Hatékonyabb beléptetésvezérlés a szabadidős és szórakoztató iparban

A szabadidős helyszínek, a természetesen döntően nyilvánosak. Mégis a felhasználók és a tulajdon biztonsága, valamint a remélt profit érdekében a hozzáférés szinte mindig szabályozott és természetesen többnyire tarifásított. A kockázatkezelés – a jogosultak és illetéktelen személyek és helyek elválasztása – a napi rutin részét képezi. Az intelligens beléptetés, kulcsrendszerek sokkal könnyebbé teszi ezt a munkaterhelést.

Intelligens kulcsok

Az intelligens kulcsok kombinálják az elektronikus hozzáférés-vezérlés erőteljes, korszerű tulajdonságait és a mechanikus kulcsok kényelmét és ismertségét. Változatos szabadidős helyszíneken Európában, máris segítenek a vezetőknek kevesebbel többet elérni, kímélve a biztonsági humán munkaerőt.

Forrás: ifsecglobal.com

Forrás: ifsecglobal.com

A szabadtéri helyszínekhez, látnivalókhoz való hozzáférés ellenőrzése

Nyilvánvaló, hogy sok szabadidős látványosság esetén a vezetékes elektronikus biztonság nem választható. A kontrollt igénylő helyek távol lehetnek egymástól – messze a hálózati áramfelvétel lehetőségétől. Szerencsére a kábelezés nem nélkülözhetetlen a hatékony intelligens hozzáférés-vezérléshez. A megoldás robusztus, akkumulátorral működő reteszelés, amelyet bárhonnan hozzáférhető intuitív adminisztrációs szoftver támogat. Ez a megoldás még akár meg is haladhatja a hagyományos vezetékes hozzáférés-vezérlés funkcióit is. Az éghajlati szélsőségeknek ellenálló lakatok ugyanúgy integrálódnak a rendszerébe, mint a szokásos belső zárak.

Az intelligens elektronikus kulcsrendszerek költségvetési szempontból is barátságosak. A mechanikus biztonságról való váltás nem minden, vagy semmi döntés. A legjobb intelligens kulcsrendszerek lehetővé teszik a fokozatos bevezetést, ahogy az igények fejlődnek és a költségvetés lehetővé teszi. Például a walesi Llyn Brenig víztározó és látogatóközpont évente tízezer turistát vonz. Mind a mechanikus, mind az elektromechanikus reteszelés védi a helyet, ahol kritikus infrastruktúra és vízi sportlétesítmény található – eltérő biztonsági igényekkel. Az elektromechanikus zárolás hosszú távú költségmegtakarítást eredményez a tulajdonos Welsh Water számára, mivel a kulcsok elvesztésekor a zárakat már nem kell megváltoztatni. Az engedélyeket egyszerűen törli a rendszer szoftveréből.

2015-ben a Twycross Zoo 55 millió font értékű, két évtizedes fejlesztési tervet indított. A napirenden szerepelt egy új intelligens megoldás a mechanikus főkulcs-rendszer cseréjéhez, amelynek az adminisztrálása már igen munkaigényes volt. Az új elektronikus rendszer segítségével az állatkerti-biztonsági menedzserek rugalmasan képesek ellenőrizni és irányítani a hozzáférés vezérléseket. Kizárólag a szükséges felhatalmazással és képzettséggel rendelkező személyzet férhet hozzá az állatok ketreceihez, kifutóihoz.

A rendszergazdák számára egyszerű az időben meghatározott felhasználói kulcsok kiadása. Ezek lehetővé teszik az állatorvosok vagy a személyzet számára, hogy meghatározott időtartamra a rendes munkaidőn kívül is – például vészhelyzet esetén – beléphessenek az egyes zónákba. Az időszak letelte után a kulcs már nem működik, és a webhely integritása automatikusan helyreáll.

Beléptetés ellenőrzése a múzeumokban

Amikor 1994-ben Edvard Munch „A sikoly” festményét ellopták egy oslói múzeumból, a tolvajok jegyzetet hagytak: „Köszönet a gyenge biztonságért”. A múzeumok felbecsülhetetlen értékű tartalmainak biztonsága óriási kihívás. Néhány becslés szerint évente mintegy 50 000 műalkotást lopnak el.

További probléma, hogy számos múzeum történelmi ingatlanokon belül működik. Maguk az épületek is szigorú örökségvédelem alatt állnak. A beépítésre kerülő zármegoldások – a hatékonyság követelménye mellett is – csak minimális beépítési átalakítással (rongálással) járhatnak, megfelelve a műemlékvédelmi előírásoknak. Ezért ezeken a helyszíneken, vezeték nélküli kapcsolat egyre inkább az előnyben részesített választás.

A robosztus, kulcsos működtetésű reteszelésen alapuló vezeték nélküli hozzáférési rendszerek, a kártyák és más kulcs nélküli hitelesítő adatok helyett itt egyesítik az ismerős technológiát (a fém kulcsot) az intelligenciával, a személyzet és a gyűjtemények biztonsága érdekében. Az ajtók, szekrények, ablakok és lakatok kinyitására képes programozható kulcs hordozása megkönnyíti a biztonsági csapat munkáját és minimalizálja a forgalomban lévő kulcsok számát is.

A szoftver egyszerűvé teszi a kulcskövetést: mindig tudja, a hitelesítő adatokat, gyorsan finomíthatja vagy módosíthatja a kiadott engedélyeket és szükség esetén teljes naplózási nyomkövetést rendelhet. A beépített zárak ezeken a helyszíneken természetesen meg kell feleljenek az esztétikai (építészeti) kívánalmaknak is.

