségképpen ügyfeleink rendelkezésére bocsátani.

forrás: MASCO Kft.

kapcsolódó cikkek:

Álljon át a digitális oldalra!

Csiribí-csiribá… 960H

Satel INT-TSG érintőképernyős kezelő

Visonic vezeték nélküli behatolásjelző rendszerek

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?