A múzeumi hozzáférés ellenőrzés a gyakorlatban

A London Design Museum-nak a napi olykor több ezres látogatóval korszerűbb hozzáférési ellenőrzésre volt szüksége a nagy értékű eszközök és kiállítások védelme érdekében. Az itt található biztonsági technikák három galériát, éttermet, kávézót és rendezvényterületet védenek, 100 fős állandó személyzettel.

Az épületnek több ajtómérete van és meg kellett felelni a brit szabványoknak is. Az elektromechanikus zárak most 56 ajtón keresztül ellenőrzik a belépést és egy biztonsági ökoszisztéma részét képezik, amely magában foglalja a hagyományos mechanikus zárakat is. Az intuitív kezelőszoftver segítségével a menedzserek biztosítják, hogy minden alkalmazott csak a számára kijelölt területeket érje el, míg az épületben dolgozó kivitelezők a megfelelő hozzáférésekhez átmenetileg programozható kulcsokkal kapnak. A Design Museum által választott rendszer – az ASSA ABLOY CLIQ – lehetővé teszi a harmadik fél felhőalapú megoldásaival való integrációt is, egyetlen központi kezelőfelületen keresztül történő vezérlés érdekében.

Forrás: Assa Abloy

Forrás: Assa Abloy

A francia Musée Maurice Denis egy 17. századi épületben található, ahol szintén előtérbe került a beléptetés fejlesztése. A biztonság és a beléptetés ellenőrzésének „tapintatosnak, de állandóan jelenlévőnek” kell lennie – nyilatkozta a múzeum biztonsági hálózatának a menedzsere. Az invazív telepítés, a nem megfelelően megtervezett eszközök és alkatrészek nem voltak figyelembe vehetők.

Itt is a CLIQ beléptető technológia lett a megoldás. A műemlék épületekben szerzett tapasztalatokra építve az ASSA ABLOY rendszerre biztosította a védelmet az épület esztétikájának megzavarása nélkül. A vezeték nélküli rendszer telepítése egyszerű volt. A titkosított elektronika a CLIQ zárjain belül minden programozható kulcsban található elemmel működik. Nincs szükség további tápegységre az ajtóknál. A Körülbelül 70 robusztus, kopó hengerrel és lakattal most biztonságban vannak az ajtók és ablakok a főépületen belül és kívül; A vízálló lakatok védik a CCTV kamera házakat kívülről. Minden alkalmazott hozzáfér a releváns területekhez egyetlen CLIQ kulcs segítségével, amelyet az adminisztrátorok csak a megfelelő engedélyek birtokában programoznak.

A biztosítási előírások betartása az örökségágazatban szintén kiemelt szempont a biztonságvédelem megtervezésében. A 17. századi Vasa hadihajó biztosítói Svédország legmagasabb szintű zárolását igénylik. A Vasamuseet beléptető rendszerének ugyanakkor lehetővé kell tennie, hogy az éves szintű 1,2 millió látogató szabadon mozoghasson, a biztonság megőrzése mellett.

A meglévő mechanikus rendszer korszerűsítése érdekében körülbelül 700 belső ajtóhengert szereltek fel CLIQ Remote elektromechanikai technológiával. A múzeum munkatársai nehéz láncokat mozgattak korábban 10 vagy több kulccsal. Most az üzemeltetők bármikor, akár távolról is módosíthatják valamennyi alkalmazott egyetlen CLIQ-kulcsának hozzáférési jogait, a CLIQ Web Manager használatával. Egyúttal átmeneti hozzáférési jogokat is kiadhatnak külső kivitelezőknek.

Forrás: Assa Abloy

Forrás: Assa Abloy

Bevásárló- és fedett szabadidő-helyszínek biztonsága

Egy két évtizeddel ezelőtti tanulmány szerint időnk 87% -át beltérben töltjük. A szám most valószínűleg magasabb – és magában foglalja a szabadidőnk hatalmas részét is (persze a COVID ezeket az adatokat most elég rendesen módosítja. A sezrk.). A multiplexek, például az Egyesült Királyságban a Festival Place, népszerű célpont, ahol több mint 170 üzlet, mozi, sportközpont és vendéglő üzemel közel napi 18 órás nyitott hozzáféréssel. Itt az állandóan változó alkalmazottak, üzlettulajdonosok, takarítószemélyzet számára nélkülözhetetlen a biztonságos és megbízható beléptetés.

Az egyetlen elveszett mechanikus kulcs azonban biztonsági problémát jelenthet akár számos alkalmazott és bérlő számára. 100 CLIQ elektromechanikus henger telepítése drasztikusan csökkenti a mechanikus kulcskezelés terheit.

A tisztító és karbantartó dolgozók most intelligens kulcsot hordoznak, amely egy meghatározott ideig nyitja meg az ajtókat. Az egyszerű online rendszergazdai szoftver használatával a webhelykezelők szükség esetén azonnal zárolhatják az elveszett kulcsot és újra kiadhatják azt, vagy módosíthatják a kulcsok bármelyik engedélyét. Átfogó ellenőrzési nyomvonal is létrehozható néhány egér kattintással: ki érkezett melyik zárhoz és mikor?

A CLIQ csökkenti a Festival Place működési költségeit. A CLIQ zárak belső elektronikáját minden kulcsban található szokásos akkumulátor táplálja, nem hálózatról működnek. A telepítés vezeték nélküli, ami óriási megtakarítást jelentett a potenciálisan drága elektromos munkákon.

Forrás: ifsecglobal.com

További információk: info@assaabloy.hu

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások